Een Europees kattenpaspoort voor je kat? Zo werkt het

Wist je dat je kat een Europees kattenpaspoort moet hebben als ‘ie gaat reizen? Of je nu met de auto, trein of het vliegtuig op reis of vakantie wilt gaan; een kattenpaspoort is verplicht. Lees hoe je een kattenpaspoort aanvraagt en wat je nog meer moet regelen. 

Wat is een Europees kattenpaspoort?

Om te mogen reizen binnen en buiten Europa, heeft je kat een Europees kattenpaspoort nodig. Ook is het verplicht om je kat te chippen en om hem te laten inenten tegen rabiës (hondsdolheid). Dat klinkt misschien gek, maar ook katten kunnen hondsdolheid krijgen. Je kat moet de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek hebben gehad. In het kattenpaspoort staan gegevens over je kat, zijn chip en vaccinaties. Zorg er daarom voor dat de papieren voor je kat in orde zijn. Zonder kattenpaspoort, chip en de verplichte vaccinaties mag je kat niet de grens over. De douane controleert soms streng op dieren. Is er iets niet in orde? Dan kan de douane je huisdier in quarantaine zetten. Of nog erger: terugsturen naar Nederland. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Wat zijn de kosten voor een Europees kattenpaspoort?

Een kattenpaspoort kun je aanvragen bij de dierenarts, nadat je kat is gechipt en ingeënt tegen rabiës. De kosten voor een kattenpaspoort zijn laag; vaak betaal je een paar euro. Het Europese kattenpaspoort is geldig totdat je kat overlijdt. Dat betekent dat je dus maar één keer een paspoort voor je kat hoeft aan te schaffen. 

Hoe kun je je nog meer voorbereiden? 

Heb je je vakantie al gepland? Dan is het altijd verstandig om je dierenarts te vragen wat je nog meer kunt doen aan voorbereiding. Voor sommige landen gelden extra maatregelen. Controleer bijvoorbeeld of er voor jouw reisbestemming speciale vaccinaties nodig zijn. Je dierenarts is hier vaak van op de hoogte. 

En wordt het een autovakantie? Begin dan op tijd met de voorbereidingen om je kat veilig in de auto te vervoeren. Zo wordt de reis voor jou én je kat een stuk relaxter!  

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Alles over met je kat op reis

Je kat mee in de auto

Gaat je kat binnenkort mee in de auto? Dan wil je 'm zo veilig mogelijk vervoeren. Zo doe je dat.

Je kat mee op vakantie

Gezellig! Wel is het belangrijk om één en ander te regelen voordat jullie gaan. Lees mee.

Het kattenpension

Hoe kies je een pension? Waar moet je op letten? En: wat zijn de kosten? Alles op een rij.

Het kattenpaspoort

Wist je dat je kat een Europees kattenpaspoort moet hebben als ‘ie gaat reizen? Lees snel verder.