EMG-cursus

Ben je door de politie aangehouden omdat je gevaarlijk rijgedrag liet zien? Dan kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) beslissen dat je een Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG-cursus) moet volgen. Maar wat is een EMG-cursus precies en ben je verplicht deze cursus te volgen? Op deze pagina lees je in welke gevallen het CBR kan bepalen dat je een EMG-cursus moet doen en wat dit betekent voor je rijbewijs.

Wat is een EMG-cursus? 

Tijdens een EMG-cursus leer je om op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen. Het gaat er hierbij vooral over hoe je je gedraagt in het verkeer. Als je de EMG-cursus volgt, leer je meer over de risico’s en gevolgen van gevaarlijk rijgedrag, hoe je veilig moet rijden en op welke manier je rekening kan houden met anderen op de weg. Als je een brief krijgt van het CBR dat je de EMG-cursus moet volgen, ben je verplicht de cursus te volgen. Werk je niet mee? Dan wordt je rijbewijs ongeldig verklaard. Tijdens het volgen van de cursus mag je wel blijven rijden, tenzij de rechter of het Openbaar Ministerie je rijbewijs ongeldig heeft verklaard. 

Wanneer moet je een EMG-cursus doen? 

De EMG-cursus is een verplichte cursus die kan worden gegeven aan bestuurders die zich gevaarlijk gedragen in het verkeer. Voorbeelden van gevaarljike overtredingen zijn: bumperkleven, rechts inhalen, tegen het verkeer inrijden, 50 kilometer per uur of meer te hard rijden of rijden onder invloed van alcohol of drugs. 

Kosten van een EMG-cursus 

De kosten van een EMG-cursus moet je zelf betalen. Het hangt er vanaf welke cursus je precies moet volgen, maar het bedrag ligt tussen de € 700,- en € 1.300,-. Bekijk de website van het CBR voor de kosten op dit moment. 

Bespaar jezelf de kosten van een EMG-cursus door je aan de verkeersregels te houden en gevaarlijke acties op de weg te voorkomen.  

Hoe lang duurt de EMG-cursus? 

Een EMG-cursus duurt 7 weken en bestaat uit verschillende cursusdagen van 4 of 7 uur. Bij sommige cursussen wordt er ook nog een persoonlijk gesprek gepland.  

Wat gebeurt er nadat je de EMG-cursus hebt afgerond? 

Als je de EMG-cursus goed hebt afgerond, krijg je hierover een brief van het CBR. Is je rijbewijs ongeldig verklaard? Dan mag je na het goed afronden van de EMG-cursus een nieuw rijbewijs aanvragen.  

Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent voordat je gaat rijden. Het is namelijk verboden om zonder autoverzekering de weg op te gaan.  

Autoverzekering bij OHRA 

Bij OHRA sluit je gemakkelijk een autoverzekering af tegen een goede premie. Je hebt daarbij de keuze uit 3 soorten basisdekkingen: 

  • WA: Met deze dekking ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto aan anderen veroorzaakt, inclusief letsel of materiële schade aan hun bezit. 
  • WA Plus: Naast de dekking van WA biedt deze verzekering bescherming tegen nog meer risico's. Denk aan schade door brand, storm, natuurrampen, inbraak, diefstal, joyriding en ruitschade. 
  • All-Risk: Dit is de meest uitgebreide dekking die OHRA biedt. Hiermee ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto als gevolg van een aanrijding. Het maakt daarbij niet uit wie er schuldig is.  

Met de verschillende dekkingen stel je online gemakkelijk een verzekering samen die perfect aansluit bij jouw situatie. 

Voordelen van een autoverzekering bij OHRA 

Een autoverzekering van OHRA heeft meerdere voordelen. Naast een voordelige premie profiteer je bij ons van het volgende: 

  • tot 82% no-claimkorting, zelfs voor een tweede auto of motor;
  • 24/7 hulp bij schade met de OHRA Hulpdienst
  • eenvoudige schade melden met de OHRA App

Ben je op zoek naar extra zekerheid? Dan kun je kiezen voor extra dekkingen, zoals het Aanvullend Pakket, Ongevallen Inzittenden, Schade Inzittenden, Rechtsbijstand Motorrijtuig en Pechhulp Nederland. 

Heb je vragen over de EMG-cursus of het kiezen van een autoverzekering? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag!