Vergoeding erfelijkheidsonderzoek

Erfelijkheidsonderzoek betekent dat een arts onderzoekt of een ziekte of aandoening erfelijk is. Een erfelijke ziekte of aandoening betekent dat de kinderen die geboren worden, dezelfde ziekte of aandoening kunnen krijgen als 1 van de ouders.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor erfelijkheidsonderzoek

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Je krijgt erfelijkheidsonderzoek vergoed uit de basisverzekering. Je krijgt vergoed:

  • Onderzoek naar en van erfelijke afwijkingen (stamboomonderzoek, chromosoomonderzoek, biochemische diagnostiek, ultrageluidonderzoek of DNA-onderzoek)
  • Advies
  • Psychosociale begeleiding (hulp bij sociale of psychologische problemen)
 • Heb ik een eigen risico?

  Voor de basisverzekering geldt een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, je betaalt voor erfelijkheidsonderzoek geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Je kiest een arts (klinisch geneticus) die officieel erkend is en werkt op een bevoegd en erkend klinisch genetisch centrum. je hebt wel eerst een verwijsbrief van een arts of medisch specialist nodig. In de brief moet staan waarom je het onderzoek nodig hebt.

  Vind een klinisch genetisch centrum bij jou in de buurt. Kijk onder ‘Klinisch Genetisch Centrum’.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Je hebt vooraf geen toestemming nodig van OHRA. Wel is een verwijzing van een arts of een medisch of verpleegkundig specialist nodig. In de brief moet de reden staan van het onderzoek.

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen