Wanneer geef je je kat een wormenkuur?

De kans dat jouw kat vroeg of laat in aanraking komt met wormen is groot. Met een wormenkuur help je je kat weer van deze vervelende parasieten af. Belangrijk, want je kunt zelf ook besmet raken. Lees meer over deze vervelende kleine parasieten.

Wat zijn wormen bij je kat?

Worminfecties komen veel voor bij katten. Er zijn verschillende soorten wormen, zoals spoel-, haak- of lintwormen. Spoelwormen leiden tot de meeste klachten, zoals vermagering. Meestal krijgt je kat wormen via besmette ontlasting van andere dieren, via moedermelk of via een zogenaamde tussengastheer. Dat kan een vlo zijn of rauw vlees. Met een wormenkuur help je je kat van de wormen af.

Wat zijn de kenmerken van wormen bij katten?

Wormen zijn parasieten die in het lichaam van jouw kat leven. Dat klinkt al niet fijn. En dan pakken ze ook nog eens de voedingsstoffen uit het voer van je kat, waardoor jouw kat zelf niet meer genoeg voedingsstoffen opneemt. Spoelwormen komen het meest voor. Daarnaast zijn er haak-, rond- en lintwormen die veel bij katten voorkomen.

Wanneer geef je een wormenkuur?

Vaak heb je niet meteen door dat je kat wormen heeft. Ze zitten in zijn lijf, dus je ziet ze niet. In sommige gevallen zie je wel de eitjes van de worm in de ontlasting. Ook het gewicht van je kat kan wijzen op wormen. Hij valt dan namelijk af terwijl hij evenveel eet. Ook zijn huid kan ruw worden. Bij een heftige besmetting vermagert je beestje snel en kan hij een opgezwollen buikje krijgen. Soms zie je in dat geval ook hele wormen onder zijn staart of in de kattenbak. Ben in dat geval voorzichtig, want jij kunt zelf ook besmet raken. Vooral kinderen en ouderen lopen risico. Als je vrijwel zeker weet dat je kat wormen heeft, vraag dan om een wormenkuur bij je dierenarts.

Hoe voorkom je dat je kat wormen krijgt?

Helemaal voorkomen dat je kat wormen krijgt, lukt niet. Regelmatig ontwormen is de beste preventie. Houd voor volwassen katten 4 keer per jaar aan. Kittens van 3 tot 9 weken ontworm je elke 14 dagen. Daarna ontworm je ze maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Zorg ook dat je kitten niet in contact komt met de ontlasting van andere katten.

Preventief ontwormen?

Preventief ontwormen kan niet. Je kunt alleen je kat helpen om van wormen af te komen, niet voorkomen dat hij ze krijgt. Soms vinden eigenaren het daarom niet prettig om een ontwormingskuur te geven, terwijl ze niet eens zeker weten of de kat wel wormen heeft. In dat geval kun je de ontlasting van je kat eerst laten onderzoeken op wormen. Dat kan bij je dierenarts of je kunt het opsturen naar een online laboratorium. Je behandelt je kat dan alleen als hij ook echt besmet is met wormen.

Behandelen: ontwormen van je kat

Als je kat wormen heeft kun je hem ontwormen. Er zijn verschillende betrouwbare en effectieve wormenkuren. Laat je eventueel adviseren door de dierenarts, want niet ieder middel werkt bij elke soort worm. De dosering moet passen bij het gewicht van je kat en de wormenkuur moet echt bedoeld zijn voor katten. Van een wormenkuur voor honden kan je kat namelijk vergiftigd raken. Sommige wormen zijn resistent tegen bepaalde middelen. Dus zorg van tijd tot tijd voor een andere werkzame stof.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

De kans dat je kat op enig moment wormen krijgt is groot. Dat kun je niet voorkomen. Omdat je zelf niet snel doorhebt dat je kat wormen heeft en omdat het wel belangrijk is dat je je kat snel behandelt, is het verstandig om hem regelmatig te ontwormen. Bijvoorbeeld bij de jaarlijkse gezondheidscontrole door je dierenarts. De dierenarts onderzoekt dan eventueel de ontlasting van je kat en kan je gericht adviseren.

Krijg ik een ontwormingskuur vergoed?

Als je zeker wilt zijn dat je kat geen wormen heeft, wordt het aangeraden je kat vier keer per jaar te ontwormen. Deze medicijnen kun je halen bij je dierenarts of de dierenspeciaalzaak en horen bij een goede algemene verzorging. Je krijgt dit niet vergoed met een huisdierenverzekering.

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.