Vergoeding uitwendige elektrostimulators

Een uitwendige elektrostimulator is bedoeld om chronische pijn te verminderen. Het is een klein kastje dat je bijvoorbeeld in jouw binnenzak draagt. Uit het kastje komen kabeltjes. Het eind van elk kabeltje plak je met een pleister op de pijnlijke plek. Door de kabeltjes gaan stroomstootjes die de pijn verzachten. Je kunt de sterkte van de stroomstootjes zelf regelen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor uitwendige elektrostimulators

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  De kosten bestaan uit de huur van de elektrostimulator en de kosten van alles wat noodzakelijk is bij het gebruik (zoals de pleisters). Huidverzorgende producten krijg je niet vergoed. De basisverzekering vergoedt de kosten als je aan 2 voorwaarden voldoet:

  • Je hebt een doktersverklaring waarin staat dat je last hebt van chronische pijn, dat je een elektrostimulator hebt geprobeerd en dat je positieve resultaten hebt behaald tijdens de proefperiod
  • Je schaft de elektrostimulator aan bij een leverancier

  Je krijgt de elektrostimulator te leen. Als je hem niet meer nodig hebt, komt de leverancier het apparaat weer bij jou ophalen.

  Als je geen elektrostimulator meer hebt, kun je een nieuwe aanvragen bij OHRA. Een elektrostimulator gaat normaal 5 jaar mee.

 • Heb ik een eigen risico?

  Je leent de elektrostimulator. Hiervoor heb je geen eigen risico. Er geldt wel een eigen risico voor de toebehoren van het apparaat. Dit zijn bijvoorbeeld de elektroden. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Een elektrostimulator wordt geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Wij noemen dat een leverancier. Je kiest hier een leverancier.

  Kijk onder 'Elektrostimulator’ of 'Uitwendige elektrostimulatoren' voor leveranciers bij jou in de buurt. De leverancier vraagt je om een diagnose van de medisch specialist en bekijkt namens OHRA of je aan de voorwaarden voldoet..

 • Mag ik naar een andere leverancier?

  Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

  • Je vraagt OHRA vooraf om toestemming
  • Je voorziet OHRA van een toelichting van jouw medisch specialist

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Wil je een elektrostimulator lenen van een leverancier waarmee OHRA een contract heeft? Dan heb je vooraf geen toestemming nodig. Wil je een elektrostimulator aanschaffen bij een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft? Vraag dan wel altijd eerst toestemming aan OHRA.

 • Hoe vraag ik om toestemming?

  Heeft de leverancier van jouw keuze geen contract met OHRA? Dan kun je schriftelijk toestemming aanvragen. Je stuurt hiervoor de volgende documenten naar OHRA:

  • Een schriftelijke toelichting van de medisch specialist die de elektrostimulator voorschrijft. In deze toelichting moet staan dat je de elektrostimulator om een medische reden nodig hebt
  • Een prijsopgave van de kosten van een elektrostimulator. Je kunt deze aanvragen bij de leverancier
  • Een brief van jezelf aan OHRA. Zet in jouw brief:
   - je relatienummer
   - je naam, adres en woonplaats
   - je geboortedatum
   - hoe lang je de elektrostimulator verwacht nodig te hebben
   - welke elektrostimulator je precies wilt
   - de naam van de leverancier

  Stuur de documenten naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 4172
  5004 JD Tilburg

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen