Leenautoverzekering

Leen je regelmatig de auto aan een familielid, buurman, of vriend uit? Het uitlenen van je auto is natuurlijk een vriendelijk gebaar, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met je autoverzekering? Wat zijn de gevolgen als iemand anders schade veroorzaakt met jouw auto? Ben jij verantwoordelijk voor het betalen van de schade, of is dat degene die de auto leent?    

Bij OHRA sluit je gemakkelijk online een leenautoverzekering af. Zo zijn alle bijkomende gevolgen bij schade, die de reguliere autoverzekering niet dekt, verzekerd. En jij kunt met een gerust hart je auto uitlenen of een auto van een ander lenen. Ontdek nu hoe je gemakkelijk en snel een leenautoverzekering bij ons afsluit! 

Wat voor verzekering heb je nodig als je je auto uitleent?  

Het uitlenen van je auto kan aantrekkelijk zijn, vooral als je jouw auto niet of nauwelijks gebruikt. Leen jij je auto soms uit aan een vriend of buurman? Dan kan bij een ongeluk de schade die de ander veroorzaakt, teruggevraagd worden op jouw verzekering. Dit kan gevolgen hebben voor je premie en je schadevrije jaren. Als iemand anders schade veroorzaakt met jouw auto is de kans groot dat je schadevrije jaren sterk dalen en je premie hoger wordt.  

Bij OHRA kun je nu een speciale leenautoverzekering afsluiten. Deze aanvullende verzekering voor leenauto´s dekt de financiële gevolgen bij schade met een geleende auto. Je sluit onze leenautoverzekering af voor één dag, tot maximaal dertig aaneengesloten dagen. Ideaal als je de auto leent van een familielid of vriend voor een vakantie naar het buitenland of als je een dagje naar het strand gaat.

Heb je een verzekering nodig als je zelf een auto leent of huurt? 

Als je een auto huurt bij een verhuurbedrijf, dan is de auto meestal verzekerd door het verhuurbedrijf. Controleer wel altijd vooraf hoe de auto die je huurt verzekerd is en of je nog aanvullende dekkingen nodig hebt. Je kunt voor een huurauto géén leenautoverzekering afsluiten bij OHRA.

Leen je een auto van een vriend en betaal je daar niet voor? Dan hoef je hiervoor in principe geen autoverzekering af te sluiten. Maar let wel op: een ongeluk zit in een klein hoekje en kan grote financiële gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe de leenauto is verzekerd. Heeft de eigenaar van de auto een WA, WA Plus of All-Risk-verzekering? Lees hier hoe het zit met de verzekering als er schade is aan de auto die je leent of uitleent.  

Voordelen van een leenautoverzekering bij OHRA 

Het uitlenen of lenen van een auto kan spannend zijn. De gevolgen bij een ongeluk kunnen namelijk heel vervelend zijn. Overweeg daarom de volgende zaken als je je auto uitleent. 

 • hoe is je auto nu verzekerd?; 
 • is eventuele schade aan je auto gedekt?

Wil je een auto lenen en deze verzekeren? Bij OHRA kies je voor een leenautoverzekering met dekking in Nederland en in het buitenland. Door je leenauto te verzekeren voorkom je een hoop gedoe. Met onze leenautoverzekering dek je de schade die niet is gedekt met de reguliere autoverzekering van de eigenaar.  

Onze leenautoverzekering sluit je als eigenaar of als lener van de auto gemakkelijk online af vanaf €6,- per dag. Ga je met de leenauto naar het buitenland? Met onze buitenlanddekking ben je daar ook verzekerd voor €1 per dag. De belangrijkste voordelen van het afsluiten van onze leenautoverzekering lees je hieronder. 

 • geen financiële gevolgen bij schade; 
 • al vanaf €6 per dag; 
 • meerdere bestuurders toegestaan. 

Wat is wel en niet verzekerd met een leenautoverzekering? 

Een autoverzekering sluit je af op het kenteken van de auto. Welke schades wel en niet gedekt zijn hangt af van hoe de leenauto is verzekerd. Heeft de leenauto alleen een WA-verzekering? Dan dekt deze alleen de schade die je toebrengt aan iemand anders en niet aan de leenauto. In zo'n situatie biedt een leenautoverzekering van OHRA uitkomst.  

Afhankelijk van hoe de leenauto is verzekerd, kies je voor een Dekking Compleet of Dekking aanvullend. Is de leenauto WA of WA-Plus verzekerd? Dan kies je voor de Dekking Compleet. Voor een leenauto die All-Risk is verzekerd, is een Dekking Aanvullend een goede keuze.  Hieronder lees je wat wel en niet is verzekerd met een Dekking Compleet en een Dekking Aanvullend.   

Wel verzekerd/vergoed met de Dekking Compleet:  

 • eigen risico van de eigenaar;  
 • schade aan de leenauto door een aanrijding
 • terugval in schadevrije jaren, je krijgt minimaal €250,- vergoed 

Wel verzekerd/vergoed met de Dekking Aanvullend: 

 • eigen risico van de eigenaar;
 • terugval in schadevrije jaren, je krijgt minimaal €250,- vergoed 

Niet verzekerd/vergoed: 

 • als je een schade opzettelijk veroorzaakt;  
 • geen geldig rijbewijs had;  
 • als het een huurauto was in plaats van een leenauto;  
 • als je onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen was;  
 • schade die met de leenauto is veroorzaakt aan derde partijen. 

Wil je meer weten over onze Dekking Compleet of Dekking Aanvullend? Ontdek wat er is verzekerd en of er wel of geen gevolgen zijn voor de no-claimkorting voor de eigenaar van de leenauto.  

Heb je al een autoverzekering en wil je deze vergelijken of wijzigen? Bij OHRA wijzig je je verzekering gemakkelijk zelf via Mijn OHRA of via de OHRA-App.  

Sluit een leenautoverzekering af via OHRA  

Wil je zonder zorgen je auto uitlenen of zorgeloos de weg op met de auto van een vriend of familielid? Dan is het verstandig om een verzekering voor de leenauto af te sluiten. Zo kun je altijd met een gerust hart een auto lenen of uitlenen. Sluit vandaag nog een leenautoverzekering af bij OHRA.   

Heb je vragen over onze autoverzekeringen of wil je meer weten over een ​autoverzekering voor één dag? Neem dan contact met ons op! Onze klantenservice helpt je graag verder.