Allergeenvrije schoenen

Allergeenvrije schoenen zijn voor mensen die door een allergie geen gewone schoenen kunnen dragen. Denk bijvoorbeeld aan allergie voor metaallijm.

Vergoeding voor allergeenvrije schoenen

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Je koopt de allergeenvrije schoenen. Ze worden dus jouw eigendom. Als je de schoenen koopt bij een leverancier met wie OHRA een contract heeft, krijg je deze volledig vergoed. Koop je de schoenen bij een leverancier waarmee OHRA geen contract heeft, dan vergoeden wij de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

  Ben je 16 jaar of ouder, en zijn de schoenen helemaal naar jouw zin? Dan kun je na 3 maanden voor 1 keer een tweede paar schoenen aanvragen. Je hoeft hier dan geen toestemming voor aan te vragen bij OHRA. Je kunt zelf rechtstreeks contact opnemen met de leverancier.

 • Wat krijg ik bij vervanging vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Bij gewoon dagelijks gebruik gaan allergeenvrije schoenen gemiddeld anderhalf jaar mee. De leverancier geeft 6 maanden garantie op de technische uitvoering. Is 1 paar schoenen toe aan vervanging? Zijn deze schoenen ouder dan 18 maanden en heb je dus geen 2 paar goede allergeenvrije schoenen? Dan kun je nieuwe schoenen kopen. OHRA vergoedt de kosten voor 1 paar nieuwe schoenen. Je hoeft hiervoor geen toestemming aan te vragen bij OHRA. Je bent een eigen bijdrage verschuldigd.

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de aanvullende verzekering in 2024?

  Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je misschien een deel van de eigen bijdrage vergoed. Dit hangt af van de aanvullende verzekering die je hebt. Je kunt hieronder per soort aanvullende verzekering zien welk bedrag je vergoed krijgt.

  Let op

  Deze vergoeding geldt voor de eigen bijdrage van alle hulpmiddelen samen.

  Aanvullende verzekering Vergoeding
  Compact / Compact Fysio Meenemen -
  Sterk / Sterk Fysio Meenemen -
  Aanvullend / Aanvullend Fysio Meenemen -
  Extra Aanvullend / Extra Aanvullend Fysio Meenemen € 250,-
  Uitgebreid / Uitgebreid Fysio Meenemen € 500,-

  Onderstaande verzekeringen kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

  Aanvullende verzekering Vergoeding
  Uitgebreid Vitaal € 250,-
  Extra Uitgebreid € 500,-
  Compleet € 500,-
  Zelfverzekerd Compact € 250,-

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je op hoeveel vergoeding je nog recht hebt. Ook zie je hoeveel je al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen risico?

  Het is mogelijk dat je een eigen risico moet betalen. Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.

  Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van jouw basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets voor de allergeenvrije schoenen.

  Voor de kosten die jouw aanvullende zorgverzekering vergoedt, betaal je geen eigen risico.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Ja, je betaalt voor allergeenvrije schoenen een eigen bijdrage. Je betaalt een bedrag dat vergelijkbaar is met de prijs voor normale schoenen. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan betaal je € 65,- per paar. Ben je 16 jaar of ouder? Dan betaal je € 130,- per paar.

  Heb je een aanvullende verzekering? Dan vergoedt die misschien een gedeelte van deze eigen bijdrage. Zie hiervoor bij 'Wat krijg ik vergoed vanuit de aanvullende verzekering in 2024?'.

 • Waar kan ik terecht?

  Allergeenvrije schoenen worden geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Vind hier een leverancier. Vul in 'Allergeenvrije schoenen'.

  Als je toestemming hebt gekregen van OHRA, levert een gecontracteerde leverancier jouw schoenen binnen 4 weken. Met een niet gecontracteerde leverancier hebben wij geen afspraken gemaakt.

 • Mag ik naar een andere leverancier?

  Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er wel 2 voorwaarden:

  • Je vraagt vooraf OHRA om toestemming
  • Je voorziet OHRA van een toelichting van jouw behandelend arts. Dit is een dermatoloog of allergoloog

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Ja, je hebt altijd eerst toestemming nodig van OHRA.

 • Hoe vraag ik om toestemming?

  Heeft de leverancier van jouw keuze geen contract met OHRA? Dan vraag je schriftelijk om toestemming. Je stuurt hiervoor de volgende documenten naar OHRA:

  • Een geschreven toelichting van de arts die jou de schoenen voorschrijft. Dit is een dermatoloog of allergoloog. In deze brief moet staan dat je de allergeenvrije schoenen om een medische reden nodig hebt en waar je allergisch voor bent
  • Een prijsopgave van de kosten voor de allergeenvrije schoenen. Die vraag je aan bij een leverancier
  • Een brief van jezelf aan OHRA. Zet in je brief:
   - je relatienummer
   - je naam, adres en woonplaats
   - je geboortedatum
   - hoe lang je verwacht de allergeenvrije schoenen nodig te hebben
   - de naam van de leverancier van jouw allergeenvrije schoenen
   - welke allergeenvrije schoenen je precies wilt

  Stuur de documenten naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 4172
  5004 JD Tilburg

   

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen