Vaccinaties voor je kat

Om ervoor te zorgen dat je kat gezond is én blijft, kun je hem laten vaccineren. Een gevaccineerde kat is beter beschermd tegen besmettelijke en levensbedreigende ziektes die in Nederland voorkomen. Een vaccinatie of inenting is belangrijk om vervelende kwalen te voorkomen. Je kat maakt dan namelijk antistoffen aan tegen de ziekteveroorzakers. Daardoor kan hij zich tegen de ziektes beschermen. Het vaccineren of inenten van je kat begint al van kleins af aan. 

Inenten of vaccineren

Twee woorden die hetzelfde betekenen: inenten en vaccineren. Door vaccinaties of inentingen bouwt je hond of kat voldoende bescherming op tegen verschillende ziektes. Vooral voor kittens is dit belangrijk. Het afweersysteem van jonge dieren is namelijk nog niet goed genoeg ontwikkeld om bescherming te bieden tegen ziektes.

Aanbevolen vaccinaties voor je kat tegen verschillende ziektes

Er zijn verschillende vaccinaties voor je kat. Deze vaccinaties zijn er tegen verschillende ziektes. Aan welke ziektes kun je dan denken?

  • Kattenziekte
  • Niesziekte (veroorzaakt door het Feline herpesvirus/Feline calicivirus)

Overige vaccinaties die soms aan te bevelen zijn

  • Hondsdolheid/Rabiës (verplicht als de kat meegaat naar het buitenland)
  • Niesziekte - Bordetella bronchiseptica
  • Niesziekte – Chlamydia (Chlamydofilia felis)
  • Feline leukemie (FeLV)

Voor elke kat wordt een set basisvaccinaties aanbevolen. Deze bestaat uit 2 of 3 injecties en wordt met tussenpozen van 3 tot 4 weken gegeven. De rabiësvaccinatie is bijvoorbeeld een aanvullende vaccinatie. De eerste inenting krijgen kittens meestal als ze ongeveer 9 weken oud zijn. Na de basisvaccinatie is het aan te raden om jaarlijks tegen de niesziekte te vaccineren. Overleg met de dierenarts wat voor jouw kat het beste vaccinatieschema is en of je kat aanvullende vaccinaties nodig heeft. Met name de leefomstandigheden van jouw kat spelen hierbij een rol.

Bijwerkingen van vaccinaties

Soms komen er bijwerkingen kijken bij een vaccinatie. Katten kunnen na een inenting wat lusteloos zijn en een gebrek aan eetlust hebben. Mocht je twijfelen, neem dan contact op met je dierenarts.

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Tijdens een gezondheidscontrole checkt je dierenarts of jouw kat nog gezond is. Ziektes worden zo sneller ontdekt, omdat je die niet altijd met het blote oog kunt zien. Vaak worden gezondheidscontroles met jaarlijkse vaccinaties gecombineerd. 

Misschien heb je ook wel eens gehoord van een titerbepaling. Hiermee kun je achterhalen of je kat nog beschermd is tegen bepaalde ziektes en of hij alweer gevaccineerd moet worden. Als je kat nog voldoende beschermd is, kun je het inenten nog even uitstellen. Goed om te weten: titeren is niet betrouwbaar genoeg om te bepalen of je kat nog voldoende beschermd is tegen niesziekte. 

Tip: ontwormen voor vaccinatie

Vaccinaties slaan beter aan als je kat voor het vaccineren ontwormd is. Doe je dat niet, dan moet het lichaam tegelijkertijd wormen bestrijden en antilichamen tegen ziektes aanmaken. Dat vraagt veel van je kat. Het is daarom verstandig om hem twee weken van tevoren te ontwormen. 

Vaccinaties tegen de meest voorkomende ziekten worden vergoed met een aanvullende huisdierenverzekering.

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Houd je kat blij en gezond

Houd 't gebit van je kat gezond!

Een gezond gebit is belangrijk voor je kat. Daarom: tips!

Vaccinaties voor je kat

Je kat laten inenten begint al vroeg. Welke vaccinaties er zijn, lees je hier!

Welk voer geef je je kitten?

Kittenvoeding is er in verschillende soorten. Wat geef je precies en hoeveel?

Hoera! Een kattentaart

Is je kat jarig of valt er vat te vieren? Dan is een kattentaart een goed idee! Zo maak je 'm.

Hiep-hiep! Je kat is jarig

Gefeliciteerd! Van cadeaus tot een heuse kattentaart; tips voor een onvergetelijke verjaardag.