Vergoeding hulphond

Een hulphond helpt jou in jouw dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij de dagelijkse klusjes die je niet meer goed kunt doen door jouw handicap. Of hij begeleidt je als je buiten bent.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor een hulphond

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Heb je toestemming van OHRA om een hulphond in bruikleen te nemen? Dan krijg je de hulphond van de leverancier volledig vergoed. De leverancier is het bedrijf dat de hulphond levert.

  Je krijgt toestemming van OHRA als je helemaal doof bent. Ook krijg je toestemming als je voor altijd hulp nodig hebt door een ernstige handicap. De hulphond moet je meer zelfstandigheid geven, zodat je minder zorg nodig hebt. Je leent de hulphond, dus deze komt niet in jouw bezit.

  Een hulphond werkt ongeveer 6 jaar voor jou. Voert de hond zijn taak niet meer goed uit? Dan kun je een nieuwe hulphond aanvragen bij OHRA.

  Je krijgt ook een tegemoetkoming voor de kosten van levensonderhoud en voor de (medische) verzorging van de hulphond. Die tegemoetkoming is maximaal € 1.133,- per jaar.

 • Heb ik een eigen risico?

  Je leent de hulphond. Hiervoor heb je geen eigen risico. Er geldt wel een eigen risico voor de tegemoetkoming voor de kosten van levensonderhoud en de (medische) verzorging van de hulphond.

  Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, voor de hulphond betaal je geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Je hebt eerst toestemming nodig van OHRA. Om toestemming te krijgen van OHRA, heb je een brief nodig van een ergotherapeut en een hulphondenschool. In de brief van de ergotherapeut moet staan wat jouw klachten zijn en waarom je de hulphond nodig hebt. Van de hulphondenschool heb je een zogenoemde praktische indicatiestelling nodig, wat in het kort een beoordeling is van jouw bevoegdheid om voor de hond, zijn leefomgeving en training te zorgen.

  Heb je toestemming van OHRA? Dan kies je zelf een leverancier waar je de hulphond kunt lenen. Vind hier een leverancier. Kijk onder 'Hulphonden'.

  Voordelen als je naar een gecontracteerde leverancier gaat:

  • Jouw leverancier is lid van Assistance Dogs Europe, is gediplomeerd en beschikt over gekwalificeerd personeel
  • Het personeel voldoet aan de kenniseisen op Kynologisch gebied
  • De honden hebben één van de volgende trainingen gevolgd: DogVision 1 + 2, Gaus I + II of Opvoeding & Opleiding A + B
  • Je krijgt een kwalitatief goede en gezonde hond die voldoet aan de eisen rondom minimum en maximum leeftijd, medische eisen, gedragskenmerken en vaardigheden
 • Mag ik naar een andere leverancier?

  Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

  • Je vraagt OHRA vooraf om toestemming
  • Je voorziet OHRA van een toelichting van de ergotherapeut die jou behandelt

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Ja, je hebt altijd vooraf toestemming nodig van OHRA.

 • Hoe vraag ik om toestemming?

  Je vraagt de akkoordverklaring schriftelijk bij OHRA aan. Je stuurt hiervoor een brief aan OHRA. Bij deze aanvraag stuur je mee:

  • Een brief van de ergotherapeut die de hulphond voorschrijft. Deze brief moet een medische diagnose bevatten en moet verklaren waarvoor je de hulphond nodig hebt
  • Een praktische indicatiestelling van de hulphondenschool
  • Een prijsopgave van de kosten van de hulphond. Die vraag je aan bij een leverancier
  • De volgende informatie:
   - je relatienummer
   - je naam, adres en woonplaats
   - je geboortedatum
   - hoe lang je verwacht de hulphond nodig te hebben
   - de naam van de leverancier van jouw hulphond
   - welke hulphond je precies wilt

  Stuur de documenten naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 4172
  5004 JD Tilburg

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen