Een warme zomer. Zo houd je je huis en hoofd koel.

Deze zomer worden er weer heel wat warme dagen verwacht. En als het zover is, ben je vaak al te laat om nog een airco of ventilator te kopen; overal uitverkocht. Gelukkig kun je ook op andere manieren je huis en hoofd aardig koel houden deze zomer. Dit zijn onze tips.

Zo houd je je huis koel

Slim luchten

's Ochtends vroeg is de lucht buiten nog koel en fris. Gooi dan zoveel mogelijk ramen van je huis open. Laat het een uur flink doortochten en sluit de ramen weer. Doe alle deuren dicht om de koele lucht binnen de kamers te houden. Doe ook de gordijnen dicht aan de kant van het huis waar de zon op staat.

Gebruik zo min mogelijk apparaten

Op warme dagen kun je het beste maaltijden maken waarvoor je geen fornuis of oven nodig hebt. Deze apparaten geven veel warmte af en die ben je zo maar niet kwijt. Doe ook zo min mogelijk lampen en andere apparaten aan die warmte afgeven. Ook TV's en computers zet je het beste helemaal uit, dus niet op stand-by. Je natte was kun je in je slaapkamer te drogen hangen. Dat houdt de lucht vochtig en koel. En je droger geeft geen extra warmte af.

In je slaapkamer

Heb je een ventilator? Zet er dan eens bevroren flessen water voor. De lucht van de ventilator is dan extra koel. Je kunt ook de ventilator 's nachts voor je open slaapkamerdeur zetten en de ramen open zetten. Er komt dan koele lucht naar binnen terwijl de ventilator warme lucht de gang op blaast.

Een hoogslaper kun je beter even verruilen voor een matras op de grond. Warme lucht stijgt op, dus hoe lager bij de grond je slaapt, hoe koeler.

Direct je zonnescherm naar beneden

Logisch denk je natuurlijk. Maar je zonneschermen houden niet alleen de warmte door de ramen naar binnen toe tegen. Ze zorgen er ook voor dat je muren schaduw krijgen. Muren kunnen namelijk flink wat warmte absorberen en nog lang warmte afgeven als de zon al weg is. Dus schijnt de zon nog niet naar binnen maar wel op je muren; ook dan je zonnescherm naar gebruiken.

Zo houd je je hoofd koel

Water, water, water

Bij warm weer is het drinken van alcohol geen geweldig idee. Het heeft een uitdrogend effect. Datzelfde geldt voor koffie en zwarte thee. Heb je je koffie echt nodig? Drink er dan een groot glas water bij.

Een kop lauwe kruidenthee is trouwens wél een goede optie bij warm weer. Door de kleine temperatuursverhoging, zal je lichaam je temperatuur direct naar beneden bijstellen.

En flink veel water drinken is altijd een goed idee.

Houd maaltijden klein en luchtig

Sla ovenschotels of andere zware maaltijden op warme dagen even over. Ga voor lichte, kleine hapjes gedurende de dag of ga voor wat lichtere opties zoals gazpacho, couscous, sushi of een salade. Je lichaam hoeft dan minder hard z'n best te doen om het te verwerken en daardoor heb jij het minder warm.

Met groenten en fruit houd je je zout- en vochtgehalte goed op peil. Vooral sla, meloen, tomaten, aardbeien, radijsjes, avocado en witlof werken extra verkoelend.

Linnen of katoenen kleding

Er is niets zo vervelend als plakkende kleding als de temperaturen naar boven schieten. Met loszittende linnen of katoenen kleding blijf je beter koel.

Verkoelen met water

Met een kleine plantenspuit kun je af en toe een koele nevel in je gezicht spuiten. Wat ook helpt om even af te koelen, is koud water uit de kraan over je polsen laten lopen.

Een koude douche is dan weer een minder goed idee. Het verfrist tijdelijk, maar later heb je het hierdoor juist warmer. Gebruik dus lauw water als je wilt douchen, dat frist ook op.

We wensen je een fijne zomer!

Ook interessant voor jou

Dekking voor drones

De regels en je verzekering.

11 tips om energie te besparen

We geven je graag slimme én veilige tips om gas, elektriciteit en euro's te besparen.

Kind op kamers

Zo zit het met de verzekeringen.