Aansprakelijkheid en je kat. Dit moet je weten.

Je hebt het vast weleens gehoord: een kat die ineens de weg op schiet en per ongeluk een aanrijding met een fietser veroorzaakt. Het kan zijn dat de fiets beschadigd raakt of dat de fietser zelf letselschade heeft. Hoe zit het in zo’n geval met de aansprakelijkheid en je kat? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan en weet hoe het zit met de aansprakelijkheid en jouw kat.

Ben je aansprakelijk voor schade door je kat?

Als je een kat hebt, ben jij altijd aansprakelijk voor schade die jouw huisdier veroorzaakt. Over het algemeen zijn dieren – en daarmee dus ook katten - onberekenbaar. Voor elk onberekenbare situatie waarin jouw kat schade veroorzaakt, ben jij verantwoordelijk. Zo blijven katten vaak niet netjes in jouw achtertuin, maar zwerven ze door de buurt. Daarbij kan het voorkomen dat je kat bijvoorbeeld uithaalt naar een buurvrouw en een wond veroorzaakt. Of misschien zorgt je kat wel voor schade in haar tuin. In zulke gevallen ben je als kattenbezitter altijd aansprakelijk. 

Aansprakelijkheid en je kat bij een aanrijding

Mocht je kat inderdaad de weg op schieten en een aanrijding veroorzaken, dan ben je als katteneigenaar aansprakelijk. Een fietser of automobilist kan letsel oplopen, maar ook de fiets of auto zelf kan beschadigd raken. Om jezelf te beschermen tegen hoge schadevergoedingen, is het slim om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt namelijk ook de schade die jouw huisdier veroorzaakt bij anderen.

Je kat aangereden; wat doet je verzekering?

Als je kat door een fietser of auto wordt aangereden, kan hij ook zelf flink gewond raken. Het is belangrijk om te weten dat de aansprakelijkheid bij een aanrijding niet valt onder een aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt voor de medische kosten wel een huisdierenverzekering afsluiten. Met deze verzekering worden die kosten vergoed, of je kat hier nu wel of niet verantwoordelijk voor is. Op die manier voorkom je onverwachte kosten en kan je kat onbezorgd op pad gaan in de buurt.

Alles over de kosten van je kat

Wat kost een kat eigenlijk?

Je hebt natuurlijk de aanschafkosten. Maar waar moet je nog meer aan denken?

Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Oeps, je kat veroorzaakt schade! Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Kosten van de dierenarts

Je hebt verwachte en onverwachte medische kosten voor je kat. Dit zijn ze.

Je kat laten steriliseren

Of castreren. Kan handig zijn! Maar wat zijn de kosten hiervan en worden ze vergoed?