Waar let je op als je een kitten koopt?

Spannend, je hebt een nestje kittens gevonden! Misschien zit jouw toekomstige kat daar wel tussen. Waarschijnlijk mag je binnenkort een keertje komen kijken. Maar waar let je op als je een kitten koopt bij een kattenfokker (of 'cattery')? Wij helpen je op weg!

Check de kattenfokker

Waarschijnlijk heb je een nestje gevonden via een cattery of bij iemand thuis. Ga je voor een raskat, dan is het belangrijk dat je goed checkt of de cattery gecertificeerd is. Zo ben je er zeker van dat je een echte raskat koopt. Ook is het normaal dat een fokker de tijd neemt om jouw vragen te beantwoorden. Goede fokkers hebben ook vaak vragen aan jou. Ze willen dat de kittens op een goede plek terecht komen. 

Wist je dat je ook kittens kunt adopteren uit het asiel? Niet alleen volwassen katten zoeken een nieuw baasje, ook veel kittens wachten in het asiel om geadopteerd te worden. 

Beoordeel de omgeving

Er is maar weinig schattiger dan een nestje kittens. Het is verleidelijk om helemaal op te gaan in het nestje, maar kijk ook goed naar de omgeving. Zo is het belangrijk dat het nest zich in huis bevindt. Kittens worden zo goed gesocialiseerd tijdens de eerste weken na de geboorte. In huis kunnen ze alvast wennen aan allerlei geluiden, zoals de stofzuiger, de afzuigkap of het oplopen van de trap. Ook leren kittens leren in huis om mensen - en eventueel kinderen - te vertrouwen. Een nestje dat buiten opgroeit, zal waarschijnlijk minder sociale katjes geven. De kittens kunnen sneller schrikken en zijn vaak minder gesteld op mensen. Beoordeel ook de hygiëne rondom het nest. Is het schoon binnen? Stinken de kattenbakken niet?

Ook iets om op te letten als je een kitten koopt: check of de moederpoes aanwezig is en of de fokker niet meerdere nestjes tegelijkertijd heeft. Het opvoeden van net geboren kittens vraagt veel tijd. Het kan zijn dat jouw kitten niet genoeg aandacht krijgt als er meerdere nestjes tegelijkertijd zijn. 

Gezonde en blije kittens

Kittens horen er gezond uit te zien. Controleer of het neusje, de ogen en de oren goed schoon zijn en of er geen kale plekken in de vacht zitten. Dit zou namelijk kunnen duiden op ziektes.

Ook het gedrag van de kittens speelt een belangrijke rol. Over het algemeen zijn jonge katten nieuwsgierig, speels en aardig. Mocht je een nestje met veel bange en schuwe kittens vinden, dan zijn ze waarschijnlijk niet zo geschikt als huisdier in een gezin. Soms kun je het gedrag ook aflezen van de moederpoes. Is ze benaderbaar en mag je haar aaien? Grote kans dat ze sociaal is. 

Is het papierwerk op orde?

Waar je ook op moet letten als je een kitten koopt, is dat de fokker het officiële papierwerk op orde heeft. Vraag tijdens je bezoek of de katten gecontroleerd zijn op kattenleukemie en kattenaids. Ook is belangrijk om na te vragen of de kittens zijn ontwormd en of ze zijn ingeënt tegen de nies- en kattenziekte. Vergeet niet te controleren of de ouders van de kittens getest zijn op erfelijke aandoeningen. 

Het is voor katten niet verplicht om ze te laten chippen. Aan te raden is het wel! Op die manier staat je dier geregistreerd, kun je controleren of je kitten daadwerkelijk is ingeënt en kun je je kat terug vinden als hij een keer te ver van huis is gedwaald. Ook kan een chip handig zijn voor een kattenluik met chip, waarbij alleen jouw kat naar binnen kan.    
Tot slot is het aan te raden om een kitten te kopen met behulp van een koopcontract. Hierin staan afspraken tussen de fokker en de koper, zodat, mocht er iets mis gaan met bijvoorbeeld de gezondheid van je kat, je hierop kun terugvallen.

Waar je altijd het meest op moet letten als je een kitten koopt is je eigen gevoel! Heb je het gevoel dat er iets niet helemaal klopt bij het nestje waar je bent wezen kijken? Koop de kitten niet en zoek verder. Het belangrijkste is dat je toekomstige huisgenootje gezond en sociaal is en jullie zo lang mogelijk van elkaar kunnen genieten!
 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.