Vergoeding (braille)schrijfmachines en rekenmachines

Schrijfmachines kunnen iemand met een visuele of motorische handicap ondersteunen bij het onderhouden van sociale (schriftelijke) contacten. Het gaat hier om een (elektrische) schrijfmachine met of zonder geheugen en een (elektrische) brailleschrijfmachine.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor (braille) schrijfmachines en rekenmachines

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Je kunt een (braille) schrijfmachine lenen bij een leverancier (zie hierna bij Waar kan ik terecht?). Je betaalt daar niets voor. Je komt voor vergoeding van een schrijfmachine in aanmerking, als je voor het onderhouden van sociale contacten (vrijwel) helemaal op zo’n hulpmiddel bent aangewezen. Heb je zowel een visuele als een motorische handicap? Dan kom je vanuit de basisverzekering in aanmerking voor een elektronische brailleschrijfmachine.

  Bovenstaande hulpmiddelen worden jouw eigendom, als:

  • de hulpmiddelen speciaal voor jou aangepast zijn
  • de hulpmiddelen daardoor niet meer geschikt zijn voor iemand anders
 • Heb ik een eigen risico?

  Als je het hulpmiddel leent, dan heb je geen eigen risico. Wordt het hulpmiddel jouw eigendom? Dan is het mogelijk dat je een eigen risico moet betalen.

  Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van je basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets voor het hulpmiddel.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Een (braille) schrijfmachine wordt geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Wij noemen dat een leverancier. Vind hier een leverancier. Kijk onder ‘Schrijfmachines’ of 'Rekenmachines'.

  Een gecontracteerde leverancier levert de (braille) schrijfmachine binnen 10 werkdagen bij jou thuis. Met niet gecontracteerde leveranciers hebben wij geen afspraken. Je moet wel een voorschrift van een arts hebben dat je de (braille) schrijfmachine nodig hebt. Ook is een toelichting van een visueel adviescentrum bij de aanvraag van een brailleschrijfmachine wenselijk.

 • Mag ik naar een andere leverancier?

  Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

  • Je vraagt vooraf OHRA om toestemming
  • Je voorziet OHRA van een toelichting van jouw behandelend arts

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Wil je een (braille) schrijfmachine aanschaffen? Dan heb je vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Je moet de (braille) schrijfmachine dan wel aanschaffen bij een leverancier waarmee OHRA een contract heeft. Wil je een (braille) schrijfmachine van een andere leverancier? Vraag dan eerst toestemming aan OHRA.

 • Hoe vraag ik om toestemming?

  Heeft de leverancier van jouw keuze geen contract met OHRA? Dan vraag je schriftelijk om toestemming. Je stuurt hiervoor de volgende documenten naar OHRA:

  • Een geschreven toelichting van de arts die de (braille) schrijfmachine voorschrijft. In die toelichting moet staan waarom je de (braille) schrijfmachine nodig hebt
  • Een uitgebreide motivatie van de ergotherapeut is wenselijk
  • Vraag je een brailleschrijfmachine aan? Dan is een toelichting van een visueel adviescentrum wenselijk
  • Een prijsopgave van de kosten voor de (braille) schrijfmachine. Die vraag je aan bij een leverancier
  • Een brief van jezelf aan OHRA. Zet in jouw brief:
   - je relatienummer
   - je naam, adres en woonplaats
   - je geboortedatum
   - hoe lang je verwacht de (braille)schrijfmachine nodig te hebben
   - de naam van de leverancier van de (braille)schrijfmachine
   - welke (braille)schrijfmachine je precies wilt

  Stuur de documenten naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 4172
  5004 JD Tilburg

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen