Je partner overlijdt

Je partner overlijdt

We wensen je veel sterkte met je verlies. Wij weten dat als je partner overlijdt, er in korte tijd veel geregeld moet worden. Waarbij je ook je verdriet een plek moet geven. Vooruitkijken en uitzoeken wat de eventuele financiële gevolgen zijn van het overlijden van je partner, is vaak niet het eerste waar je aan denkt. Daarom zetten wij het graag voor je op een rij.
 

Algemene regelingen voor nabestaanden

Nederland kent 3 algemene regelingen waarvoor je mogelijk in aanmerking komt als je partner onverhoopt overlijdt.

  • 1. De Anw (Algemene nabestaandenwet)

    Ben jij voor minimaal 45% arbeidsongeschikt of heb je kinderen tot 18 jaar?

    Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Anw: de Algemene nabestaandenwet. De hoogte van de uitkering die je eventueel krijgt is afhankelijk van je inkomen. Als alleen kinderen tot 18 jaar nabestaanden zijn, hebben zij vaak recht op een wezenuitkering. Als inwoner van Nederland ben je automatisch verzekerd voor de Anw.

    Meer over de Anw:

  • 2. De pensioenregeling van de (oud) werkgever van je partner

    Was je partner in loondienst of is je partner ooit in loondienst geweest?

    De meeste werkgevers bieden een pensioenregeling aan, eventueel gecombineerd met een nabestaandenregeling. In dat geval kun jij als partner (en eventuele kinderen) hier een beroep op doen: het zogenaamde nabestaandenpensioen. Deze uitkering komt boven de eventuele nabestaandenuitkering van de Anw. De regels kunnen per pensioenaanbieder anders zijn dus het is goed om hierover contact op te nemen met de betreffende pensioenuitvoerder.

    Check de pensioenuitvoerder(s) van je partner:

    Meer over het nabestaandenpensioen:

  • 3. Levensverzekering/Overlijdensrisicoverzekering

    Hebben jullie een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Bijvoorbeeld gekoppeld aan je hypotheek of een losse verzekering om bijvoorbeeld zelfstandig pensioen op te bouwen?

    Dan krijg je vanuit deze verzekering extra inkomen na het overlijden van je partner. De overlijdensrisicoverzekering wordt gebruikt om je hypotheek (deels) af te lossen: hiermee krijg je dus geen extra inkomen, maar gaan je vaste lasten omlaag. Voor meer informatie kun je terecht bij je verzekeraar.

Je overleden partner had een uitkering - Overlijdensuitkering

Had je partner een uitkering? Bijvoorbeeld AOW, Anw of een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan controleert het UWV of je bij het overlijden van je partner recht hebt op een zogenaamde Overlijdensuitkering. Kom je hiervoor in aanmerking? Dan krijg je van het UWV of de SVB automatisch een aanvraagformulier toegestuurd. Hier hoef je dus niets voor te doen.

Goed om te weten:

je hoeft het overlijden van je partner niet zelf bij het UWV te melden. Het UWV krijgt automatisch een melding van de gemeente. Lees meer over de Overlijdensuitkering en uitkeringen bij overlijden:

Goed om te weten: 

mogelijk heb je na het overlijden van je partner recht op toeslagen of uitkeringen. Lees meer over je mogelijkheden.

Bankrekeningen

Neem contact op met je bank(en) om het overlijden van je partner te melden. Soms is na een overlijden niet duidelijk bij welke banken er rekeningen lopen. In dat geval kunnen de erfgenamen en de executeur van het testament een check doen bij slapende tegoeden.

Weet je wel bij welke banken er allemaal rekeningen lopen, maar bestaat de bank in kwestie niet meer?

Dan kun je contact opnemen met de zogenaamde rechtsopvolger van deze bank. Weet je niet welke bank dat is? Dan kun je dat navragen bij De Nederlandsche Bank.

Belastingen en toeslagen

Als je partner overlijdt, spelen ook de belastingen een rol. Daarbij gaat het niet alleen om de erfbelasting, maar ook om de inkomstenbelasting en om eventuele toeslagen:

De zorgverzekering

Het is goed om ook even stil te staan bij de zorgverzekering van je overleden partner. Loopt de zorgverzekering bij OHRA? Dan vertellen we je graag wat er allemaal gebeurt rondom de zorgverzekering van je overleden partner. Bekijk hier meer informatie.

Loopt de zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar? Neem dan contact op met deze verzekeraar voor meer informatie.

Collectief verzekerd bij OHRA? Online Geldplannen

Ben jij via je werkgever of ledenorganisatie collectief verzekerd bij OHRA? Dan heb jij standaard het pakket OHRA Gezond met 'Online geldplannen'. Voor overzicht over je persoonlijke financiën en om deze te verbeteren.

Lees meer

Meer informatie

Regelen bij overlijden

Compleet overzicht o.b.v. je persoonlijke situatie.

Geldwijzer nabestaanden

Kijk waar je mogelijk recht op hebt als nabestaande.

Uitkering na overlijden

Check op welke uitkeringen je recht hebt.