Je kat mee op vakantie? Tips voor een zorgeloze trip.

Gaat je kat mee op vakantie? Wel zo gezellig! Je ziet het nog niet zo vaak, maar op vakantie met je kat gaan wordt steeds populairder. Vooral in Europa kan je kat gemakkelijk mee in de auto naar je vakantiebestemming. Wel is het belangrijk om van tevoren één en ander te regelen. We geven je graag wat tips.

Check: wil je kat mee op vakantie?

Niet iedere kat zal het prettig vinden om te worden meegesleept naar een vakantiebestemming. Om te bepalen of je kat mee kan op vakantie, is het belangrijk om je huisdier goed te kennen. Is je kat bijvoorbeeld van nature angstig of kan hij slecht tegen veranderingen? Dan is een vakantie met je kat waarschijnlijk niet zo’n goed idee. Je kat zal het dan prettiger vinden om gewoon lekker thuis te blijven.

Avontuurlijke en energieke katten daarentegen zullen een tripje naar het buitenland fantastisch vinden. Op vakantie met je kat betekent wel dat je je af en toe zal moeten aanpassen. Een dier doet nooit precies de hele dag wat jij wilt en heeft soms ook ergens geen zin in. Houd in gedachten dat dit de planning van je vakantiedag kan bepalen. Je kunt je kat best even alleen laten, maar zorg dat hij wel eerst een beetje gewend is aan je verblijfplaats. Vergeet alle ramen en deuren niet te sluiten voor je weggaat en blijf vooral niet te lang weg. 

Een Europees kattenpaspoort

Als je op vakantie gaat met je kat, moet ‘ie – net als mensen - in bezit zijn van een geldig reisdocument; een Europees kattenpaspoort. Zo’n paspoort kun je aanvragen bij de dierenarts. In het Europees paspoort staat onder andere informatie over de chip van jouw kat genoteerd. Gaat je kat mee op vakantie, dan is het namelijk verplicht dat hij een chip heeft. 

Verplichte vaccinaties voor je kat

Neem je je kat mee op vakantie, dan is ook een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) verplicht. Ook katten kunnen namelijk hondsdolheid krijgen. Vaccineer je kat minimaal 21 dagen voor vertrek.

Controleer ook altijd of er voor jouw reisbestemming speciale vaccinaties of andere maatregelen voor je kat vereist zijn. Wil je meer weten over inenten? Lees hoe vaccinaties de gezondheid van je kat kunnen versterken. 

Zo neem je je kat veilig mee op vakantie

Het paspoort is binnen en de vaccinaties zijn geregeld. Jij en je kat zijn er klaar voor: je kunt op vakantie met je kat! Natuurlijk is het belangrijk om je kat veilig te vervoeren. Een reismand is hiervoor een goede optie. Lees hoe je je kat op de meest veilige manier kan vervoeren in de auto.

Je kunt je kat ook mee op vakantie nemen in het vliegtuig of zelfs in de trein. Controleer bij de vlieg- of treinmaatschappij welke eisen er worden gesteld als je samen met je kat wilt reizen. Niet alle organisaties staan huisdieren toe. 

Laat je je kat toch liever thuis? 

Neem je je kat liever niet mee op vakantie? Kijk dan of je een thuisoppas kunt vinden. Dan kan je kat in zijn eigen, veilige omgeving blijven. Er bestaan verschillende platformen die geschikte oppassen aanbieden. Je kunt natuurlijk ook besluiten om je kat naar een pension te brengen. Een goed pension vinden kan even tijd kosten, dus wacht niet te lang met zoeken.

Tot slot

Houd er rekening mee dat je niet alleen aan de eisen moet voldoen van het land van bestemming, maar ook van de landen waar je doorheen reist. Kortom: wees goed voorbereid, zodat jij en je reismaatje niet voor verrassingen komen te staan!   
 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Alles over met je kat op reis

Je kat mee in de auto

Gaat je kat binnenkort mee in de auto? Dan wil je 'm zo veilig mogelijk vervoeren. Zo doe je dat.

Je kat mee op vakantie

Gezellig! Wel is het belangrijk om één en ander te regelen voordat jullie gaan. Lees mee.

Het kattenpension

Hoe kies je een pension? Waar moet je op letten? En: wat zijn de kosten? Alles op een rij.

Het kattenpaspoort

Wist je dat je kat een Europees kattenpaspoort moet hebben als ‘ie gaat reizen? Lees snel verder.