5 tips tegen najaarsdips

Het is even schakelen als de zomer eindigt en het najaar begint. Voor het eerst weer een vestje aan, je paraplu mee naar het werk en de verwarming op standje 3. En voor je het weet, voel je ook weer je eerste verkoudheid opkomen. Genoeg ingrediënten voor een herfstdip! Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Lees daarom de 5 tips die jou fit het najaar doorhelpen.

Tip 1: Ga naar buiten

Ga tussen de buien door naar buiten en laat je door de natuur trakteren op prachtige herfstkleuren. De frisse buitenlucht blaast je hoofd leeg en zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt. En zelfs als de zon zich verschuilt achter de wolken, zorgt ie voor de broodnodige vitamine D. De basis voor stevige botten, sterke spieren en goede weerstand. En niet te vergeten: een goed humeur.

Tip 2: Beweeg voldoende

De verleiding is groot om met een dekentje op de bank te gaan liggen. Maar weet je dat je het waarschijnlijk warmer krijgt als je gaat bewegen? Ga een stuk wandelen of fietsen, dat zorgt voor goede doorbloeding. En je maakt endorfine aan als je beweegt. Een hormoon dat pijn en stress onderdrukt en plaats vrijmaakt voor geluk.

Tip 3: Sta vroeg op en ga op tijd naar bed

Als het donker en koud is, wil je het liefst in bed blijven liggen. Maar als je vroeg opstaat, kun je rustig de tijd nemen voor je ochtendritueel. Zo raken je zenuwen niet overprikkeld. En het fijne van vroeg opstaan is dat je ’s avonds eerder moe bent en dus weer op tijd naar bed gaat. In de herfst heb je namelijk meer slaap nodig dan in de zomer.

Tip 4: Zorg voor regelmaat

Regelmaat. Het klinkt misschien saai, maar het doet echt wonderen voor je. Als je op vaste tijden slaapt en eet, raakt je stofwisseling niet in de war en blijft je energieniveau stabiel. Zo voel je je fitter en heb je minder last van dipjes gedurende de dag.

Tip 5: Eet gezond

Door het koude herfstweer heeft je lijf meer behoefte aan energie. Goede voeding zorgt daarvoor. Neem langzame koolhydraten, zoals in volkorenpasta en groente. Kies goede vetten. Die zitten bijvoorbeeld in vis, noten of avocado’s. Zorg ook dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt uit melkproducten en peulvruchten.