Vervangende mantelzorg; geef het stokje tijdelijk door
Als mantelzorger wil je ook wel eens rust of op vakantie. Of je bent plotseling ziek. Hoe moet dat dan met de mantelzorg? Gelukkig heb je recht op vervangende mantelzorg (ook wel respijtzorg genoemd). Hiermee kun je alle zorgtaken tijdelijk aan iemand anders overlaten. Zodat je zelf op vakantie kunt of gewoon even helemaal tot rust kunt komen.
-
Wat is er allemaal mogelijk?
Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kiest de zorg waar jij en degene voor wie je zorgt, zich het beste bij voelen of die het meest geschikt is. Zoals:
- Tijdelijke opvang buitenshuis. Bijvoorbeeld door dagbesteding/dagopvang of tijdelijk verblijf in een logeerhuis
- Er komt tijdelijk iemand in huis om de zorg over te nemen
- Je draagt de zorg tijdelijk over aan een professionele zorgverlener of een vrijwilliger
-
Hoe lang kun je ertussenuit?
Je kunt vervangende mantelzorg (respijtzorg) voor een korte periode nodig hebben. Bijvoorbeeld tijdens vakantie of ziekte maar het kan ook voor een langere periode. Bijvoorbeeld een dag(deel) per week of 1 keer per maand. Zie je het niet zitten om op vakantie te gaan en de zorg aan iemand anders over te laten? Dan kun je er ook voor kiezen om samen op vakantie te gaan en de zorg en verpleging daar over te laten aan een professional. Zo heb je echt een ontspannen vakantie!
-
Niet onbelangrijk; wat kost het?
Dit hangt ervan af waar je voor kiest. Als de zorg bijvoorbeeld overgenomen wordt door een vrijwilliger, dan kost het meestal niks. Moet je wel kosten betalen? Dan heb je vaak wel recht op vergoeding van deze kosten. We denken graag met je mee:
- Een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is mogelijk als degene die je verzorgt al een indicatie heeft vanuit de Wmo. Deze is destijds aangevraagd bij de gemeente. Daar vraag je ook de vervangende mantelzorg aan
- Een vergoeding via de Wet langdurige zorg (Wlz) is mogelijk als degene die je verzorgt al een indicatie voor zorg en ondersteuning heeft vanuit de Wlz. De vervangende mantelzorg vraag je ook aan via de Wlz
- Een vergoeding via de Jeugdwet (dit geldt alleen t/m 18 jaar). Misschien worden de kosten van logeeropvang in een instelling vergoed. Je moet hiervoor een indicatie vanuit de Jeugdwet aanvragen
- Heb je al een indicatie voor zorg vanuit de Wmo, de Wlz, de Jeugdwet of je zorgverzekering? En koop je de zorg in via een Persoonsgebonden budget (PGB)? Dan kun je een deel van dit bedrag inzetten voor vervangende mantelzorg
Let op
Is er sprake van een Wlz-indicatie waarbij de zorg wordt betaald met een PGB? Dan mag je maximaal 156 etmalen per jaar inzetten om vervangende mantelzorg of respijtzorg in te kopen. Gemiddeld gaat het dan om 2 etmalen per week.
-
Betaal ik een deel zelf?
Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage. We begrijpen dat je graag wilt weten waar je aan toe bent. Daarom vertellen we je graag meer.
-
Met een beetje geluk krijg je een vergoeding van de zorgverzekeraar
Er zijn vergoedingen voor mantelzorgers. Ook bij veel zorgverzekeraars. Zo heb je bij ons in de meeste aanvullende verzekeringen vergoedingen voor mantelzorg. Ook voor vervangende mantelzorg. Bekijk de vergoedingen in de OHRA Vergoedingenwijzer. Je ziet gelijk wat de voorwaarden zijn om een vergoeding te krijgen.
Goed om te weten
- Voor de vergoedingen maakt het niet uit of jijzelf of degene die je verzorgt bij ons verzekerd is
- Voor onze aanvullende verzekeringen betaal je geen eigen risico
Is degene voor wie je zorgt niet bij ons verzekerd? Neem dan even contact op met de zorgverzekeraar. Er kunnen andere regels gelden.