Vergoeding tactiele leesapparatuur met toebehoren

'Tactiel' is wat je kunt aanraken of voelen. Tactiele leesapparatuur is apparatuur die teksten, gegevens en functies omzet in braille voor een gewone pc of schrijfmachine. Die brailletekens kun je met jouw vingers voelen en ze worden weergegeven op een leesregel.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor tactiele leesapparatuur met toebehoren

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Je kunt tactiele leesapparatuur lenen bij een leverancier (zie de vraag 'Waar kan ik terecht?'). Je betaalt daar niets voor.

  Er zijn 2 voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Andere hulpmiddelen om te lezen als ziende mensen, helpen niet bij jou
  • Je kunt met de apparatuur omgaan

  Je kunt er ook voor kiezen om de tactiele leesapparatuur bij een andere leverancier te kopen. Dan wordt de apparatuur jouw eigendom. Als je dat doet, vergoedt OHRA hoogstens het bedrag dat zij aan de leverancier zou moeten betalen als je de apparatuur zou lenen. OHRA betaalt de vergoeding niet in één keer aan jou uit, maar in delen. De uitbetaling wordt verspreid over een aantal jaren, afhankelijk van hoe lang je de apparatuur gebruikt. Je moet telkens kunnen aantonen dat je de apparatuur nog gebruikt.

  Speciaal voor jou aangepaste hulpmiddelen die daardoor niet meer geschikt zijn voor iemand anders, worden jouw eigendom.

  Als je geen goede tactiele leesapparatuur meer hebt, kun je nieuwe aanvragen. Hiervoor kun je rechtstreeks terecht bij jouw leverancier.

 • Heb ik een eigen risico?

  Als je het hulpmiddel leent, dan heb je geen eigen risico. Wordt het hulpmiddel jouw eigendom? Dan is het mogelijk dat je een eigen risico moet betalen. Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.

  Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van jouw basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets voor het hulpmiddel.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

   Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Tactiele leesapparatuur wordt geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Je kiest hier een leverancier. Kijk onder 'Tactiel leesapparatuur’ voor leveranciers bij jou in de buurt. Je moet wel een verklaring hebben van Stichting Visio of Stichting Bartiméus dat je tactiele leesapparatuur nodig hebt.

  Een gecontracteerde leverancier bezorgt de tactiele leesapparatuur binnen 10 werkdagen bij jou thuis. Met niet gecontracteerde leveranciers hebben wij geen afspraken gemaakt. Vind hier een leverancier.

 • Mag ik naar een andere leverancier?

  Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

  • Je vraagt vooraf OHRA om toestemming
  • Je voorziet OHRA van een verklaring van Stichting Visio of Stichting Bartiméus

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Wil je tactiele leesapparatuur aanschaffen? Dan heb je vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Je moet de tactiele leesapparatuur dan wel aanschaffen bij een leverancier waarmee OHRA een contract heeft. Wil je tactiele leesapparatuur van een andere leverancier? Vraag dan eerst toestemming aan OHRA.

 • Hoe vraag ik om toestemming?

  Heeft de leverancier van jouw keuze geen contract met OHRA? Dan vraag je schriftelijk toestemming aan. Je stuurt hiervoor de volgende documenten naar OHRA:

  • Een brief van de arts die de tactiele leesapparatuur voorschrijft en een verklaring van Stichting Visio of Stichting Bartiméus. In deze brief moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je het hulpmiddel nodig hebt
  • Een prijsopgave van de kosten voor de tactiele leesapparatuur. Die vraag je aan bij een leverancier
  • Een brief van jezelf aan OHRA. Zet in jouw brief:
   - je relatienummer
   - je naam, adres en woonplaats
   - je geboortedatum
   - hoe lang je verwacht het hulpmiddel nodig te hebben
   - de naam van de leverancier
   - de omschrijving

  Stuur de documenten naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 4172
  5004 JD Tilburg

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen