Wat heb je nodig voor een kitten? Dé ultieme uitzetlijst.

Hoera, je kitten komt over een paar dagen bij je wonen! Maar wat heb je nodig voor een kitten? We vroegen het aan echte ervaringsdeskundigen; mensen die zelf een kitten in huis hebben! We kregen heel veel waardevolle reacties waarmee we voor jou de ultieme kitten-uitzetlijst hebben samengesteld. Zo komt je nieuwe kitten straks niets te kort en voelt hij zich snel thuis!

De ultieme kitten-uitzetlijst

Wat je nodig hebt voor een kitten, vertellen we je graag. Van reismand tot halsband. Maar ook bijvoorbeeld een plek om lekker te kunnen liggen. Lees je mee? 

1. Reismand

Om je kitten veilig naar huis te vervoeren, heb je een reismand nodig. Het is namelijk niet verstandig om je kat los in de auto mee te nemen. Je hebt de reismand ook nodig als je naar de dierenarts gaat. Of misschien ga je straks wel met 'm op vakantie

2. Kattenbak en kattengrit

Dit is natuurlijk iets wat je altijd nodig hebt voor je kitten: de kattenbak en de vulling (kattengrit). Katten zijn van zichzelf erg schoon. Ze doen hun behoefte dan ook graag op een schone kattenbak. Zorg dat je de kattenbak regelmatig verschoont en dagelijks de ontlasting eruit schept. Wil je je kitten snel op de bak hebben? Het helpt om hetzelfde merk kattengrit te gebruiken als de fokker. Je kitten herkent dan de geur, waardoor het vertrouwd voelt. Als je twee kittens krijgt, is het verstandig om twee kattenbakken te kopen. Katten doen hun behoeftes niet graag op dezelfde bak. 

3. Halsbandje

Gaat je kitten straks lekker naar buiten? Schaf een halsbandje aan. Zo weten anderen dat hij geen zwerfkat is. Je kunt er een kokertje met je adres aan hangen, of een chip voor het kattenluikje. Zorg ervoor dat het bandje een sluiting heeft dat open kan in geval van nood (bijvoorbeeld als hij ergens achter blijft hangen).

4. Voer en bakjes

Wat je natuurlijk altijd nodig hebt voor je kitten is goed voer en een voerbakje. Kies altijd voor voer speciaal voor kittens. Daar zitten veel vitaminen en mineralen in, zodat je kitten goed groeit. Daar hoort ook een voer- en drinkbakje bij. Zorg dat er de hele dag water en voer staat voor je kitten. Op de verpakking van het voer staat hoeveel je een kat mag geven. Dit gaat naar gewicht of aantal maanden oud. 

5. Snoepjes of snacks

Om je kitten af en toe lekker te verwennen, kun je hem kittensnoepjes geven. Geef niet te veel en geef iets wat geschikt is speciaal voor kittens. Ook kan je een snoepje geven als beloning of om je kitten aan jou te laten wennen. 

6. Borstels en kammen

Om de vacht van je kitten goed te onderhouden, kun je deze zachtjes borstelen. Heeft je kitten een korte vacht, dan is één keer per week voldoende. Bij een halflange vacht borstel je de haren om de één of twee dagen. Heeft je kitten lange haren, dan is het goed om de vacht elke dag te borstelen.

7. Plekjes om te kunnen liggen

Katten vinden het fijn om op zachte, knusse plekken te liggen. Het liefst hebben ze keuze uit verschillende plekjes in huis. Ze liggen graag in de buurt van het raam of op een gekozen plekje op de vloer. Creëer verschillende slaapplekken, zodat je kat kan kiezen. 

8. Krabpaal

Katten staan erom bekend dat ze veel krabben. Dat doen ze niet alleen om hun nagels te verzorgen, maar ook om hun territorium af te bakenen. Je voorkomt daarom niet dat je kitten gaat krabben. Haal dus genoeg krabpalen in huis! Zo laat je kitten het meubilair en de gordijnen met rust. 

9. Kiepraambeveiliging

Een kitten gaat graag op avontuur en voor je het weet heeft hij ook je kiepramen ontdekt. Levensgevaarlijk, want hij kan hierin klem komen te zitten. En door te bewegen, zakt hij steeds verder met als gevolg verwondingen, een gebroken rug of een slechte doorbloeding met soms fatale afloop. Gelukkig kun je hiervoor beschermroosters kopen waardoor je je ramen veilig openzet.

10. Speeltjes 

Wat je ook nodig hebt voor je kitten zijn speeltjes. Kittens zijn erg speels. Haal dus genoeg speeltjes in huis, zodat je kitten niet jouw spullen als speelgoed gebruikt. Een tip: geef niet alle speeltjes tegelijkertijd. Katten kunnen snel verveeld raken, waardoor ze alsnog met jouw spullen gaan spelen. Je voorkomt dit door af en toe ‘nieuw’ speelgoed te geven of een spelletje te doen met je kitten!

11. Ontvlooi- en ontwormmiddelen

Iets wat je zeker nodig hebt voor een kitten zijn ontvlooi- en ontwormmiddelen. Nadat je kitten het nestje heeft verlaten, moet hij nog namelijk regelmatig ontwormd en ontvlooid worden. Vraag de dierenarts hiervoor om advies. Ook kun je kiezen voor een vlooienband

12. Nagelvijl of nagelschaar

Oeps, een kras op je spullen! Of bij jou. Dit is niet de bedoeling natuurlijk. Voorkom krassen door de nagels van je kitten te vijlen of heel voorzichtig te knippen. Lees je wel goed in hoe je dit zelf kunt doen, zodat je je kitten niet verwondt. 

13. Bewaarmap voor papieren

Bij het kopen van een kitten komt ook papierwerk kijken. Denk bijvoorbeeld aan het koopcontract, stamboompapieren, een gezondheidsverklaring, chipinformatie, een dierenpaspoort en verzekeringspapieren. Handig om dit op één plek te bewaren.

14. Maak je huis kitten-proof

Wat je precies nodig hebt voor je kitten, zit 'm dus niet per se in spullen. Het is ook belangrijk om je huis kitten-proof te maken. Kittens zijn supernieuwsgierig en willen graag alles op hun nieuwe plek ontdekken. Dat betekent dat ze overal tussen, op en onder gaan zitten. Houd bijvoorbeeld de wasmachine dicht, zet ramen niet te ver open en kijk uit met medicijnen. En heb je accessoires op je vensterbank? Dan is het slim deze (tijdelijk) weg te halen. 

15. Bekijk de mogelijkheden voor een verzekering

Naast de aanschafkosten voor spullen, heb je ook te maken met kosten voor de dierenarts. Die kunnen soms hoog oplopen; een verzekering is dan een goed idee. Wil je weten wat we allemaal vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Alles afgevinkt op de lijst 'Wat heb je nodig voor een kitten'? Jij bent klaar voor de komst van je nieuwe huisgenootje!

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Dit vind je misschien ook leuk

Kattennamen top 100

Komt er binnenkort een kitten? Dan is het tijd voor een naam. Daarom: een top 100.

Benodigdheden kitten

Alsjeblieft. De ultieme kitten-uitzetlijst. Van kattenbak tot borstel; dit heb je nodig.

Kattenrassen

Op zoek naar een kat, maar geen idee welke je zou willen? En welke bij je past? Hierbij de rassen op een rij.