Diabetes mellitus bij je kat

Diabetes mellitus, oftewel suikerziekte,  komt ook voor bij katten. Soms denken mensen dat een kat met suikerziekte niet behandeld hoeft te worden, maar dit is echt niet waar. Door een  kat met suikerziekte met medicijnen te behandelen, kan hij gewoon  een fijn leven leiden, zonder al te veel last te hebben van de diabetes.

Wat is diabetes precies?

Het lichaam van je kat maakt te weinig insuline aan als hij suikerziekte heeft. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en is een hormoon dat ervoor zorgt dat suikers worden opgenomen in de cellen. De lichaamscellen kunnen de suikers namelijk omzetten in energie. Als je kat te weinig insuline heeft, blijven de suikers achter in het bloed. Als dit lang genoeg onbehandeld blijft, kan je kat:

  • blind worden;
  • door zijn achterpoten zakken;
  • wondjes krijgen die minder makkelijk helen;
  • een een zoetige adem hebben;
  • een grotere kans hebben op blaas- of nierbekkenontsteking

Wat zijn de symptomen van suikerziekte bij je kat?

Hoe kun je nu zien of jouw kat diabetes mellitus heeft? Als je kat de volgende symptomen laat zien, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan:

  • meer drinken;
  • meer plassen;
  • meer eten;
  • toch magerder worden;
  • uiteindelijk: spugen, minder energie en verzwakking.

De dierenarts kan met een bloedonderzoek vaststellen of je kat inderdaad suikerziekte heeft. Als de diagnose diabetes mellitus in een heel vroeg stadium wordt vastgesteld, kan je kat zelfs weer van de medicijnen afkomen en alleen met speciaal voer (voorgeschreven door je dierenarts) door het leven!

Hoe kan je kat suikerziekte krijgen?

Elke kat kan suikerziekte krijgen, maar katers lijken iets gevoeliger voor diabetes te zijn. Vaak ontwikkelt diabetes mellitus zich als je kat ouder wordt. Maar ook overgewicht en minder bewegen kunnen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de ziekte. Daarom komt suikerziekte ook wat vaker voor bij katten die binnen gehouden worden. Heb jij een binnenkat; probeer dan dagelijks twee keer vijf minuten met hem te spelen voor voldoende beweging!

Ook bepaalde medicijnen, zoals prednisolon en de prikpil (voor poezen) kunnen suikerziekte in de hand werken. Deze medicijnen bevatten het hormoon corticosteroïden. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat het lichaam niet goed meer reageert op insuline.

De aandoening acromegalie is soms ook de boosdoener. Bij acromegalie heeft je kat een tumor in de hypofyse (een onderdeel van de hersenen). De hypofyse maakt meerdere hormonen aan en bij een verstoring kan dat ook invloed hebben op de bloedsuikerspiegel en de aanmaak van insuline.

Behandeling van suikerziekte bij je kat

Suikerziekte bij je kat is niet leuk, maar je kat kan met de juiste medicijnen een fijn en prima leven leiden. Samen met je dierenarts ga je bekijken hoeveel insuline je kat nodig heeft. Dit moet op twee vaste momenten per dag worden ingespoten. Je dierenarts leert je ook hoe je dat zelf kunt doen. Meestal moet je de insuline geven vlak nadat je kat gegeten heeft. Zo helpt de insuline je kat de suikers uit het eten op te nemen in zijn cellen, zodat de suiker omgezet kan worden in energie.

Je dierenarts zal in de meeste gevallen een speciaal dieetvoer adviseren dat minder koolhydraten en meer eiwitten bevat om je kat tijdens deze aandoening te ondersteunen.

Ook is het belangrijk dat je elk half jaar op controle blijft gaan bij je dierenarts om het verloop van de ziekte goed in de gaten te houden.

Worden de behandelkosten voor een diabetes bij je kat vergoed?

Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.