Nierfalen kat

Zit je kat niet lekker in z’n vel? Drinkt hij veel en ziet zijn vacht er wat verwaarloosd uit? Het kan zijn dat hij nierproblemen heeft. Verstandig om dat te laten onderzoeken voordat het leidt tot nierfalen.

Wat is nierfalen bij katten?

Nierfalen betekent dat de nieren niet meer doen wat ze moeten doen: het bloed zuiveren en de afvalstoffen afvoeren via de urine. Als dit niet gebeurt, wordt je kat ziek. Zeker 70% van de katten krijgt te maken met een verminderde nierfunctie. Vooral oudere beestjes. Vaak zijn nierstenen of een infectie de oorzaak. Gelukkig zijn er behandelingen waardoor je kat er goed mee kan leven. Meestal in de vorm van speciale dieetvoeding. 

Wat zijn de symptomen van nierfalen bij katten?

Je hebt twee vormen van nierfalen: acuut en chronisch. In beide gevallen filteren de nieren het bloed niet meer goed waardoor er gifstoffen in het lichaam achterblijven. Hierdoor wordt je kat sloom en zal hij veel slapen. Ook gaat hij vaker plassen en drinken om de afvalstoffen toch kwijt te raken. Dat er iets aan de hand is, heb je vaak pas laat door. Meestal functioneren de nieren nog maar voor 30% als de klachten zichtbaar worden voor jou als oplettend baasje.

De eerste symptomen van nierfalen komen laat. Bovendien kunnen deze symptomen ook duiden op andere ziektes of afwijkingen. Een dierenarts zal altijd onderzoek moeten doen om de diagnose te stellen. Dit kunnen symptomen zijn van nierfalen:

  • slechte eetlust
  • gewichtsverlies
  • veel drinken
  • meer plassen
  • braken of diarree
  • slechte adem
  • minder actief
  • uitdroging ondanks veel drinken

Hoe voorkom je nierfalen bij katten?

Helaas kun je nierfalen niet altijd voorkomen, maar je kunt de kans erop wel verkleinen. Geef je kat goede voeding die past bij zijn levensfase en laat jaarlijks een urinetest bij hem doen. Hiermee kan de dierenarts in een vroeg stadium nierfalen opsporen. Dat kan verstandig zijn. Zeker wanneer er bij andere katten uit hetzelfde nest al nierfalen is geconstateerd.

Wanneer naar de dierenarts?

Als je vermoedt dat je kat nierproblemen heeft, is het verstandig om snel een afspraak te maken bij de dierenarts. Om zeker te weten dat het om nierfalen gaat en om de juiste behandeling te bepalen, is een echo nodig en een uitgebreid bloed- en urineonderzoek.

Nierfalen bij katten: hoe behandel je het?

De dierenarts zal de bloeddruk meten en behandelen als die afwijkend is. Ook meet hij het eiwit in de urine. Bij sommige nierziektes, met veel eiwitverlies in de urine, schrijft hij medicijnen voor. In veel gevallen is ook een speciaal nierdieet nodig.

Bij acuut nierfalen kan je kat volledig genezen. Bij chronisch nierfalen is de kans dat je kat geneest klein. Het belangrijkste doel van de behandeling is ervoor zorgen dat de nieren blijven werken, maar vooral dat je kat zich lekkerder voelt. De levensverwachting is voor elke kat anders. Sommige katten leven nog jaren met chronisch nierfalen.

Worden de behandelkosten voor een nierfalen bij je kat vergoed?

Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.