Ontwormen kat

De kans dat jouw kat vroeg of laat in aanraking komt met wormen is groot. Vervelend voor je kat en voor jezelf, want jij kunt ook besmet raken. Lees meer over deze vervelende kleine parasieten.

Wat zijn wormen bij je kat?

Worminfecties komen veel voor bij katten. Er zijn verschillende soorten wormen, zoals spoel-, haak- of lintwormen. Spoelwormen leiden tot de meeste klachten, zoals vermagering. Meestal krijgt je kat wormen via besmette ontlasting van andere dieren, via moedermelk of via een zogenaamde tussengastheer. Dat kan een vlo zijn of rauw vlees. Laat je kat regelmatig checken bij de dierenarts. Die geeft hem een wormenkuur als dat nodig is.

Wat zijn de kenmerken van wormen bij katten?

Wormen zijn parasieten die in het lichaam van jouw kat leven. Dat klinkt al niet fijn. En dan pakken ze ook nog eens de voedingsstoffen uit het voer van je kat, waardoor jouw kat zelf niet meer genoeg voedingsstoffen opneemt. Spoelwormen komen het meest voor. Daarnaast zijn er haak-, rond- en lintwormen die veel bij katten voorkomen.

Wormen bij katten herkennen

Vaak heb je niet meteen door dat je kat wormen heeft. Ze zitten in zijn lijf, dus je ziet ze niet. In sommige gevallen zie je wel de eitjes van de worm in de ontlasting. Ook het gewicht van je kat kan wijzen op wormen. Hij valt dan namelijk af terwijl hij evenveel eet. Ook zijn huid kan ruw worden. Bij een heftige besmetting vermagert je beestje snel en kan hij een opgezwollen buikje krijgen. Soms zie je in dat geval ook hele wormen onder zijn staart of in de kattenbak. Ben in dat geval voorzichtig, want jij kunt zelf ook besmet raken. Vooral kinderen en ouderen lopen risico.

Hoe voorkom je dat je kat wormen krijgt?

Helemaal voorkomen dat je kat wormen krijgt, lukt niet. Regelmatig ontwormen is de beste preventie. Houd voor volwassen katten 4 keer per jaar aan. Kittens van 3 tot 9 weken ontworm je elke 14 dagen. Daarna ontworm je ze maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Zorg ook dat je kitten niet in contact komt met de ontlasting van andere katten.

Behandelen: ontwormen van je kat

Als je kat wormen heeft kun je hem ontwormen. Er zijn verschillende betrouwbare en effectieve wormenkuren. Laat je eventueel adviseren door de dierenarts, want niet ieder middel werkt bij elke soort worm. De dosering moet passen bij het gewicht van je kat en de wormenkuur moet echt bedoeld zijn voor katten. Van een wormenkuur voor honden kan je kat namelijk vergiftigd raken. Sommige wormen zijn resistent tegen bepaalde middelen. Dus zorg van tijd tot tijd voor een andere werkzame stof.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

De kans dat je kat op enig moment wormen krijgt is groot. Dat kun je niet voorkomen. Omdat je zelf niet snel doorhebt dat je kat wormen heeft en omdat het wel belangrijk is dat je je kat snel behandelt, is het verstandig om hem regelmatig te ontwormen. Bijvoorbeeld bij de jaarlijkse gezondheidscontrole door je dierenarts. De dierenarts onderzoekt dan eventueel de ontlasting van je kat en kan je gericht adviseren.

Krijg ik een ontwormingskuur vergoed?

Een check door de dierenarts is belangrijk. Meestal laat je je kat zo’n 4 keer per jaar onderzoeken en ontwormen. Ontwormen van je kat hoort bij een goede algemene verzorging en krijg je niet vergoed met een huisdierenverzekering.

Aandoeningen & Vergoedingen 

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.