Kat adopteren? Hier let je op

Na goed afwegen ben je eruit: je bent klaar voor een kat of kitten! Een kat adopteren kan dan een goede optie zijn. In Nederland zijn er namelijk heel veel katten die met smart wachten op een fijn thuis. Maar hoe kun je nou op een veilige en verantwoorde manier een kat adopteren en waar moet je op letten? We hebben het voor je op een rij gezet.

Een kat adopteren in Nederland

Het klinkt misschien een beetje gek, maar eigenlijk kun je in Nederland niet een kat adopteren. Een huisdier is volgens de Nederlandse wet een ‘product’. En een product koop, krijg óf leen je. Als je een bedrag betaalt voor de kat, dan koop je hem. Neem je de kat gratis over, dan krijg je hem. En zorg je voor de kat, maar blijft hij eigendom van bijvoorbeeld een stichting? Dan leen je de kat. Toch wordt het vaak wel adopteren genoemd als je een kat overneemt.

Waarom een kat adopteren

Een kat adopteren doe je vaak via een stichting of asiel. Maar soms gaat een baasje ook zelf op zoek naar een nieuw huis. Als een kat een nieuw huisje zoekt kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld omdat het eerdere baasje ziek is of overleden. Of misschien kan de kat niet met kinderen andere dieren overweg. Er worden soms ook nestjes kittens gevonden van bijvoorbeeld zwerf- of boerderijkatten. Door een kitten of kat te adopteren, geef je een (volwassen) kat een fijn leven.

Hoe kun je een kat adopteren? 

Een kat adopteren kan op verschillende manieren:

Een kat adopteren via een bekende

Misschien ken je (via via) iemand die niet meer voor zijn of haar kat kan zorgen. Je gaat langs om kennis te maken en jullie zijn beide enthousiast; je mag de kat adopteren. Maak dan met elkaar goede afspraken over eventuele (toekomstige) kosten en overleg goed of de kat ook echt helemaal van jou is. Als jij de eigenaar bent mag jij ook alle beslissingen maken.  

Een kat adopteren uit een asiel

Bij een asiel zijn er vaak  meerdere katten op zoek naar een nieuw huisje. Je kunt dus gelijk met een paar katten kennismaken. Laat je niet verleiden door de brutaaltjes die graag een kroel komen halen. Soms zijn de katten die wat verlegen zijn juist de allerliefste! Maak niet te snel een beslissing, maar kijk goed rond en kom eventueel later nog een keer terug. Via dierenasiels.com en ikzoekbaas.nl kun je alvast online een kijkje nemen. 

Een kat adopteren via online platform

Een kat adopteren kan ook via een platform, zoals Verhuisdieren.nl. Hier vind je katten van baasjes die niet meer voor hun kat kunnen of willen zorgen, maar hem niet naar het asiel willen brengen. Het kan ook om katten gaan die uit een ander land komen. Ze wonen tijdelijk bij een gastgezin, maar willen graag een permanent nieuw thuis. Via dit online kan de kat rechtstreeks van het oude baasje naar het nieuwe baasje verhuizen. Fijn voor de kat en jij krijgt gelijk achtergrondinformatie van het oude baasje. Ook handig! 

Een kat adopteren via Marktplaats of Facebook

Ook via sites als Marktplaats en Facebook worden vaak katten aangeboden. Voor een huis-, tuin- en keukenkat kan dit vaak geen kwaad, maar pas extra op als het om raskatten gaat. Voor je het weet heb je met een foute broodfokker te maken en/of ‘adopteer’ je misschien een zieke kat. 

Kosten kat adopteren

Aan een adoptie zitten (meestal) kosten verbonden. De kosten om een kat te adopteren vanuit een asiel kunnen variëren tussen grofweg de € 75.- en € 200.-. Je weet dan wel zeker dat de kat z'n laatste vaccinaties heeft gehad, gecastreerd en gechipt is en een geldig paspoort heeft. Vaak is een oudere kat of een kat die iets mankeert wat voordeliger. Zo wordt een adoptie gestimuleerd. 

Bij Verhuisdieren.nl gelden er maximale tarieven (maximaal € 200,-) om handel in katten tegen te gaan. Ook voor raskatten mag geen hogere vergoeding worden gevraagd.

Neem je een kat over van een bekend of via Marktplaats of Facebook? Dan verschilt het óf en wat je hiervoor moet betalen. Via Marktplaats of Facebook kan het maar zo dat iemand meer dan € 1.000 voor zijn raskat vraagt. Gaat het om een bekende die graag een fijn nieuw thuis voor de kat wil, dan mag je de kat misschien gratis overnemen.

Waar let je op bij een kat adopteren? 

Als je een kat adopteert, is het vaak een kat die al ietsje ouder is en dus al een verleden heeft. Waar kun je extra op letten? 

  • Geduld is heel belangrijk. Misschien heeft de kat dingen geleerd die jij niet leuk vindt. Jullie moeten elkaar leren kennen, oude gewoontes afleren en nieuwe aanleren. Dat kost tijd en geduld. 
  • Vraag naar een gezondheidsverklaring als je een kat overneemt. Je kent de medische geschiedenis niet. Daarom is het fijn als je een verklaring hebt van een dierenarts. Zo weet je gelijk of de kat iets mankeert of helemaal gezond is.
  • Maak goede afspraken bij de overname van de kat. Denk aan de betaling, wie de rechtmatige eigenaar is en wie er in de toekomst over de kat beslist. 

Kat gechipt? Zet 'm op jouw naam na adoptie

In Nederland is het nog niet verplicht om je kat te chippen, maar dat wordt het binnenkort wel. Dat werd begin 2023 bekend gemaakt. Als je kat gechipt is, vind je hem sneller terug als je hem kwijtraakt. Is je adoptiekat al gechipt? Zet dan na de adoptie de chip op jouw naam en adres. In het Europese dierenpaspoort van je kat vind je waar jouw kat geregistreerd is.   

Huisdierenverzekering afsluiten voor een adoptiekat? 

Als je een kat adopteert, weet je niet altijd alles over zijn gezondheid. En als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Een verzekering kan dan verstandig zijn. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.

Je nieuwe kat kiezen

Klaar voor een kitten?

Met deze checklist kun je in één oogopslag zien of je helemaal kitten-ready bent.

Welke kat kies je?

Wil je een raskat, eentje die aanhankelijk is of een kitten? Welke kat er bij je past, zie je hier.

Kitten kopen? Hier let je op

Kitten op het oog? Dan ga je langs bij de kattenfokker. Lees hier waar je op moet letten.

Een kat adopteren

Iedere kat verdient een fijn thuis! Denk je erover om een kat te adopteren? Hier let je op.