Mammaprothesen

Een mammaprothese is een borstprothese. Deze vervangt jouw borst of een gedeelte van jouw borst. Je kunt een kant-en-klare mammaprothese krijgen die je in je bh draagt. Als een kant-en-klare mammaprothese niet past, kun je er een op maat laten maken.

Vergoeding voor een mammaprothese

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Je krijgt uit de basisverzekering een volledige vergoeding voor jouw borstprothese. Je kunt deze vergoeding krijgen als jouw borst helemaal of gedeeltelijk is verwijderd, of bijvoorbeeld helemaal niet is gegroeid. Ook man-vrouw transgenders komen voor deze vergoeding in aanmerking.

  Heb je al een uitneembare borstprothese, maar is deze niet goed meer? Dan kun je een nieuwe aanvragen bij jouw leverancier. Een borstprothese gaat normaal 2 jaar mee.

 • Heb ik een eigen risico?

  Het is mogelijk dat je een eigen risico moet betalen. Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.

  Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van jouw basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets voor de borstprothese.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, voor een borstprothese betaal je geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Voor een borstprothese kun je terecht bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Wij noemen dat een leverancier. Je kiest zelf een leverancier uit de lijst van bedrijven.

  Je moet wel een medische indicatie hebben van jouw arts waarin staat dat je de borstprothese nodig hebt.

  Bij een gecontracteerde leverancier kun je binnen 3 werkdagen een afspraak maken. Met een niet gecontracteerde leverancier hebben wij geen afspraken gemaakt. Vind hier een leverancier. Kijk onder ‘Mammaprothese’.

 • Mag ik naar een andere leverancier?

  Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

  • Je vraagt OHRA vooraf om toestemming
  • Je voorziet OHRA van een toelichting van jouw behandelend arts

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Wil je een borstprothese aanschaffen bij een leverancier waarmee OHRA een contract heeft? Dan heb je vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Wil je een mammaprothese van een andere leverancier? Vraag dan eerst om toestemming bij OHRA.

 • Hoe vraag ik om toestemming?

  Heeft de leverancier van jouw keuze geen contract met OHRA? Dan vraagt je schriftelijk om toestemming. Je stuurt hiervoor de volgende documenten naar OHRA:

  • Een brief van de arts die de borstprothese voorschrijft. Deze brief moet een medische diagnose bevatten en moet verklaren waarvoor je de borstprothese nodig hebt
  • Een prijsopgave van de kosten van de borstprothese. Die vraagt je aan bij een leverancier
  • Een brief van jezelf aan OHRA. Hierin vermeld je:
   - je relatienummer
   - je naam, adres en woonplaats
   - je geboortedatum
   - hoe lang je verwacht de borstprothese nodig te hebben
   - de naam van de leverancier van de borstprothese
   - welke borstprothese je precies wilt

  Stuur de documenten naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 4172
  5004 JD Tilburg

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen