De kosten van de dierenarts voor je kat

Een kat in huis betekent gezelligheid. Lekker kroelen en even op schoot op de bank. Voor zo’n beestje wil je natuurlijk zo goed mogelijk zorgen. Toch gaat het ongetwijfeld een keertje gebeuren dat je kat naar de dierenarts moet. En die kosten van de dierenarts voor je kat kunnen behoorlijk oplopen. Ben jij voorbereid op de mogelijk onverwachte kosten van de dierenarts?

Met je kitten naar de dierenarts

Kleine kittens zijn nog erg vatbaar voor ziektes en parasieten. Daarnaast krijgt je kitten in het eerste jaar meerdere vaccinaties om hem te beschermen tegen ziekteverwekkers. Ook zijn nog niet alle kittens gechipt, terwijl dat wel echt aan te raden is. Het eerste jaar moet je dus rekening houden met extra dierenartskosten voor je kat.

Tip
Overweeg je een huisdierenverzekering? Sluit deze dan zo snel mogelijk af. Hoe jonger je kat, hoe lager de maandlasten voor je verzekering!

Verwachte en onverwachte kosten van de dierenarts

Katteneigenaren gaan meestal wat minder vaak naar de dierenarts dan hondenbaasjes. Toch is dat niet zo verstandig, want katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Met de jaarlijkse gezondheidscheck controleert je dierenarts of je kat echt niets mankeert, ook als hij niets laat zien. Houd van tevoren dus rekening met deze kosten. Natuurlijk kan je kat ook een ongeluk krijgen of onverwachts ziek worden. Je krijgt dus te maken met verwachte dierenartskosten en kosten voor de dierenarts voor je kat waar je niet op gerekend had.

Kosten die jaarlijks terugkomen

Ook zijn er vaste, jaarlijkse kosten van de dierenarts voor je kat. Lees mee en zie waar je jaarlijks rekening mee kunt houden!

Jaarlijkse gezondheidscheck door je dierenarts

We noemden het al even: de jaarlijkse gezondheidscheck. Hiermee ziet de dierenarts op tijd of je kat iets mankeert. Dat kan onnodig ongemak voorkomen én voorkomt vaak duurdere en zwaardere behandelingen of operaties.

Jaarlijkse vaccinaties

Met jaarlijkse vaccinaties voorkom je dat je kat een bepaalde ziekte krijgt, bijvoorbeeld niesziekte.

Parasietenbestrijding

Denk hierbij aan behandelingen tegen vlooien of teken. Maar ook ontworming. Je kat laat je meerdere keren ontwormen. Goed om hier rekening mee te houden.

Voor de jaarlijkse gezondheidscheck betaal je, als je kat verder niets mankeert, alleen de consultkosten. Meestal liggen deze tussen de €40,- tot € 55,- per consult. Vaak worden de jaarlijkse vaccinaties gecombineerd met een gezondheidscheck. Als de dierenarts wel iets bij je kat vindt, dan komen er extra, onverwachte kosten bij. 

Onverwachte kosten bij de dierenarts 

Je hoopt natuurlijk dat je kat altijd zijn gezellige en gezonde zelf blijft. Maar de kans is groot dat ook jouw kat zich een keer niet lekker voelt, een ongeluk krijgt of ziek wordt. Veel oudere katten krijgen bijvoorbeeld last van hun nieren of artrose.

Houd er rekening mee dat als je kat een keertje echt iets mankeert, de kosten van de dierenarts voor je kat flink kunnen oplopen. Zeker als je in het weekend of buiten het spreekuur naar de dierenarts moet!

Ondertussen stijgen de prijzen van de dierenarts, dus wees je ervan bewust dat als er iets aan de hand is, de kosten niet mis zijn. Enkele honderden euro’s ben je zomaar kwijt. En soms zelfs duizenden euro's bij opname en sommige behandelingen.

Kosten verschillen per dierenarts

Een dierenarts is vrij om zijn eigen prijzen te bepalen. Lastig dus om iets te zeggen over prijzen voor sommige ingrepen.  Elke praktijk heeft bijvoorbeeld andere kosten die doorberekend moeten worden. Of misschien heeft 'ie speciale apparatuur waarmee het leven van jouw kat gered kan worden. Helaas is de tijd van prijsvergelijken een beetje voorbij. Omdat er veel meer huisdieren in Nederland zijn en juist een tekort aan dierenartsen, hebben veel praktijken een patiëntenstop.

Tip
Krijg je binnenkort een kitten of een kat, oriënteer je dan nu alvast bij welke dierenarts je je kat in wilt schrijven en of dat ook mogelijk is. Als je kat ziek wordt, wil je er wel zeker van zijn dat je ergens terecht kunt!

Kosten verschillen per kattenras

Sommige rassen zijn extra gevoelig voor bepaalde aandoeningen. En dat betekent dus extra kosten van de dierenarts voor je kat. Goed dus om rekening mee te houden als je graag een nieuwe kat wilt. Wil je weten welke invloed een bepaalde aandoening kan hebben op het welzijn van jouw kat? Check onze lijst met aandoeningen.

Zorgeloos van je kat genieten

Bedenk of je eventuele onverwachte kosten kunt betalen als je kat ziek wordt. Heb je daar dan een potje voor? Misschien komt het net niet handig uit en kun je de behandeling eigenlijk niet betalen. Om er zeker van te zijn dat je je kat altijd de medische zorg kunt geven die hij nodig heeft, is het verstandig om een huisdierenverzekering af te sluiten. 

Met de OHRA Huisdierenverzekering heb je keuze uit 3 pakketten: Basis, Plus en Top. En je kunt de verzekering aanvullen met extra dekkingen, bijvoorbeeld voor vaccinaties of het gebit. Zo bepaal je helemaal zelf welke kosten je zelf kunt en wilt betalen en welke kosten je verzekerd wilt hebben. 

Ook specialistische behandelingen vergoed

OHRA vergoedt ook specialistische behandelingen voor je kat. Dit zijn medisch noodzakelijke behandelingen door een veterinaire specialist of dierenarts deskundige, na doorverwijzing van je dierenarts. Denk bijvoorbeeld aan een complexe breuk, een bekkenfractuur of chemotherapie. Dit soort behandelingen kosten al snel meer dan € 1.500,-​.

Consulten voor deze specialistische behandelingen worden vergoed volgens de vergoeding voor consulten (zie de polisvoorwaarden voor maximale vergoedingen). OHRA maakt geen onderscheid tussen het consult door een specialist of een dierenarts.​ 

Zo kun je je kat altijd de medische zorg geven die hij nodig heeft, zonder zorgen over de kosten bij de dierenarts!

Bron: LICG

Alles over de kosten van je kat

Wat kost een kat eigenlijk?

Je hebt natuurlijk de aanschafkosten. Maar waar moet je nog meer aan denken?

Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Oeps, je kat veroorzaakt schade! Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Kosten van de dierenarts

Je hebt verwachte en onverwachte medische kosten voor je kat. Dit zijn ze.

Je kat laten steriliseren

Of castreren. Kan handig zijn! Maar wat zijn de kosten hiervan en worden ze vergoed?