Letselschade bij anderen

Het was zo gezellig met zijn tweetjes in de auto. Totdat je per ongeluk op de auto voor je botste. Die schade aan de auto is niet zo erg. Maar dat je passagier gewond is, dat is wel erg. En ook nog iemand in die andere auto. Wat kan je autoverzekering voor hen betekenen?

Wat verstaan we precies onder letselschade?

Als je een ongeval of aanrijding met je auto hebt gehad, kan jij of je passagier gewond raken. Maar ook diegene die je aanrijdt. Hij of zij kan bijvoorbeeld een bot breken of whiplash oplopen. Maar er kan ook sprake zijn van geestelijke schade. Een trauma bijvoorbeeld. Deze zogenaamde letselschade kan tijdelijk zijn of blijvend.

Basisdekking WA

Met de verplichte WA-dekking ben je verzekerd als je schade aanbrengt aan de bestuurder en passagiers van de andere auto.

Extra dekking Ongevallen inzittenden

Is je autoverzekering uitgebreid met een extra dekking? De extra dekking Ongevallen inzittenden vergoedt alleen bij overlijden en blijvend letsel. Bijvoorbeeld als jij of een passagier blijvend invalide bent geworden. Je krijgt dan een vergoeding die we vooraf vastgesteld hebben. De hoogte ervan is onafhankelijk van de werkelijke schade. 

Extra dekking Schade inzittenden

De extra dekking Schade inzittenden vergoedt de werkelijke schade die de passagier of jij hebben. Bijvoorbeeld de hulp in de huishouding die je na het ongeluk nodig hebt. Of een tegemoetkoming in het inkomen omdat je na het ongeluk niet meer het werk kunt doen wat je eerst deed, en daardoor niet meer het salaris kunt verdienen, wat je eerst verdiende. Is na het ongeluk een operatie nodig? Of maak je kosten om te herstellen? Daarvoor kun je een beroep doen op je zorgverzekering.

Lees de polisvoorwaarden voor een volledig overzicht van wat wel en niet verzekerd is.

Ongevallenverzekering

Als je een ongevallenverzekering hebt afgesloten, krijg je een vergoeding als je blijvend invalide bent. Of je gezin krijgt een vergoeding als je overlijdt.