Spataderen

Spataderen zijn verwijde aderen, meestal in de benen. Spataderen ontstaan doordat klepjes in de aderen niet goed meer sluiten. Het bloed stroomt daardoor minder goed omhoog, waardoor er meer druk op de aderen komt te staan. Door die toegenomen druk worden aderen wijder en zullen meer klepjes niet goed sluiten. Uiteindelijk wordt dit een duidelijk zichtbare blauwe, verdikte en meestal kronkelig verlopende ader die pijnlijk kan zijn. Een spataderbehandeling kan uitkomst bieden.

Vergoeding voor spataderen

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2021?

  De basisverzekering vergoedt de meeste spataderbehandelingen. Jouw zorgverlener weet welke behandelingen niet worden vergoed. De behandeling kan worden uitgevoerd door een medisch specialist, bijvoorbeeld een chirurg of dermatoloog. OHRA vergoedt de behandeling alleen als het geen cosmetische ingreep is.

 • Heb ik een eigen risico?

  Voor de basisverzekering geldt een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, voor een spataderbehandeling betaal je geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Voor een spataderbehandeling kun je terecht in een ziekenhuis. Vind hier een zorgverlener. Kijk onder ‘Ziekenhuis’.

 • Mag ik naar een andere zorgverlener?

  Als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat voor behandeling aan of onderzoek van je spataderen, moet je voorafgaand aan je bezoek OHRA voorzien van een toelichting.

 • Heb ik een verwijzing nodig?

  Je hebt altijd een verwijzing nodig van je huisarts.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen