Stomamateriaal

Stomamaterialen zijn materialen die medisch noodzakelijk zijn om een stoma te verzorgen. Je kunt hierbij denken aan opvangzakjes, stomapleisters en huidverzorgingsproducten. Welke stomamaterialen je nodig hebt, hangt af van het type stoma dat je draagt en jouw persoonlijke situatie.

Vergoeding voor stomamateriaal

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Je hebt vanuit de basisverzekering recht op vergoeding van stomamateriaal. Je krijgt alle kosten vergoed. Hebben wij met jouw leverancier geen afspraken gemaakt? Dan krijg je een volledige vergoeding tot maximaal de dagprijs. Ook advies en begeleiding van de leverancier door de klantenservice of stomaverpleegkundige zijn in de prijs inbegrepen.

 • Heb ik een eigen risico?

  Stomamateriaal wordt vergoed door de OHRA Zorgverzekering. Voor deze basisverzekering geldt een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten boven dit eigen risico.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Je kiest zelf een leverancier met een contract voor stomamateriaal. Vind een leverancier bij jou in de buurt.

  Je hebt een verwijzing nodig van een arts of BIG geregistreerde (stoma)verpleegkundige die jou behandelt. Met deze verwijzing kun je naar een leverancier waar wij afspraken mee hebben gemaakt. De leverancier stuurt de rekening naar ons op, je hoeft hier niets voor te doen.

  Je kunt voor normale bestellingen en advies tijdens kantooruren terecht bij de leverancier. Voor spoedgevallen is de leverancier 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar. Een spoedlevering vindt, als het nodig is, binnen 4 uur plaats.

 • Mag ik naar een andere leverancier?

  Kies je voor een leverancier waarmee wij geen afspraken hebben? Dan moet je vooraf een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik een verwijzing nodig?

  Je hebt een verwijzing nodig van een arts of van de BIG geregistreerde (stoma)verpleegkundige die jou behandelt. Met deze verwijzing kun je naar een leverancier. Een gecontracteerde leverancier stuurt de rekening naar ons op, je hoeft hier niets voor te doen.

 • Heb ik vooraf toestemming nodig van OHRA?

  Je hebt vooraf geen toestemming nodig als je naar een leverancier gaat met wie wij afspraken hebben gemaakt. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet je altijd vooraf toestemming aanvragen bij OHRA. Je doet dit door de medische diagnose van jouw arts samen met een offerte van de leverancier in te sturen naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 4172
  5004 JD Tilburg

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen