Waar let je op als je een kitten koopt?

Spannend, je hebt een nestje kittens gevonden! Misschien zit jouw toekomstige kat daar wel tussen. Waarschijnlijk mag je binnenkort een keertje komen kijken. Maar waar let je op als je een kitten koopt bij een kattenfokker (of 'cattery')? Wij helpen je op weg!

Check de kattenfokker

Waar let je op als je een kitten koopt? Waarschijnlijk heb je een nestje gevonden via een kattenfokker of bij iemand thuis. Ga je voor een raskat, dan is het belangrijk dat je eerst goed checkt of de cattery gecertificeerd is. Zo weet je zeker dat je een echte raskat koopt. Ook is het normaal dat een fokker de tijd neemt om jouw vragen te beantwoorden. Goede fokkers hebben ook vaak vragen aan jou. Ze willen dat de kittens op een goede plek terechtkomen. 

Of adopteer een kitten uit het asiel

Wist je dat je ook kittens kunt adopteren uit het asiel? Niet alleen volwassen katten zoeken een nieuw baasje, ook veel kittens wachten in het asiel om geadopteerd te worden. 

Beoordeel de omgeving

Er is maar weinig schattiger dan een nestje kittens. Verleidelijk dus om helemaal op te gaan in het nestje. Maar kijk ook goed naar de omgeving. Zo is het belangrijk dat het nest zich in huis bevindt. Kittens worden zo goed gesocialiseerd tijdens de eerste weken na de geboorte. In huis kunnen ze alvast wennen aan allerlei geluiden, zoals de stofzuiger, de afzuigkap of voetstappen op de trap. Ook leren kittens in huis om mensen - en eventueel kinderen - te vertrouwen. Een nestje dat buiten opgroeit, zal waarschijnlijk minder sociale katjes geven. De kittens kunnen sneller schrikken en zijn vaak minder gesteld op mensen. Beoordeel ook de hygiëne rondom het nest. Is het schoon binnen? Stinken de kattenbakken niet?

Kijk of er één of meerdere nestjes zijn

Ook iets om op te letten als je een kitten koopt: check of de moederpoes aanwezig is en of de fokker niet meerdere nestjes tegelijkertijd heeft. Het opvoeden van net geboren kittens vraagt veel tijd. Het kan zijn dat jouw kitten niet genoeg aandacht krijgt als er meerdere nestjes tegelijkertijd zijn. 

Zijn de kittens gezond en blij?

Kittens horen er gezond uit te zien. Controleer of het neusje, de ogen en de oren goed schoon zijn en of er geen kale plekken in de vacht zitten. Dit zou namelijk kunnen duiden op ziektes.

Ook het gedrag van de kittens speelt een belangrijke rol. Over het algemeen zijn jonge katten nieuwsgierig, speels en aardig. Mocht je een nestje met veel bange en schuwe kittens zien, dan zijn ze waarschijnlijk niet zo geschikt als huisdier in een gezin. Soms kun je het gedrag ook aflezen van de moederpoes. Is ze benaderbaar en mag je haar aaien? Grote kans dat ze sociaal is. 

Is het papierwerk op orde?

Waar je ook op let als je een kitten koopt, is dat de fokker het officiële papierwerk op orde heeft. Vraag tijdens je bezoek of de katten gecontroleerd zijn op kattenleukemie en kattenaids. Ook is belangrijk om na te vragen of de kittens zijn ontwormd en of ze zijn ingeënt tegen de nies- en kattenziekte. Vergeet niet te controleren of de ouders van de kittens getest zijn op erfelijke aandoeningen

Het is aan te raden om een kitten te kopen met behulp van een koopcontract. Hierin staan afspraken tussen de fokker en de koper, zodat, mocht er iets mis gaan met bijvoorbeeld de gezondheid van je kat, je hierop kun terugvallen.

Zijn de kittens gechipt?

Het is nog niet verplicht je kat te chippen, maar dat wordt het binnenkort wel. Dat werd begin 2023 bekend gemaakt. Wanneer katten verplicht gechipt moeten worden, is nog niet bekend. Is je kat nog niet bij de fokker gechipt? Dan is het aan te raden om dat alsnog te laten doen, ondanks dat chippen nu nog niet verplicht is. Op deze manier staat je dier geregistreerd, kun je controleren of je kitten daadwerkelijk is ingeënt en kun je je kat vinden als hij een keer te ver van huis is gedwaald. Ook is een chip handig voor een kattenluik met chip, waar alleen jouw kat door naar binnen kan.

Ga je gevoel achterna

Waar je altijd het meest op moet letten als je een kitten koopt is je eigen gevoel! Heb je het gevoel dat er iets niet helemaal klopt bij het nestje waar je bent wezen kijken? Koop de kitten niet en zoek verder. Het belangrijkste is dat je toekomstige huisgenootje gezond en sociaal is en jullie zo lang mogelijk van elkaar kunnen genieten!

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je nieuwe kat kiezen

Klaar voor een kitten?

Met deze checklist kun je in één oogopslag zien of je helemaal kitten-ready bent.

Welke kat kies je?

Wil je een raskat, eentje die aanhankelijk is of een kitten? Welke kat er bij je past, zie je hier.

Kitten kopen? Hier let je op

Kitten op het oog? Dan ga je langs bij de kattenfokker. Lees hier waar je op moet letten.

Een kat adopteren

Iedere kat verdient een fijn thuis! Denk je erover om een kat te adopteren? Hier let je op.