Vergoeding CPAP- of OSAS-apparatuur

Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor CPAP- of OSAS-apparatuur. CPAP-apparatuur is voor mensen die regelmatig even niet ademen tijdens hun slaap. Dat komt bij iedereen wel eens voor. Maar komt de stoornis vaker voor dan 5 keer per uur? Dan heb je slaapapneu. De CPAP-apparatuur helpt je met ademen. Deze apparatuur bestaat uit een masker en een blaasapparaat. Tijdens de slaap blaast het apparaat lucht in je mond en je neus.

Vergoeding voor CPAP- of OSAS-apparatuur in het kort

 • Basisverzekering: ja in bruikleen
 • Eigen risico: nee
 • Eigen bijdrage: nee
 • Toestemming nodig: ja als je naar een niet gecontracteerde leverancier gaat
 • Verwijzing nodig: ja

Wil je de details weten over de vergoeding voor CPAP- of OSAS-apparatuur Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor CPAP- of OSAS-apparatuur

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Je krijgt alleen een vergoeding vanuit de basisverzekering voor CPAP-apparatuur als je een Obstructief Slaap Apneu (OSA) hebt. Jouw longarts, kno-arts of neuroloog stelt vast dat je OSA hebt als jouw Apneu-Hypopneu Index (AHI) groter of gelijk is aan 5. AHI geeft aan hoe vaak je een ademstilstand hebt per uur.

  Je krijgt de CPAP-apparatuur volledig vergoed. De leverancier is het bedrijf dat de CPAP-apparatuur levert. Je krijgt de CPAP-apparatuur in bruikleen. Als je de apparatuur aanschaft, leent, is het dus niet van jou.

  Heb je een CPAP-apparaat, maar is dat niet meer goed? Neem dan contact op met jouw leverancier.

 • Heb ik een eigen risico?

  Je leent het hulpmiddel. Hiervoor heb je geen eigen risico.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, voor dit hulpmiddel betaal je geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Je kunt terecht bij een leverancier die de CPAP-apparatuur levert. Gecontracteerde leveranciers kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week bereiken. Controleer eerst of je toestemming nodig hebt van OHRA. Vind hier een leverancier. Kijk onder 'CPAP-apparatuur’.

 • Mag ik naar een andere leverancier?

  Je mag ook naar een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

  • Je vraagt vooraf OHRA om toestemming
  • Je voorziet OHRA van een toelichting van jouw behandelend arts

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Hoe vraag ik om toestemming?

  Je vraagt schriftelijk toestemming aan OHRA. Je stuurt hiervoor het aanvraagformulier CPAP (pdf) naar OHRA. Bij deze aanvraag stuur je een brief van de arts (medisch specialist) mee die jou de CPAP-apparatuur voorschrijft. In de brief moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je CPAP-apparatuur nodig hebt. Dit heet een medische diagnose.

  Ook moet je dit soort apparatuur minimaal 2 weken hebben gebruikt als proef. De apparatuur moet bij jou goed werken. Je moet de apparatuur bovendien voor lange tijd gaan gebruiken. De apparatuur die je als proef hebt gebruikt, moet ongeveer hetzelfde zijn als de apparatuur die je aanvraagt.

  Heeft de leverancier van jouw keuze geen contract met OHRA? Dan vraag je schriftelijk om toestemming. Je stuurt hiervoor de volgende documenten naar OHRA:

  • Een schriftelijke toelichting van jouw behandelend arts. In deze toelichting moet staan dat je de CPAP-apparatuur om een medische reden nodig hebt. Je moet de CPAP-apparatuur minimaal 2 weken hebben gebruikt als proef. De apparatuur moet bij jou goed werken. Je moet de apparatuur bovendien voor langere tijd gaan gebruiken. De apparatuur die je als proef hebt gebruikt, moet ongeveer hetzelfde zijn als de apparatuur die je aanvraagt
  • Een prijsopgave van de kosten van de CPAP-apparatuur. Je kunt deze aanvragen bij de leverancier
  • Een brief van jezelf aan OHRA. Zet in deze brief:
   - je relatienummer
   - je naam, adres en woonplaats
   - je geboortedatum
   - hoe lang je de CPAP-apparatuur verwacht nodig te hebben
   - welke CPAP-apparatuur je precies wilt
   - de naam van de leverancier

  Stuur de documenten naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 4172
  5004 JD Tilburg

 • Goed om te weten

  Periodiek vraagt je leverancier je om de apparatuur uit te lezen. Als je hier bezwaar tegen hebt dan moet je een verklaring laten invullen. Lees hier meer over (pdf).

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen