Hoeveel kost een kat? Dit kun je verwachten.

Krijg je binnenkort een kat of speel je met het idee om een kat in huis te nemen? Dan is het fijn om te weten wat dat gaat kosten. Maar hoeveel kost een kat nu eigenlijk? De kosten voor een kat gaan namelijk verder dan alleen de aankoop. Je krijgt te maken met maandelijks terugkerende kosten voor je kat. Ook kun je niet voorkomen dat je kat ziek wordt, waardoor je te maken krijgt met onverwachte dierenartskosten. Zet dus alle kosten van tevoren op een rijtje, zodat je weet wat je kunt verwachten.  

Kosten voor de aanschaf

Hoeveel je voor je kat of kitten moet betalen, is afhankelijk van het soort kat dat je koopt. De prijs voor een raskat begint bij € 600,-. Voor een kat zonder stamboom betaal je meestal een bedrag tussen de € 100,- en € 400,-, afhankelijk van of het een stamboomloze raskat of een rasloze kat is. Vraag altijd na wat je krijgt voor dit bedrag. Koop je bijvoorbeeld een stamboomloze kitten via de Dierenbescherming, dan zitten kosten voor chippen, inenten en ontwormpillen vaak bij de prijs in. Als je hier met de kattenfokker – ook wel een cattery - of het asiel goede afspraken over kunt maken, bespaar je een hoop geld. 

Mocht je binnenkort een kitten in huis krijgen, dan moet je daar een aantal spullen voor kopen. Denk aan een kattenbak, voer en speeltjes. Voor alle benodigdheden reken je ongeveer € 150,- tot € 200,-.    

Maandelijkse kosten voor je kat

Een kat kost iedere maand geld. Zo moet je je kat geregeld laten ontwormen en vaccineren. Natuurlijk heb je ook iedere maand voer en kattenbakgrit nodig. Afhankelijk van welk voer je kat krijgt en wat voor grit je koopt, ben je daar zo’n € 50,- per maand aan kwijt. 

Heb je gekozen voor een langharige kat? Dan kan het zijn dat jouw nieuwe vriendje nog wat extra verzorging nodig heeft, zoals regelmatig borstelen. Zoek van tevoren goed uit wat je zelf kunt doen aan verzorging en wat de kosten voor een trimsalon zijn. Ben je van plan om je kat een aantal keer per jaar naar een opvang te brengen? Dan is het ook goed om deze kosten van tevoren te berekenen en eventueel per maand te sparen. 

Onverwachte medische kosten 

Helaas voorkom je niet dat je kat ziek wordt. Het is belangrijk om te weten dat dierenartskosten flink kunnen variëren én oplopen. Het laten behandelen van blaasproblemen is bijvoorbeeld erg duur, de kosten daarvoor kunnen oplopen tot wel € 1.500,-.

Houd er rekening mee dat als je kat een keertje echt iets mankeert, de kosten van de dierenarts voor je kat flink kunnen oplopen. Zeker als je in het weekend of buiten het spreekuur naar de dierenarts moet!

De OHRA Kattenverzekering vergoedt de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. 

We wensen je alvast veel plezier met je nieuwe huisgenoot!

Alles over de kosten van je kat

Wat kost een kat eigenlijk?

Je hebt natuurlijk de aanschafkosten. Maar waar moet je nog meer aan denken?

Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Oeps, je kat veroorzaakt schade! Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Kosten van de dierenarts

Je hebt verwachte en onverwachte medische kosten voor je kat. Dit zijn ze.

Je kat laten steriliseren

Of castreren. Kan handig zijn! Maar wat zijn de kosten hiervan en worden ze vergoed?