Vaccinaties voor je kat of kitten

Om de gezondheid van je kat te ondersteunen, kun je hem laten vaccineren. Een gevaccineerde kat of kitten is beter beschermd tegen besmettelijke en levensbedreigende ziektes die in Nederland voorkomen. Een vaccinatie of inenting is belangrijk om vervelende kwalen bij je kat te voorkomen. Je kat maakt dan namelijk antistoffen aan tegen de ziekteveroorzakers. Daardoor kan hij zich tegen de ziektes beschermen. Het vaccineren of inenten van je kat begint al van kleins af aan. 

Inenten of vaccineren

Twee woorden die hetzelfde betekenen: inenten en vaccineren. Door vaccinaties of inentingen bouwt je kat voldoende bescherming op tegen verschillende ziektes. Vooral voor kittens is dit belangrijk. Het afweersysteem van jonge dieren is namelijk nog niet goed genoeg ontwikkeld om bescherming te bieden tegen ziektes. Inenten van je kat of kitten helpt bij het opbouwen van weerstand tegen verschillende ziektes. 

Fabel: binnenkat inenten niet nodig

Dat je een binnenkat niet hoeft in te enten, is een grote fabel. Het klopt dat katten buiten veel ziektes kunnen oplopen, maar ziektes worden ook overgedragen op andere manieren. Bijvoorbeeld door een hond die op bezoek komt, door mensen die niezen of hoesten of door de omgeving. Het is daarom verstandig om ook je binnenkat in te enten tegen de kattenziekte en de niesziekte. 

Kitten of kat vaccineren tegen verschillende ziektes

Er zijn verschillende vaccinaties voor je kat. Deze vaccinaties zijn er tegen verschillende ziektes. Aan welke ziektes kun je dan denken?

 • Kattenziekte
 • Niesziekte (veroorzaakt door het Feline herpesvirus/Feline calicivirus)

Overige vaccinaties die soms aan te bevelen zijn

Voor elke kat wordt een set basisvaccinaties aanbevolen. Deze bestaat uit 2 of 3 injecties en wordt met tussenpozen van 3 tot 4 weken gegeven. De rabiësvaccinatie is bijvoorbeeld een aanvullende vaccinatie. De eerste inenting krijgen kittens meestal als ze ongeveer 9 weken oud zijn. Na de basisvaccinatie is het aan te raden om jaarlijks tegen de niesziekte te vaccineren. Overleg met de dierenarts wat voor jouw kat het beste vaccinatieschema is en of je kat aanvullende vaccinaties nodig heeft. Met name de leefomstandigheden van jouw kat spelen hierbij een rol.

Vaccinatieschema kat en kitten

Het is belangrijk om je kat vanaf jongs af aan in te enten. Misschien weet je niet precies wanneer je kitten de eerste vaccinatie nodig heeft en vanaf welke leeftijd inenten nodig is. In dit schema laten we je zien wanneer je je kitten moet intenten en wanneer je kat een jaarlijkse inenting nodig heeft. 

  9 weken 12 weken 16 weken* 1 jaar Jaarlijks Elke 3 jaar
Kattenziekte
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Niesziekte
(Feline herpesvirus, Feline calicivirus) 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

*Deze vaccinatie wordt aangeraden, helemaal als de moederpoes ook goed gevaccineerd is.

Rabiës vaccinatie

Gaat je kitten of kat mee naar het buitenland? Zorg dan dat je 'm ook inent tegen Rabiës. Vanaf 12 weken kun je je kitten daarvoor inenten. Soms worden er ook andere vaccinaties geadviseerd als je kat mee op reis gaat. Vraag je dierenarts om meer informatie. 

Bijwerkingen inentingen kat

Soms komen er bijwerkingen kijken bij een vaccinatie. Volwassen katten en kittens kunnen na een inenting wat lusteloos zijn, een gebrek aan eetlust hebben of een beetje ziek zijn na de vaccinatie. Mocht je twijfelen, neem dan contact op met je dierenarts.

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Tijdens een gezondheidscontrole checkt je dierenarts of jouw kat nog gezond is. Ziektes worden zo sneller ontdekt, omdat je die niet altijd met het blote oog kunt zien. De dierenarts checkt altijd of je kat gezond is, voordat hij gevaccineerd wordt. 

Misschien heb je ook wel eens gehoord van een titerbepaling. Hiermee kun je achterhalen of je kat nog beschermd is tegen bepaalde ziektes en of hij alweer gevaccineerd moet worden. Als je kat nog voldoende beschermd is, kun je het inenten nog even uitstellen. Goed om te weten: titeren is niet betrouwbaar genoeg om te bepalen of je kat nog voldoende beschermd is tegen niesziekte. 

Tip: ontwormen voor vaccinatie

Vaccinaties slaan beter aan als je kat voor het vaccineren ontwormd is. Doe je dat niet, dan moet het lichaam tegelijkertijd wormen bestrijden en antilichamen tegen ziektes aanmaken. Dat vraagt veel van je kat. Het is daarom verstandig om hem een week van tevoren te ontwormen. 

Kosten vaccinatie kat

De kosten voor een inenting van je kat, verschillen per praktijk. Vaak vind je informatie daarover op de website van de dierenarts. Kun je het daar niet vinden? Vraag de kosten dan telefonisch op. Vaccinaties tegen de meest voorkomende ziekten worden (deels) vergoed met een aanvullende huisdierenverzekering.

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Houd je kat blij en gezond

Houd 't gebit van je kat gezond!

Een gezond gebit is belangrijk voor je kat. Daarom: tips!

Vaccinaties voor je kat

Je kat laten inenten begint al vroeg. Welke vaccinaties er zijn, lees je hier!

Welk voer geef je je kitten?

Kittenvoeding is er in verschillende soorten. Wat geef je precies en hoeveel?

Hoera! Een kattentaart

Is je kat jarig of valt er vat te vieren? Dan is een kattentaart een goed idee! Zo maak je 'm.

Hiep-hiep! Je kat is jarig

Gefeliciteerd! Van cadeaus tot een heuse kattentaart; tips voor een onvergetelijke verjaardag.