Vaccinaties voor je kat

Om ervoor te zorgen dat je kat gezond is én blijft, kun je hem laten vaccineren. Een gevaccineerde kat is beter beschermd tegen besmettelijke en levensbedreigende ziektes die in Nederland voorkomen. Vaccinatie of inenting is belangrijk om vervelende kwalen te voorkomen. Je kat maakt dan namelijk antistoffen aan tegen de ziekteveroorzakers. Daardoor kan hij zich tegen de ziektes beschermen. Het vaccineren of inenten van je kat begint al van kleins af aan. 

Inenten of vaccineren

Twee woorden die hetzelfde betekenen: inenten en vaccineren. Door vaccinaties of inentingen bouwt je hond of kat voldoende bescherming op tegen verschillende ziektes. Vooral voor kittens is dit belangrijk. Het afweersysteem van jonge dieren is namelijk nog niet goed genoeg ontwikkeld om bescherming te bieden tegen ziektes.

Aanbevolen vaccinaties voor katten:

  • Kattenziekte
  • Niesziekte (veroorzaakt door het Feline herpesvirus)
  • Niesziekte (veroorzaakt door het Feline calicivirus)
  • Feline leukemie virus (FeLV)
  • Hondsdolheid (rabiës)
  • Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) (in overleg met je dierenarts)

Voor elke kat wordt een set basisvaccinaties aanbevolen. Deze bestaat uit 2 of 3 injecties en wordt met tussenpozen van 3 tot 4 weken gegeven. De eerste inenting krijgen kittens meestal als ze ongeveer 9 weken oud zijn. Na de basisvaccinatie is het aan te raden om jaarlijks tegen de niesziekte te vaccineren. Overleg met de dierenarts wat voor jouw kat het beste vaccinatieschema is. Ras, leeftijd, gezondheid en gegevens over welke ziekten lokaal voorkomen, spelen hierbij een rol.

Bijwerkingen van vaccinaties

Soms komen er bijwerkingen kijken bij een vaccinatie. Katten kunnen na inenting wat lusteloos zijn en een gebrek aan eetlust hebben.

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Tijdens een gezondheidscontrole checkt je dierenarts of jouw kat nog gezond is. Ziektes worden zo op tijd ontdekt, omdat je die niet altijd met het blote oog kunt zien. Soms worden gezondheidscontroles met jaarlijkse vaccinaties gecombineerd. 

Misschien heb je ook wel eens gehoord van een titerbepaling. Hiermee kun je achterhalen of je kat nog beschermd is tegen bepaalde ziektes en of hij alweer gevaccineerd moet worden. Als je kat nog voldoende beschermd is, kun je het inenten nog even uitstellen.  

Tip: ontwormen voor vaccinatie

Vaccinaties slaan beter aan als je kat voor het vaccineren ontwormd is. Doe je dat niet, dan moet het lichaam tegelijkertijd wormen bestrijden en antilichamen tegen ziektes aanmaken. Dat vraagt veel van je kat. Het is daarom verstandig om hem twee weken van tevoren te laten ontwormen. 

Vaccinaties tegen de meest voorkomende ziekten worden vergoed met een aanvullende huisdierenverzekering.

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.