Vergoeding computerprogrammatuur

Voor mensen met een beperking is speciale in- en uitvoerapparatuur en computerapparatuur beschikbaar. Hierdoor kun je met jouw computer aan de slag, ondanks jouw beperking.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor computerprogrammatuur

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Je krijgt alleen een vergoeding als je blind bent, slecht ziet of licht motorisch gehandicapt bent en als je met deze apparatuur sneller kunt werken. Motorisch gehandicapt betekent dat je (een deel van) jouw lichaam niet goed kunt bewegen. Je krijgt de apparatuur volledig vergoed. De leverancier is het bedrijf dat de apparatuur levert.

  De computerhardware krijg je niet vergoed. De aanpassingen die nodig zijn en speciale software krijg je wel vergoed. Je krijgt deze hulpmiddelen in bruikleen. Zijn de hulpmiddelen speciaal voor jou aangepast en niet geschikt voor anderen? Dan zijn deze hulpmiddelen na de aanschaf wel van jou.

 • Heb ik een eigen risico?

  Als je het hulpmiddel leent, hoef je geen eigen risico te betalen. Wordt het hulpmiddel jouw eigendom, dan is het mogelijk dat je een eigen risico moet betalen.

  Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering  zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, je hebt geen wettelijke eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Wil je deze hulpmiddelen aanschaffen? Dan heb je eerst een medische toelichting nodig van jouw arts. In de brief moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je dit hulpmiddel nodig hebt. Ook heb je vooraf toestemming nodig van OHRA.

  Heb je toestemming van OHRA, dan kun je direct contact opnemen met een leverancier. Vind een leverancier onder 'aangepaste in- en uitvoerapparatuur' of onder 'omgevingsbesturing'.

  Een gecontracteerde leverancier bezorgt de hulpmiddelen dan binnen 10 werkdagen.

 • Mag ik naar een andere leverancier?

  Je mag ook naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA. Dan koop je de hulpmiddelen en zijn ze van jou. Je krijgt dezelfde vergoeding als OHRA aan de leverancier geeft die het hulpmiddel in bruikleen geeft. OHRA betaalt het bedrag in gedeeltes, verspreid over een aantal maanden/jaren. Dit hangt af van de tijd dat je het hulpmiddel gebruikt. Je moet iedere keer kunnen aantonen dat je het hulpmiddel nog gebruikt.

  Verder zijn er nog 2 voorwaarden:

  • Je vraagt OHRA vooraf om toestemming
  • Je voorziet OHRA van een geschreven toelichting van de arts die jou behandelt. In de brief moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je dit hulpmiddel nodig hebt

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Ja, je hebt altijd eerst toestemming nodig van OHRA.

 • Hoe vraag ik om toestemming?

  Je vraagt schriftelijk toestemming aan OHRA. Je stuurt hiervoor de volgende documenten naar OHRA:

  • Een brief van de arts die jou het hulpmiddel voorschrijft. In de brief moet staan welke beperkingen je hebt en waarom je dit hulpmiddel nodig hebt
  • Eventueel een uitgebreide brief met uitleg van jouw ergotherapeut waarom je het hulpmiddel nodig hebt
  • Een prijsopgave van de kosten van het hulpmiddel
  • Een brief van jezelf aan OHRA. Zet in jouw brief:
   - je relatienummer
   - je naam, adres en woonplaats
   - je geboortedatum
   - hoe lang je het hulpmiddel nodig hebt
   - de naam van de leverancier die jouw hulpmiddel levert
   - welk hulpmiddel je precies wilt

  Stuur de documenten naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 4172
  5004 JD Tilburg

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen