Zonnen is slecht. Waar of niet waar?

Oh, wat is het leven fijn als de zon schijnt! Zeker als je lekker op een terrasje zit, of een dagje aan zee bent. Zulke dagen kunnen vast niet slecht voor je zijn, zou je denken. Toch krijgt 1 op de 5 mensen huidkanker. Oppassen geblazen dus met die zon. Overal hoor en lees je adviezen over verantwoord zonnen, maar wat is waar? Samen met dermatoloog Martijn Meijs hebben we feiten en fabels op een rij gezet. Test je kennis!

1. Achter glas kun je niet verbranden

NIET WAAR. Achter glas kun je wel degelijk verbranden. Je verwacht het misschien niet, maar UVA-stralen komen door glas heen. Dus na een dag op de snelweg, kan het zomaar zijn dat je linkerarm bruiner is dan je rechter. En met een beetje pech is ie zelfs rood. Natuurlijk gaat dat niet zo snel, maar het kan wel! En niet alleen achter glas kun je verbranden, dat kan ook als je in de schaduw van een grote boom zit, of een T-shirt met lange mouwen draagt.

2. Zolang je niet verbrandt, krijg je geen huidkanker

NIET WAAR. Je kunt van de zon ook huidkanker krijgen als je niet verbrandt. Ben jij zo iemand die het liefst elk zonnestraaltje meepikt? En verbrand je eigenlijk nooit? Ben dan toch alert, want al dat zonnen is niet goed voor je huid. Zonuren tellen namelijk op. Dus hoe meer zon in je leven, hoe groter het risico op huidkanker. Ook als je niet verbrandt dus. 

3. Met een hoge beschermingsfactor kun je langer in de zon

WAAR. Met een kanttekening erbij. Het is misschien handig om eerst de term SPF uit te leggen en ook wat het verschil is tussen UVA- en UVB- straling. De term SPF staat voor Sun Protector Factor en beschermt tegen UVB-straling. UVB? Juist, dit is de straling die ervoor zorgt dat je kunt verbranden. Naast UVB-straling heb je ook UVA-straling. Deze versnelt jouw huidverouderingsproces. Hoewel je door deze straling misschien niet verbrandt, kan hij wel zorgen voor schade aan je huid. Dan nog even over de factor. Is het zo dat je langer in de zon kunt blijven met een hogere factor? Een zonnebrandcrème met SPF50 betekent dat je voor ongeveer 98% beschermd bent tegen UV-straling. Bij SPF30 is dit zo'n 96,6%. Dus ja, je kunt met een hogere factor langer in de zon zitten, maar het hangt ook af van bijvoorbeeld je huidtype. Jij kent je huid het beste, dus zorg er goed voor. Het KWF adviseert dat je je het beste iedere 2 uur kunt insmeren. Doe jij dat al?

4. Vaak en dik smeren heeft geen zin

NIET WAAR. Vaak smeren heeft absoluut zin. Want als je de zweetdruppeltjes van je voorhoofd veegt of een frisse duik in zee neemt, is het gauw gedaan met de bescherming van de zonnebrand. Elke 2 uur smeren dus! En een flinke klodder mag gerust. Hoe dikker de laag, hoe beter de bescherming. Denk je nu: dat is me te duur, dan helpen we dat fabeltje ook meteen de wereld uit. Zonnebrand met dezelfde factor, beschermt altijd even goed. Of het nu een A-merk is, of een merkloze voordeelverpakking.

5. Met veel moedervlekken heb je een grotere kans op huidkanker

WAAR. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die vaak ook in al bestaande moedervlekken ontstaat. Meer moedervlekken betekent dus meer risico. Zit jouw huid er vol mee? Houd dan goed in de gaten of de vlekjes van vorm, kleur of grootte veranderen. Dat kan duiden op huidkanker.

6. Af en toe onder de zonnebank kan geen kwaad

NIET WAAR. Werk jij elke week je kleurtje bij onder de zonnebank? Heerlijk natuurlijk, maar helaas is het niet goed voor je huid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zonnebankliefhebbers meer kans hebben op huidkanker. Zeker als je er al op jonge leeftijd mee begint. Dat komt omdat je huid onder de zonnebank te veel UV straling (voornamelijk UVA) krijgt. De sterkte van een zonnebank is vergelijkbaar met de middagzon aan de Middellandse Zee. Dan maar wat minder bruin toch?!

7. Controleren is verstandig

WAAR. Tot slot nog iets wat absoluut waar is: zelfs als je verantwoord zont, is het verstandig om je huid regelmatig te controleren! Weet je niet goed waar je op moet letten? Dan biedt de SkinVision app uitkomst. Je maakt een foto van een plekje op je huid dat je niet vertrouwt en je weet snel of het verdacht is of niet. Zo ben je er snel bij als dat nodig is. Heb je een zorgverzekering van OHRA? Dan wordt de SkinVision app voor jou helemaal vergoed door ons! Download 'm snel.

Ook interessant voor jou

Maak sporten leuk

Hoeveel smoesjes heb jij om niet te hoeven sporten? Je bent niet de enige! Daarom geven wij 6 tips om het sporten vol te houden.

5 tips tegen najaarsdips

De r zit weer in de maand en dat betekent dat je weerstand weer wat meer aandacht nodig heeft. Lees onze 5 tips die jou fit het najaar doorhelpen.

Vrije zorgkeuze

Als je je aan het verdiepen bent in een zorgverzekering, kom je al snel de term ‘vrije zorgkeuze’ tegen. Maar wat is vrije zorgkeuze nou eigenlijk? Wij leggen het voor je uit.