Vergoeding behandeling bij alcoholproblemen

Je hebt een alcoholprobleem als jouw gezondheid, werk en sociale leven lijden onder jouw alcoholgebruik.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor behandeling bij alcoholproblemen

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  De basisverzekering vergoedt de behandeling van jouw alcoholprobleem. Een dagbehandeling en/of verblijf valt niet onder de vergoeding.

 • Heb ik een eigen risico?

  Ja, voor de behandeling bij alcoholproblemen geldt een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.

  De basisverzekering vergoedt de kosten van zorg boven dit eigen risico. In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

 • Waar kan ik terecht?

  Je kunt terecht bij diverse zorgverleners. Wij helpen je graag met het vinden van een zorgverlener bij jou in de buurt. Vul als zoekterm in ‘huisarts’, ‘ziekenhuis’, ‘verloskundige’ of ‘GZ-psycholoog’.

 • Mag ik naar een andere zorgverlener?

  Ga je naar een huisarts, ziekenhuis of verloskundige waarmee wij geen contract hebben? Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

  Ga je naar een niet-gecontracteerde GZ-psycholoog? In dat geval geldt een beperkte vergoeding en betaal je een deel van de rekening zelf. Je krijgt 75% van de rekening vergoed maar nooit meer dan het maximum tarief. Bekijk de maximale vergoedingen voor GGZ (pdf).

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Nee, je hebt vooraf geen toestemming van OHRA nodig.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen