Vergoeding diabetesmateriaal

Onder diabetesmateriaal vallen hulpmiddelen om jouw bloedsuiker te controleren en insuline te spuiten. Diabetestestmateriaal zoals bedoeld in de basisverzekering zijn glucosemeters, lancetten, teststrips en prikpennen. Met een lancet en een teststrip kun je de bloedsuikerwaarde in jouw bloed bepalen. Met een insulinepen kun je zelf insuline toedienen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor diabetesmateriaal

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Ben je afhankelijk van insuline? Dan krijg je diabeteshulpmiddelen vergoed uit de basisverzekering. Er geldt een categorie-indeling afhankelijk van hoe vaak je per dag insuline spuit.

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna niet voor.

  Kijk in onderstaand schema welke categorie op jou van toepassing is:

  Categorie-indeling voor insuline-afhankelijke diabeten
  1A: Behandeling met insuline wordt overwogen. Je bent nagenoeg uitbehandeld met bloedsuikerverlagende orale middelen
  1B: Je hebt zwangerschapsdiabetes, met of zonder gebruik van insuline
  2: Je hebt 1 tot 2 maal per dag een insuline-injectie nodig
  3A: Je hebt 3 of meer insuline-injecties per dag nodig
  3B: Je hebt 3 of meer insuline-injecties per dag nodig. En het is medisch noodzakelijk dat de bloedglucosemeter aan specifieke persoonsgebonden eisen voldoet
  4: Je bent gebruiker van een insulinepomp

  Wij vergoeden apparatuur voor continue bloedglucosemeting.
  Een continue bloedglucosemeter vergoeden wij vanuit de basisverzekering bij :

  • Kinderen tot 18 jaar met diabetes type 1
  • Volwassenen met slecht ingesteld diabetes type 1 (ondanks standaard controle blijvend hoog HbA1c (>8% of > 64 mmol/mol). Onder blijvend hoog wordt verstaan 4 achtereenvolgende kwartalen >8% of >64 mmol/mol
  • Zwangere vrouwen met bestaande diabetes (type 1 en 2)
  • Vrouwen met diabetes die zwanger willen worden bij een preconceptionele diabetes type 1 of 2
  • Mensen met diabetes type 1 die kampen met herhaalde ernstige hypoglykemiën en/of ongevoeligheid om hypoglykemie waar te nemen

  OHRA heeft ook met een aantal zorgverleners kortingsafspraken gemaakt op het gebied van diabetesmaterialen. Je vindt meer informatie bij de klantvoordelen van OHRA.

  Meer weten over Diabetes en je zorgverzekering?

  Bekijk dan het speciale informatieblok Diabetes met uitgebreide informatie over diabetes en de zorgverzekering.

 • Wat krijg ik niet vergoed vanuit de basisverzekering 2024?

  Een naaldloze insulinepen. Deze krijg je alleen vergoed als je angst hebt om te prikken (prikangst) en bij jou onlangs diabetes is vastgesteld.

 • Heb ik een eigen risico?

  Het is mogelijk dat je een eigen risico moet betalen. Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.

  Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van uw basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, je betaalt voor deze hulpmiddelen geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

 • Mag ik naar een andere leverancier?

  Je mag ook naar een apotheek of medisch speciaalzaak die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel twee voorwaarden:

  • Je vraagt vooraf OHRA om toestemming
  • Je voorziet OHRA van een toelichting van jouw behandelend arts

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Kies je een leverancier waarmee OHRA een contract heeft? Dan heb je vooraf geen toestemming nodig van OHRA. De leverancier is het bedrijf dat de hulpmiddelen levert.

  Ga je naar een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft? Dan moet je wel eerst toestemming vragen. Je stuurt dan een aanvraag met een verwijzing van een behandelend arts waarin de indicatie staat naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 90152
  5000 LD Tilburg

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen