Wat heb je nodig voor een kitten? Dé ultieme uitlijst.

Hoera, je kitten komt over een paar dagen bij je wonen! Maar wat heb je nodig voor een kitten? We vroegen het aan de echte ervaringsdeskundigen; mensen die zelf een kitten in huis hebben! We kregen heel veel waardevolle reacties waarmee we voor jou de ultieme kitten-uitzetlijst hebben samengesteld. Zo komt je nieuwe kitten straks niets te kort en voelt hij zich snel thuis!

De ultieme kitten-uitzetlijst 

1. Reismand

Om je kitten veilig naar huis te kunnen vervoeren, heb je een reismand nodig. Het is namelijk niet verstandig om je kat los in de auto mee te nemen. Je hebt de reismand ook nodig voor een kitten als je naar de dierenarts moet of als je misschien later met je kat op vakantie gaat. 

2. Kattenbak en kattengrit

Dit is natuurlijk iets wat je altijd nodig hebt voor je kitten: de kattenbak en de vulling (kattengrit). Katten zijn van zichzelf erg schoon. Ze doen hun behoefte dan ook graag op een schone kattenbak. Zorg dat je de kattenbak regelmatig verschoont en dagelijks de ontlasting eruit schept. Het kan helpen om hetzelfde merk kattengrit te gebruiken als de fokker. Je kitten herkent dan de geur. Als je twee kittens krijgt, is het aan te raden om twee kattenbakken aan te schaffen. Katten doen hun behoeftes niet graag op dezelfde bak. 

3. Halsbandje

Gaat je kitten straks lekker naar buiten? Dan is een halsbandje aan te raden. Zo weten anderen dat hij geen zwerfkat is en je kunt er een kokertje met je adres aan hangen, of een chip voor het kattenluikje. Zorg ervoor dat het bandje een sluiting heeft dat open kan in geval van nood (bijvoorbeeld als hij ergens achter blijft hangen).

4. Voer en bakjes

Wat je natuurlijk altijd nodig hebt voor je kitten is goed voer en een voerbakje. Kies altijd voor voer speciaal voor kittens. Daar zitten veel vitaminen en mineralen in, zodat je kitten goed kan groeien. Natuurlijk hoort daar ook een voer- en drinkbakje bij. Zorg dat er de hele dag water en voer staat voor je kitten. Op de verpakking van het voer staat hoeveel je een kat mag geven per gewicht of aantal maanden oud. 

5. Snoepjes of snacks

Om je kitten af en toe even te verwennen en aan je te laten wennen, kun je hem kittensnoepjes geven. Geef niet teveel en geef iets wat geschikt is voor kittens.

6. Borstels en kammen

Om de vacht van je kitten goed te onderhouden, kun je deze zachtjes borstelen. Heeft je kitten een korte vacht, dan is 1 keer per week voldoende. Bij een halflange vacht borstel je de haren om de één of twee dagen. Heeft je kitten lange haren, dan is het goed om de vacht elke dag borstelen.

7. Plekjes om te kunnen liggen

Katten vinden het fijn om op zachte, knusse plekken te liggen. Het liefst hebben ze keuze uit verschillende plekjes in huis. Ze liggen graag in de buurt van het raam of op een gekozen plekje op de vloer. Creëer verschillende slaapplekken, zodat je kat kan kiezen. 

8. Krabpaal

Katten staan erom bekend dat ze veel kunnen krabben. Dat doen ze niet alleen om hun nagels te verzorgen, maar ook om hun territorium af te bakenen. Je voorkomt daarom niet dat je kitten gaat krabben. Je hebt dus voldoende krabpalen in huis nodig voor je kitten, zodat hij jouw bank of gordijnen zoveel mogelijk met rust laat. 

9. Kiepraambeveiliging

Een kitten gaat graag op avontuur en voor je het weet heeft hij ook je kiepramen ontdekt. Levensgevaarlijk, want hij kan hierin klem komen te zitten. En door te bewegen, zakt hij steeds verder met als gevolg verwondingen, een gebroken rug of een slechte doorbloeding met soms fatale afloop. Gelukkig kun je hiervoor beschermroosters kopen waardoor je veilig je ramen kunt openen.

10. Speeltjes 

Kittens zijn erg speels. Haal genoeg speeltjes in huis, zodat je kitten niet jouw spullen als speelgoed gebruikt. Een tip: geef niet alle speeltjes tegelijkertijd. Katten kunnen snel verveeld raken, waardoor ze alsnog met jouw spullen gaan spelen. Je voorkomt dit door af en toe ‘nieuw’ speelgoed te geven. 

11. Ontvlooi- en ontwormmiddelen

Iets wat je zeker nodig hebt voor een kiteen zijn ontvlooi- en ontwormmiddelen. Nadat je kitten het nestje heeft verlaten, moet hij nog namelijk regelmatig ontwormd en ontvlooid worden. Vraag de dierenarts hiervoor om advies. 

12. Nagelvijl of nagelschaar

Voorkom krassen op je spullen of verwondingen bij jezelf of andere huisgenoten door de nageltjes van je kitten af en toe wat te vijlen of heel voorzichtig te knippen. Lees je wel goed in hoe je dit zelf kunt doen, zodat je je kitten niet verwondt. 

13. Bewaarmap voor papieren

Bij het kopen van een kitten komt soms ook papierwerk kijken. Denk bijvoorbeeld aan het koopcontract, stamboompapieren, gezondheidsverklaring, chipinformatie, dierenpaspoort en verzekeringspapieren. Handig om dit op 1 plek te bewaren.

14. Bekijk de mogelijkheden voor een verzekering

Naast de aanschafkosten voor spullen, heb je ook te maken met kosten voor de dierenarts. Die kunnen soms hoog oplopen; een verzekering is dan een goed idee. Wil je weten wat we allemaal vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Vergeet tot slot je huis niet om het huis kitten proof te maken. Kittens zijn supernieuwsgierig en willen graag alles op hun nieuwe plek ontdekken. Dat betekent dat ze overal tussen, op en onder gaan zitten. Houd bijvoorbeeld de wasmachine dicht, zet ramen niet te ver open en kijk uit met medicijnen. En heb je accessoires op je vensterbank? Dan is het slim deze tijdelijk weg te halen. Zo kan je kitten ze niet (per ongeluk) omstoten. 

Alles afgevinkt op de lijst 'Wat heb je nodig voor een kitten'? Jij bent klaar voor de komst van je nieuwe huisgenootje! 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.