Extreme hitte of bosbranden op vakantie? Wij helpen je!
Niets zo onvoorspelbaar als het weer. Zo kan een heerlijk, onschuldig zonnetje zomaar omslaan naar extreme hitte of zelfs een bosbrand. Help! Wat nu? We vertellen je wat je het beste kunt doen en hoe het met jouw verzekering zit. Of je nu onderweg, op vakantie of thuis bent.
Noodgeval?
Bel dan direct onze hulpdienst via: 026 400 23 10. Waar je ook bent en hoe laat het ook is - we zijn altijd bereikbaar.
Extreme hitte en bosbranden tijdens je vakantie
Zie je ineens dat er extreme hitte of bosbrand wordt voorspeld op je vakantiebestemming? Help, wat nu?
Help! Extreme hitte op vakantie in Zuid-Europa
Zonnebril, zwembroek, strandlaken. Check! De vakantie kan beginnen! Maar dan zie je dat er extreme hitte wordt voorspeld in Zuid-Europa. Hoe ga je daar mee om?
Wat te doen bij bosbrand op vakantie
Weet jij wat te doen bij een bosbrand tijdens jouw vakantie? Lees meer over hoe je jezelf kunt voorbereiden en in veiligheid brengt als het je overkomt.
Bosbranden en je verzekeringen
Bosbranden zijn levensgevaarlijk en laten vaak een spoor van verwoesting na. Wij vertellen je graag meer over de verzekeringen die je in zo’n situatie kunnen helpen.
Alles over bosbranden en vakantie
-
Ik ben op dit moment in een gebied met bosbranden. Wat moet ik doen?
Bekijk voor de meest actuele informatie het reisadvies van buitenlandse zaken voor je reisbestemming. Voor Griekenland kijk je hier.
-
Ik ben geëvacueerd en heb mijn bagage moeten achterlaten in de accommodatie of mijn bagage is beschadigd/gestolen tijdens de evacuatie. Is dit verzekerd?
-
Ik moet kosten maken voor een nieuw reisdocument, zijn deze kosten gedekt?
-
Ik ben in een gebied met bosbranden en heb mijn reis daardoor moeten afbreken. Wordt dit vergoed?
Als je hebt geboekt via een reisorganisatie onder SGR-garantie:
Het SGR heeft naar aanleiding van de bosbranden op Rhodos een calamiteit vastgesteld voor het gebied Zuid-Oost Rhodos. Neem contact op met je reisorganisatie, touroperator, luchtvaartmaatschappij of accommodatie voor vergoeding van de kosten van de niet-genoten reisdagen. Houdt verder ook de ontwikkeling voor overige gebieden in de gaten.
Als je zelf je reis rechtstreeks hebt geboekt:
Heb je rechtstreeks geboekt? Dan krijg je alleen een vergoeding in de situatie dat je accommodatie niet meer bewoonbaar is door schade en er geen soortgelijk verblijf beschikbaar is.
-
Ik heb een reis geboekt naar een gebied waar nu bosbranden zijn. Wat kan ik doen?
Als je hebt geboekt via een reisorganisatie onder SGR-garantie:
Het SGR heeft naar aanleiding van de bosbranden op Rhodos een calamiteit vastgesteld voor het gebied Zuid-Oost Rhodos. Neem eerst contact op met je reisorganisatie, touroperator, luchtvaartmaatschappij of accommodatie om te bespreken wat zij voor je kunnen betekenen. Bijvoorbeeld om je reis om te boeken. Ook als er geen calamiteit is vastgesteld voor het gebied waar je naartoe wilt, zijn zij je eerste aanspreekpunt.
Als je zelf je reis rechtstreeks hebt geboekt:
Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij en accommodatie om het ticket en je accommodatie te annuleren en/of om te boeken. Annulering vooraf is alleen verzekerd in de situatie dat je accommodatie niet meer bewoonbaar is door schade en er geen soortgelijk verblijf beschikbaar is.
-
Ik heb een reis geboekt maar ik ben bang voor brand en durf niet meer te gaan. Kan ik annuleren?
Angst voor bosbranden is geen verzekerde annuleringsreden. Neem contact op met je reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij, touroperator en/of accomodatie voor de eventuele mogelijkheden om de reis en/of het ticket om te boeken of te annuleren.
-
Wat als mijn vakantieland besluit om vanwege de situatie geen reizigers meer toe te laten tot het getroffen gebied? Kan ik annuleren?
Nee, dit is geen verzekerde reden om te annuleren. Neem contact op met je reisorganisatie, touroperator, luchtvaartmaatschappij of accommodatie om te bespreken wat zij voor je kunnen betekenen. Bijvoorbeeld om je reis om te boeken.
-
Mijn accommodatie is ontruimd en/of niet meer beschikbaar door de brand. Wat moet ik doen?
Heb je je accommodatie geboekt via een reisorganisatie, touroperator of luchtvaartmaatschappij? Neem daar dan contact mee op om te bespreken wat zij voor je kunnen betekenen.
Heb je je accommodatie zelf rechtstreeks geboekt? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij of accommodatie om te bespreken wat zij voor je kunnen betekenen. Bijvoorbeeld de terugvlucht omboeken of een alternatief verblijf zoeken.Kan de luchtvaartmaatschappij of accommodatie niets voor je betekenen? Neem dan contact op met de Alarmcentrale van OHRA.
-
Ik ben gewond geraakt door de bosbranden of tijdens de evacuatie, worden mijn medische kosten vergoed?
Je medische kosten zijn verzekerd via de extra dekking Geneeskundige kosten.
Extreme hitte bij je thuis
Extreem hoge temperaturen zijn nooit fijn, ook niet als je thuis bent. Wij geven je handige informatie hoe je je huis en hoofd koel houdt. En wat wel en niet te doen bij onweer en bliksem.
Hoe houd je je huis én hoofd koel?
Check onze praktische tips als je te maken hebt met extreem warme dagen.
Bliksemschade. Hoe zit het met je huis en je woonverzekering?
Lees wat je het beste wel én niet kunt doen bij onweer.
Alles over bliksem en bliksemschade
-
Wat houdt inductieschade precies in?
Ook indirecte blikseminslag kan grote schade veroorzaken. De bliksem slaat dan in de omgeving van je woning in. Bijvoorbeeld in een boom, een ander gebouw of direct in de grond.
De bliksemstroom zal in alle gevallen via de grond een weg zoeken. Hier ontstaat grote spanning die kan worden doorgegeven aan leidingen of een elektriciteitsnetwerk die daar in de grond ligt. Deze kunnen die spanning dan doorgeven aan bijvoorbeeld jouw apparaten, elektra, gas en telefoons, die hierdoor beschadigd kunnen raken. Dit wordt 'inductie' genoemd.
Om inductieschade te voorkomen trek je bij onweer dus het beste alle stekkers uit de stopcontacten. Doe dit ook uit voorzorg voordat je op vakantie gaat!
Inductieschade door blikseminslag wordt wordt lang niet door elke verzekeraar vergoed. OHRA vergoedt dit wél.
-
Wat kan de inboedelverzekering voor mij doen bij blikseminslag?
Met de OHRA Inboedelverzekering zijn de spullen in je woning verzekerd voor schade door directe blikseminslag én inductie als gevolg van bliksem. Wat ook is verzekerd:
- Schade door directe blikseminslag aan je spullen tijdens een verbouwing of aanbouw.
- Schade door directe blikseminslag aan je (sier)bestrating en de beplanting van je tuin. Schade aan andere soorten inboedel in de tuin, bijvoorbeeld een fiets in de tuin, vergoeden we niet.
-
Wat kan de woonverzekering voor mij doen bij blikseminslag?
Heb je een opstalverzekering van OHRA? Dan zijn je woning en bijgebouwen verzekerd voor schade door directe blikseminslag én inductie als gevolg van bliksem. Wat ook is verzekerd
- Schade door blikseminslag tijdens een verbouwing of aanbouw, zolang je woning of een gedeelte daarvan nog niet volledig glas-, wind-, en waterdicht is en/of niet is voorzien van sloten/afsluitingen, verwarming, watervoorziening, sanitair en een keuken die je kunt gebruiken.
- Schade door directe blikseminslag aan je tuin of beplanting.
- Schade aan je zonnepanelen door hagelschade. Aan de panelen zelf, maar ook het productieverlies tot maximaal 26 weken na de datum van de schade.
-
Wordt bliksemschade aan glas vergoed?
Bliksemschade aan glas (zoals in ramen en glazendeuren) wordt door OHRA en veel andere verzekeraars niet vergoed. Je kunt dit bij OHRA wel verzekeren via de extra dekking Glas. Onze extra dekking Glas verzekert je voor schade aan ruiten, glazen deuren en glazen koepels. Óók als ze van kunststof zijn.
Heb je de extra dekking Glas en gaat er een ruit kapot, dan helpen we je binnen 24 uur. Onze service Direct Schade Herstel verzorgt alle reparaties. Zo wordt je ruit goed en snel hersteld, op een moment dat het jou uitkomt.
-
Wordt schade aan mijn auto door hagelstenen vergoed?
Bij sommige onweersbuien kan het ook flink hagelen. Soms met deuken in je auto tot gevolg. Heb je een WA Plus of All-Risk autoverzekering bij OHRA? Dan vergoeden we schade door hagelinslag aan je auto. Het gaat dan om schade aan de carrosserie; dus aan de motorkap, de portieren, de ruiten, het dak of de kofferbak.
-
Mijn spullen zijn beschadigd door blikseminslag. Moet ik ze bewaren?
Als je spullen beschadigd zijn door directe blikseminslag of inductie door blikseminslag, gooi ze dan niet meteen weg. Het kan zijn dat een schade-expert hier nog naar wil kijken om de oorzaak van de schade vast te stellen en/of een inschatting te kunnen maken van het schadebedrag.
Ai, schade! Meld het direct
Of je nu een grote of kleine schade hebt, je wilt het opgelost hebben. Meld het daarom zo snel mogelijk in de OHRA App of Mijn OHRA op onze website. Dan gaan wij voor je aan de slag.
Extreme hitte bij je huisdier
Heeft je lieve hond of kat het zwaar door de extreme hitte of zelfs last van oververhitting? We geven je graag tips.
Je kat afkoelen bij hitte
Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar je kat kan oververhit raken. Hoe herken je dat en hoe kun je je kat afkoelen bij hitte?
Je hond afkoelen bij hitte
Je hond kan flink last hebben van de warmte. Koel houden en afkoelen is dan fijn. Dit zijn de beste manieren om dat te doen.
Oververhitting bij je hond
Oververhitting bij je hond kan heel gevaarlijk zijn. Houd de symptomen goed in de gaten en lees snel wat je moet doen!
Regen, hagel of overstroming? Help!
Ook noodweer kan voor veel overlast zorgen. Denk aan heftige regenbuien, grote hagelstenen of plotselinge overstromingen. Lees wat je het beste kunt doen en hoe het in zo'n situatie met jouw verzekering zit.