De kosten bij de dierenarts voor je kat

Een kat in huis betekent gezelligheid. Lekker kroelen en even lekker op schoot op de bank. Voor zo’n beestje wil je natuurlijk zo goed mogelijk zorgen. Toch gaat het ongetwijfeld een keertje gebeuren dat je kat de dierenarts nodig heeft. En die kosten voor de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Ben jij voorbereid op de mogelijk onverwachte kosten?

Met je kitten naar de dierenarts

Kleine kittens zijn nog erg kwetsbaar voor ziektes en parasieten. Daarnaast moet je kitten in het eerste jaar meerdere vaccinaties hebben om hem te beschermen tegen ziekteverwekkers. Ook is helaas nog niet elke kitten gechipt, terwijl dat wel echt aan te raden is. Het eerste jaar moet je dus rekening houden met extra kosten voor de dierenarts. 

TIP
Overweeg je een huisdierenverzekering? Sluit deze dan zo snel mogelijk af. Hoe jonger je kat, hoe lager de maandkosten voor je verzekering!

Verwachte en onverwachte kosten van de dierenarts

Katteneigenaren gaan meestal wat minder vaak naar de dierenarts dan hondenbaasjes. Toch is dat niet zo verstandig, want katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Met de jaarlijkse gezondheidscheck controleert je dierenarts of je kat echt niets mankeert, ook als hij niets laat zien. Met de kosten hiervoor kun je van te voren rekening houden. Maar je kat kan ook een ongelukje krijgen of onverwachts ziek worden. Je kunt dus te maken krijgen met verwachte dierenartskosten en kosten voor de dierenarts voor je kat waar je niet op gerekend had.

Kosten die jaarlijks terugkomen

Jaarlijkse gezondheidscheck door je dierenarts

Hiermee kan je dierenarts op tijd zien of je kat iets mankeert. Dat kan onnodig ongemak voorkomen en voorkomt vaak duurdere en zwaardere behandelingen of operaties.

Jaarlijkse vaccinaties

Hiermee voorkom je dat je kat een bepaalde ziekte krijgt, bijvoorbeeld niesziekte

Parasietenbestrijding

Behandelingen tegen vlooien en teken, en ontworming.

Voor de jaarlijkse gezondheidscheck betaal je, als je kat verder niets mankeert, alleen de consultkosten. Meestal liggen deze tussen de   €40,- tot € 55,- per consult. Vaak worden de jaarlijkse vaccinaties gecombineerd met een gezondheidscheck. Als de dierenarts wel iets bij je kat vindt, dan komen er extra, onverwachte, kosten bij. 

Onverwachte kosten bij de dierenarts 

Je hoopt natuurlijk dat je kat altijd zijn gezellig gezonde zelf blijft, maar de kans is groot dat ook jouw kat zich een keer niet lekker voelt of een ongelukje krijgt. Veel oudere katten krijgen bijvoorbeeld last van hun nieren of artrose.

Hou er rekening mee dat als je kat een keertje echt iets mankeert, de kosten van de dierenarts flink kunnen oplopen; zeker als je in het weekend of buiten het spreekuur naar de dierenarts moet!

Ondertussen stijgen de prijzen van de dierenarts, dus wees je ervan bewust dat als er iets aan de hand is, de kosten flink kunnen oplopen. Enkele honderden euro’s ben je zomaar kwijt. En soms zelfs duizenden euro's bij opname en sommige behandelingen!

Kosten verschillen per dierenarts …

Een dierenarts is vrij om zijn eigen prijzen te bepalen en daarom is het lastig iets te zeggen over de kosten voor bepaalde ingrepen. Elke praktijk heeft bijvoorbeeld andere kosten die doorberekend moeten worden of heeft heel speciale apparatuur waarmee het leven van jouw kat misschien wel gered kan worden. Helaas is de tijd van prijsvergelijken een beetje voorbij. Omdat er veel meer huisdieren in Nederland zijn en juist een tekort aan dierenartsen, hebben veel praktijken een patiëntenstop.

TIP
Krijg je binnenkort een kitten of een kat, oriënteer je dan nu vast bij welke dierenarts je je kat in wilt schrijven en of dat ook mogelijk is. Als je kat ziek wordt, wil je er wel zeker van zijn dat je ergens terecht kunt!

… en per kattenras!

Sommige rassen zijn extra gevoelig voor bepaalde aandoeningen. En dat betekent dus extra kosten bij de dierenarts. Goed dus om rekening mee te houden als je graag een nieuwe kat wilt. Wil je weten welke invloed een bepaalde aandoening kan hebben op het welzijn van jouw kat? Check onze lijst met aandoeningen.

Zorgenloos van je kat genieten

Bedenk of je eventuele onverwachte kosten kunt betalen als je kat ziek wordt. Heb je daar dan een potje voor? Misschien komt het net niet handig uit en kun je de behandeling eigenlijk niet betalen. Om er zeker van te zijn dat je je kat altijd de medische zorg kunt geven die hij nodig heeft, is het verstandig om een huisdierenverzekering voor hem af te sluiten. 

Met de OHRA Huisdierenverzekering heb je keuze uit 3 pakketten: Basis, Plus en Top. En je kunt de verzekering aanvullen met extra dekkingen, bijvoorbeeld voor vaccinaties of het gebit. Zo bepaal je helemaal zelf welke kosten je zelf kunt en wilt betalen en welke kosten je verzekerd wilt hebben. 

Ook specialistische behandelingen vergoed

OHRA vergoedt ook specialistische behandelingen voor je kat. Dit zijn medisch noodzakelijke behandelingen door een veterinaire specialist of dierenarts deskundige, na doorverwijzing van je dierenarts. Denk bijvoorbeeld aan een complexe breuk, een bekkenfractuur of chemotherapie. Dit soort behandelingen kosten al snel meer dan € 1.500,-​

Consulten voor deze specialistische behandelingen worden vergoed volgens de vergoeding voor consulten (zie de polisvoorwaarden voor maximale vergoedingen). OHRA maakt geen onderscheid tussen het consult door een specialist of een dierenarts.​ 

Zo kun je je kat altijd de medische zorg geven die hij nodig heeft, zonder zorgen over de kosten bij de dierenarts!
 

* Bron: LICG