Nierfalen kat

Zit je kat niet lekker in z’n vel? Drinkt hij veel en ziet zijn vacht er wat verwaarloosd uit? Het kan zijn dat hij nierproblemen heeft. Verstandig om dat te laten onderzoeken voordat het leidt tot nierfalen bij je kat.

Wat is nierfalen bij je kat?

Lijdt je kat aan nierfalen, dan werken zijn nieren niet meer zoals het hoort. Gezonde nieren zuiveren het bloed en voeren de afvalstoffen af via de urine. Gebeurt dat niet, dan wordt je kat ziek. Veel katten krijgen op oudere leeftijd te maken met een verminderde nierfunctie. Gelukkig bestaan er behandelingen waardoor je kat er goed mee kan leven. Meestal in de vorm van speciale dieetvoeding. 

Wat zijn de symptomen van nierfalen bij je kat?

Er bestaan twee vormen van nierfalen: acuut en chronisch. In beide gevallen filteren de nieren het bloed niet meer goed, waardoor er gifstoffen in het lichaam achterblijven. Je kat wordt sloom en slaapt veel. Ook plast hij vaker dan normaal en drinkt je kat meer dan anders om de afvalstoffen toch kwijt te raken. Heeft je kat last van acuut nierfalen, dan plast hij soms juist helemaal niet meer. Vaak wordt je kat in dat geval heel snel ziek. Heeft je kat last van chronisch nierfalen, dan heb je dat meestal pas laat door. De nieren functioneren nog maar voor zo'n 30% als de klachten zichtbaar worden voor jou als baasje.

De eerste symptomen van nierfalen komen laat. Let op: deze symptomen kunnen ook het signaal zijn van andere ziektes of afwijkingen. Een dierenarts zal altijd onderzoek moeten doen om de diagnose te stellen. Wil je nierfalen bij je kat zo snel mogen herkennen, wees dan alert op deze symptomen:

  • slechte eetlust;
  • gewichtsverlies;
  • veel drinken;
  • meer plassen;
  • braken of diarree;
  • slechte adem;
  • minder actief;
  • uitdroging, ondanks veel drinken.

Hoe voorkom je nierfalen bij je kat?

Helaas kun je nierfalen bij je kat niet altijd voorkomen, maar de kans op de aandoening verkleinen kan wel. Geef je kat goede voeding die past bij zijn levensfase en laat jaarlijks een urinetest bij je kat afnemen. Hiermee kan de dierenarts in een vroeg stadium nierfalen opsporen. Zeker wanneer er bij andere katten uit hetzelfde nest nierfalen is vastgesteld, kan dat verstandig zijn. 

Wanneer naar de dierenarts?

Vermoed je dat je kat nierfalen of -problemen heeft, ga dan zo snel mogelijk langs de dierenarts. De dierenarts kan een echo maken en uitgebreid bloed- en urineonderzoek doen om zeker te weten dat het om nierfalen gaat. 

Nierfalen bij je kat: hoe behandel je het?

De dierenarts zal de bloeddruk meten en behandelen als die afwijkend is. Ook meet hij het eiwit in de urine. Bij sommige nierziektes, met veel eiwitverlies in de urine, schrijft hij medicijnen voor. In veel gevallen is ook een speciaal nierdieet nodig. Het is goed om te onthouden dat het belangrijker is dat je kat eet dan dat hij volgens het nierdieet eet. Wil je kat het nierdieet niet eten, zorg dan wel dat hij iets anders eet. 

Bij acuut nierfalen kan je kat volledig genezen. Bij chronisch nierfalen is de kans dat je kat geneest klein. Een behandeling zorgt er dan onder andere voor dat de nieren blijven werken, maar vooral dat je kat zich lekkerder voelt. De levensverwachting is voor elke kat anders. Soms leeft je kat nog jaren met chronisch nierfalen.

Worden de behandelkosten voor een nierfalen bij je kat vergoed?

Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.