Kat kopen

Welke kat past bij jou?

Ben je van plan een kat te kopen en weet je nog niet wat voor kat? Zoek dan van tevoren uit welke kat bij je past. Zo voorkom je dat je achteraf spijt krijgt omdat je kat niet bij jou, je gezin of je huis past. 

De vragen hieronder helpen je bij je keuze voor een kat: 

 • Wil je een kat met lange of korte haren? 
 • Welke andere uiterlijke kenmerken vind je mooi? 
 • Wil je een raskat of een kruising. Of liever een boerderijkat?
 • Zoek je een aanhankelijke kat? 
 • Hoeveel tijd en aandacht heb jij voor je kat? 
 • Zoek je een kat die goed alleen kan zijn? 
 • Wil je een kat die het huis wil delen met een soortgenoot of een hond?

Waar vind je eigenlijk een kat of kitten?

Heb je eenmaal besloten welke kat je wilt, dan ga je op zoek naar de kat of kitten van je keuze. Je kunt een kitten uit een nestje ophalen of een volwassen kat uit een asiel een tweede kans geven. Wil je een echte raskat of kruising, ga dan naar een betrouwbare fokker of kijk in het dierenasiel. In Nederland bestaan ook kattenverenigingen die bemiddelen in kittens. De ‘boerderijkat’ of bastaard kat is makkelijk te vinden, in iedere supermarkt hangen er regelmatig briefjes op het prikbord van iemand die een nestje met kittens heeft. Vaak hoef je niet eens verder te zoeken dan je buren of vrienden voor een huiskat.

Verschil tussen raskatten en bastaard katten

Of je nu een raskat, kruising of bastaard kat koopt, voor alle drie gelden voor- en nadelen. Raskatten zijn vaak duur, kruisingen en boerderijkatten meestal minder. Koop je een raskat, dan weten de verzorgers in het asiel of de fokker meestal wat bepaalde kenmerken en karaktertrekken zijn. Een nadeel is dat het risico op aangeboren aandoeningen groter is.

Bij een kruising is het lastiger te voorspellen wat de kenmerken en het karakter zijn. Een voordeel is dat erfelijke aandoeningen juist minder vaak voorkomen. Voor een bastaard is een minpunt dat je niet altijd weet wie de voorouders zijn. Karakter en temperament kun je hierdoor niet goed voorspellen. Deze katten zijn meestal wel goedkoop of zelfs gratis en ze hebben een klein risico op aangeboren afwijkingen, omdat ze niet binnen 1 ras zijn gefokt.

Wat moet je weten en regelen voor je een kat koopt?

Een kat in huis heeft veel invloed op je huiselijke leven. Wat is verstandig om alvast te regelen voordat jij je kat in huis neemt? Zoek van tevoren uit: 

 • welke spullen je in huis nodig hebt, bijvoorbeeld een krabpaal of kattenluik
 • welke inentingen en verzorging je kat nodig heeft
 • waar je de kattenbak neerzet en hoe deze bak eruit moet zien 
 • neem je een kitten, verdiep je dan vooraf in de socialisatieperiode/leerfase van het diertje. Zo voorkom je dat je kat medische of gedragsproblemen krijgt

Wat kost een kat per maand?

De maandelijkse kosten voor je kat bestaan uit voer en kattenbakvulling en variëren van ongeveer € 20,- tot € 55,-. Met name de kosten voor voer lopen door de jaren heen vaak op, omdat een kat snel uitgekeken raakt op voer. In de praktijk betekent dit dat een kat de lat steeds hoger legt en het voer dus steeds duurder.

Incidentele kosten voor je kat

Houd rekening met verschillende incidentele kosten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor chippen. Het chippen van je kat is in Nederland niet verplicht, maar wel zo handig als je kat zoek raakt. Eenmalige kosten voor je kat zijn ook de kosten voor aanschaf van allerlei spullen. Bijvoorbeeld een krabpaal, transportmand, kattenhalsbandje of speeltje. Je bepaalt natuurlijk zelf welke spullen je koopt, maar alles bij elkaar ben je al snel € 100,- kwijt. Ga je regelmatig op vakantie en is er niemand die op je kat past? Houd dan rekening met de kosten van een kattenpension. Prijzen variëren tussen € 10,- tot € 20,- per dag.

Veel voorkomende aandoeningen bij katten

Wil je weten wat veel voorkomende aandoeningen bij katten zijn? Wij hebben ze voor je op een rij gezet. Met de informatie over deze aandoeningen, helpen we je signalen en symptomen te herkennen, geven we je preventieve tips en geven we aan of we een vergoeding bieden met onze kattenverzekering.

Overzicht kattenrassen

Wil je graag een kat als huisgenoot, maar weet je nog niet welk ras het beste bij jou past? Of bij je huisgenoten? Wij geven je graag meer informatie over verschillende kattenrassen. Ieder kattenras heeft namelijk zijn specifieke voor- en nadelen. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten en kenmerken per kat voor je op een rij gezet.