Gebitsverzorging bij je kat

Zie je dat jouw kat moeite heeft met bijten op harde brokjes? Of ruik je een onaangename geur uit de bek van je kat? Dan zou het kunnen dat je kat last heeft van zijn gebit. Een goede gebitsverzorging bij je kat is dan wel zo fijn. Als baasje kun je veel doen om het gebit goed en schoon te houden. Niet alleen goed voor je kat, ook voor jouw portemonnee! Lees snel mee wat je kunt doen voor een goede gebitshygiëne.

Hoe ontstaan gebitsproblemen bij je kat?

Als er geen goede gebitsverzorging is, ontstaan er gebitsproblemen bij je kat. Poets je de tanden van je kat nooit of worden ze nooit gereinigd? Dan onstaat er tandplak. Wordt tandplak niet verwijderd, dan verandert dat in tandsteen. Tandsteen kan uiteindelijk voor ontstekingen aan het tandvlees zorgen en dát kan er weer toe leiden dat je kat misschien wel een tand of kies verliest. 

En die problemen wil je voorkomen, want...

De kosten voor een gebitsreiniging of gebitsbehandeling kunnen flink oplopen! Dus niet alleen je kat is gebaat bij een gezond gebit, jij ook.

Vroeger was de kat wild

De wilde kat, de voorouders van onze huis-, tuin- en keukenkat, moest zijn eigen eten verzorgen. Dat eten bestond uit prooien. Denk aan muizen, wezeltjes en vogels. Tijdens het eten hiervan was het kauwen geblazen. Tijdens het kauwen van het rauwe vlees, de botjes en spieren, werd hun gebit direct gereinigd.

Tijden zijn veranderd en de gebitsverzorging bij je kat ook!

Vandaag de dag krijgen de meeste van onze huiskatten kant-en-klare brokken of natvoer. Dit is makkelijk, maar niet zo gezond voor het gebit. Je hebt speciale voeding, waardoor er minder snel tandplak ontstaat. Maar helemaal tandplak voorkomen, doet het niet. Dat betekent dat je als baasje iets beter je best moet doen om het gebit van je kat gezond te houden. Alleen, hoe doe je dat?

Regelmatige gebitscontrole bij je dierenarts

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, dus als zij een flinke ontsteking in hun bek hebben, dan merk je daar dus als baasje niet altijd wat van. Het is daarom erg belangrijk dat je het gebit van je kat minimaal één keer per jaar laat checken door je dierenarts.

Niet alleen blijft je kat dan veel pijn en ellende bespaard, het bespaart jou mogelijk ook hoge kosten. Als je je kat verzekerd hebt met de module gebit, krijg je onvoorziene, medische problemen tot een bepaald maximum vergoed. Maar heb je het gebit niet tijdig laten controleren (in de afgelopen 12 maanden) óf laten reinigen, dan krijg je die helaas niet vergoed. Tijd dus voor een afspraak, als het zover is.

Tandenpoetsen bij je kat

Om er zeker van te zijn dat jij er alles aan doet om het gebit van je kat in goede conditie te houden, kun je je kat laten wennen aan tandenpoetsen. Dit zal niet eenvoudig zijn, maar geduld is een schone zaak in dit geval. Onderstaande stappen kun je volgen om tanden te poetsen.

  1. Begin met het voorzichtig masseren van de wangen van je kat. Net onder de oren en het liefst tijdens een kroelsessie. Dit vindt je kat prettig en tegelijkertijd ‘poets’ je met de binnenkant van zijn wang al een beetje de buitenkant van zijn tanden en kiezen. Ook wordt de speekselklier gestimuleerd en het speeksel heeft een reinigende werking op het gebit.
  2. Stap twee is dat je een steriel gaasje om je vinger windt, de bek van je kat voorzichtig gesloten houdt en zachtjes de bovenlip ophoog duwt. Met je vinger en het gaasje kun je zo langs de tanden en het tandvlees strijken. Houd het de eerste keren kort en breid dit langzaam uit naar een iets langere sessie. En naar steeds meer kiezen en tanden.
  3. De laatste stap is dat je poetst met een speciale tandenborstel voor katten. Deze is klein en zacht. Er bestaat ook speciale tandpasta voor katten. Gebruik geen menselijke tandpasta, deze is schadelijk voor je kat. Het is vooral belangrijk dat je de buitenkant van het gebit poetst omdat de binnenkant redelijk schoon blijft dankzij het speeksel en het bewegen van de tong.

Gevolgen van slechte gebitshygiëne

Conclusie: als de gebitsverzorging bij je kat verwaarloosd wordt en als de tanden niet regelmatig worden schoongemaakt, dan ontstaan er problemen. Denk dus aan het verwijderen van tandsteen door de dierenarts. Maar ook het maken van een röntgenfoto van het gebit. Of het trekken van tanden en kiezen. Als je de extra dekking 'Vaccinatie en Gebit' hebt afgesloten in de OHRA Huisdierenverzekering, krijg je onvoorziene, medische problemen aan het gebit van je kat tot een bepaald maximum vergoed. Afhankelijk van je gekozen pakket.

Let op: als de problemen ontstaan zijn als gevolg van het niet regelmatig laten controleren van het gebit van je kat, krijg je deze kosten niet vergoed. Je dierenarts zal bij de jaarlijkse gezondheidscontrole ook het gebit van je kat checken. Dus wees lief voor je kat en je portemonnee; poetsen zullen we!

Houd je kat blij en gezond

Houd 't gebit van je kat gezond!

Een gezond gebit is belangrijk voor je kat. Daarom: tips!

Vaccinaties voor je kat

Je kat laten inenten begint al vroeg. Welke vaccinaties er zijn, lees je hier!

Welk voer geef je je kitten?

Kittenvoeding is er in verschillende soorten. Wat geef je precies en hoeveel?

Hoera! Een kattentaart

Is je kat jarig of valt er vat te vieren? Dan is een kattentaart een goed idee! Zo maak je 'm.

Hiep-hiep! Je kat is jarig

Gefeliciteerd! Van cadeaus tot een heuse kattentaart; tips voor een onvergetelijke verjaardag.