Je kat vervoeren in de auto

Ga je binnenkort met je kat op autovakantie? Of ga je weleens met de auto naar de dierenarts? Je kat vervoeren in de auto moet natuurlijk zo veilig mogelijk gebeuren. Niet alleen belangrijk voor je kat, ook voor jou! Maar hoe vervoer je een kat het beste in de auto? Kun je hem even alleen laten? En wat moet je doen als ‘ie wagenziek is? 

Je kat vervoeren in de auto; zo doe je dat!

De beste manier om je kat te vervoeren in de auto, is in een reismand. Thuis kun je je kat al laten wennen aan de reismand door er een fijne plek van te maken. Leg er bijvoorbeeld kattensnoepjes, speeltjes of kattenkruid in. Het kan best even duren voordat je kat gewend is aan de mand. Neem de tijd en probeer je kat niet te dwingen om de reismand in te gaan. De kans is groot dat je kat dan een negatieve associatie bij de mand krijgt. Zo’n associatie is moeilijk te veranderen naar iets positiefs. Is je kat gewend? Dan is het belangrijk dat je de reismand in de auto vastzet. Zet de mand bijvoorbeeld op de grond voor de stoel, zodat hij tussen twee stoelen in zit. Ook kun je de reismand op de stoel zetten en vastmaken met de autogordel. Dat maakt je kat vervoeren in de auto gemakkelijk en veilig.

Je kat aanlijnen

Mocht je kat de reismand, na het wennen, nog steeds niet prettig vinden, dan kun je ‘m ook aanlijnen in de auto. Doe dit wel aan een tuigje en niet aan een halsband. Een halsband is gevaarlijker voor je kat als je opeens hard moet remmen. Ook op plaats van bestemming kan het slim zijn om je kat aangelijnd te laten met bijvoorbeeld een flexilijn. Katten kunnen schrikken van een bepaalde nieuwe situatie. Hierdoor rennen ze weg en komen ze soms niet meer terug. 
Je kat los vervoeren in de auto is alles behalve een goed idee. Dat veroorzaakt gevaarlijke situaties voor jou en je kat. Jij kan snel afgeleid raken door een springende kat. Moet je hard remmen? Dan vlieg je kat door de auto.  Situaties die jullie allebei zoveel mogelijk willen voorkomen. Rijd veilig en zet je kat dus goed vast. 

Je kat alleen laten in de auto

Ben je van plan om een lange rit te maken met je kat? Bijvoorbeeld richting een vakantiebestemming? Dan is het goed om af en toe een pauze te nemen. Je kat vindt frisse lucht fijn, zeker als 'ie wagenziek is. Laat ‘m wel altijd in de reismand of aangelijnd, want anders loopt je kat weg. Dat is niet de bedoeling! Tijd voor een tankbeurt? Zorg dan dat je het raam op een kiertje zet als je even weg bent. Je kunt je kat best een paar minuten alleen laten, maar houd er rekening mee dat een auto ontzettend snel kan opwarmen. Zeker in de zomer. Blijf dus niet te lang weg en lucht de boel goed door. 

Is je kat wagenziek?

Het kan zo zijn dat je kat wagenziek wordt. Dit ontstaat doordat het evenwichtsorgaan van je kat in de war raakt. Dat zit zo. Vervoer je je kat in de auto, dan komen de bewegingen niet altijd overeen met wat je huisdier ziet. Net als bij mensen eigenlijk. Het gevolg? Overgeven, kwijlen of miauwen. Vaak gedraagt je kat zich ook erg onrustig. Zorg in ieder geval voor genoeg frisse lucht tijdens het rijden en geef je kat geen eten vlak voor vertrek. Gaat de wagenziekte niet over? Vraag dan de dierenarts om advies. Je kat vervoeren in de auto moet zowel voor jou als je huisdier leuk blijven.

Kortom, het is belangrijk om je goed voor te bereiden als je je kat wilt vervoeren in de auto! Het lieve beest laten wennen aan autorijden, kost tijd. Heb dus geduld! Denk daar goed over na als je bijvoorbeeld met je kat op een verre vakantie wilt. Uiteindelijk is het de moeite waard. Want samen op reis, is natuurlijk het leukste wat er is. 
 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Alles over met je kat op reis

Je kat mee in de auto

Gaat je kat binnenkort mee in de auto? Dan wil je 'm zo veilig mogelijk vervoeren. Zo doe je dat.

Je kat mee op vakantie

Gezellig! Wel is het belangrijk om één en ander te regelen voordat jullie gaan. Lees mee.

Het kattenpension

Hoe kies je een pension? Waar moet je op letten? En: wat zijn de kosten? Alles op een rij.

Het kattenpaspoort

Wist je dat je kat een Europees kattenpaspoort moet hebben als ‘ie gaat reizen? Lees snel verder.