Vergoeding elastische kousen en de aan- en uittrekhulp

Een elastische kous is een steunkous die druk geeft op het been. De elastische kous is voor mensen met klachten aan hun benen, bijvoorbeeld spataderen of een wond die moeilijk geneest. Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor elastische kousen en de aan- en uittrekhulp.

Vergoeding voor elastische kousen en de aan- en uittrekhulp in het kort

 • Basisverzekering: ja vergoeding mogelijk
 • Eigen risico: ja vanaf 18 jaar
 • Eigen bijdrage: nee
 • Toestemming nodig:ja als je naar een niet gecontracteerde leverancier gaat, voor armkousen, voor andere compressie hulpmiddelen en voor elektrisch gestuurde aan- en uitrekhulpen
 • Verwijzing nodig: ja

Wil je de details weten over de vergoeding voor elastische kousen en de aan- en uittrekhulp? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor elastische kousen en de aan-en uittrekhulp

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Je krijgt de elastische kousen volledig vergoed. Ook de aan- en/of uittrekhulp krijg je vergoed in combinatie met elastische kousen en als deze meehelpt aan jouw zelfstandigheid.

  Jouw leverancier krijgt een vergoeding voor een periode van 12 maanden, gerekend vanaf de leveringsdatum van de eerste kous of het eerste paar kousen. Deze vergoeding is voor de eerste kous of het eerste paar kousen en voor eventuele nieuwe kousen die jij binnen 12 maanden krijgt. Je hebt per jaar recht op minimaal 2 stuks of 2 paar goed passende kousen. Je krijgt pas een tweede paar geleverd nadat is vastgesteld dat jouw 1e paar goed functioneert.

  Je krijgt geen vergoeding voor elastische kousen met drukklasse 1.

  Als je de elastische kousen aanschaft, zijn de kousen van jou. Dit geldt ook voor de aan- en/of uittrekhulp die je nodig hebt.

 • Wat krijg ik bij vervanging vergoed vanuit de basisverzekering 2024?

  Voldoen jouw elastische kousen niet meer? Neem dan contact op met jouw leverancier. Een gecontracteerde leverancier beoordeelt of je in aanmerking komt voor vergoeding van een nieuw paar kousen.

  Kies je voor een leverancier die geen contract heeft met ons? Dan moet de vervanging aangevraagd worden. De leverancier zal deze aanvraag bij ons indienen. Aan- en uittrekhulpen mag je pas vervangen als de arts dit nodig vindt.

 • Heb ik een eigen risico?

  Elastische kousen worden vergoed door de OHRA Zorgverzekering. Voor deze basisverzekering geldt vanaf de leeftijd van 18 jaar een eigen risico.

  Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten boven dit eigen risico. Je betaalt geen eigen risico voor hulpmiddelen die je leent.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, voor de elastische kousen betaal je geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Wil je elastische kousen aanschaffen? Neem dan direct contact op met een leverancier. De leverancier is het bedrijf dat de elastische kousen levert. De kousen (en de aan- en uittrekhulp) heb je dan binnen 6 werkdagen in huis.

  Heb je speciale kousen nodig die de leverancier op maat voor jou maakt? Dan levert een gecontracteerde leverancier de kousen binnen 12 werkdagen. Vind hier een leverancier. Kijk onder 'Elastische kousen’.

 • Mag ik naar een andere leverancier?

  Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA. Een leverancier is een bedrijf dat de elastische kousen levert. Er zijn dan wel een 2 voorwaarden:

  • Je vraagt OHRA vooraf om toestemming
  • Je voorziet OHRA van een toelichting van jouw behandelend arts

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Bestel je de elastische kousen bij een leverancier waarmee OHRA een contract heeft? Dan heb je vooraf geen toestemming nodig van OHRA. De leverancier is het bedrijf dat de elastische kousen levert. De leverancier beoordeelt (namens OHRA) of je recht hebt op een vergoeding.

  Ga je naar een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft? Vraag dan eerst om toestemming.

  Ook voor armkousen, elektrisch gestuurde aan- en uittrekhulpen en overige compressie hulpmiddelen heb je een akkoordverklaring nodig.

 • Hoe vraag ik om toestemming?

  Je stuurt hiervoor de volgende documenten naar OHRA:

  • Een brief van de arts die jou de elastische kousen voorschrijft. Deze brief bevat een medische indicatie. In een medische indicatie beschrijft de arts die jou behandelt jouw medische probleem. Hij geeft hierbij aan waarom jij deze elastische kousen nodig hebt. Aan de hand van deze beschrijving bepalen we of je de kousen vergoed krijgt
  • Een prijsopgave van de kosten van de elastische kousen. Die vraagt je aan bij een leverancier
  • Een brief van jezelf aan OHRA. Hierin vermeld je:
   - je relatienummer
   - je naam, adres en woonplaats
   - je geboortedatum
   - hoe lang je de elastische kousen nodig hebt
   - de naam van de leverancier die jouw elastische kousen levert
   - welke elastische kousen je precies wilt

  Stuur de documenten naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 4172
  5004 JD Tilburg

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen