Gebitsverzorging bij je kat

Ruikt jouw kat een beetje onaangenaam uit z’n bek? Of zie je dat je kat lastig die harde brokjes doorbijt? Dan zou het kunnen dat je kat last heeft van zijn gebit. Als eigenaar kun je veel doen om het gebit van je kat in goede conditie te houden. Dat is niet alleen fijn voor je kat, ook voor jouw portemonnee.

Hoe ontstaan gebitsproblemen bij je kat?

Als het gebit van je kat nooit gereinigd wordt, ontstaat er tandplak. En als tandplak niet verwijderd wordt, verandert dat in tandsteen. Tandsteen kan uiteindelijk voor ontstekingen in het tandvlees zorgen en dát kan er weer toe leiden dat je kat misschien wel een tand of kies verliest.

De kosten voor behandeling aan het gebit van je kat of alleen al het laten reinigen van het gebit bij de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Dus niet alleen je kat is gebaat bij een gezond gebit, jij ook.

Wilde kat van vroeger

De wilde kat, de voorouders van onze huis-, tuin- en keukenkat, moest zijn eigen eten verzorgen. Dat bestond uiteraard uit prooien: muisjes, wezeltjes, vogels etc. Als zij zo’n prooi opaten, moesten ze flink kauwen. Tijdens het kauwen van dat rauwe vlees, botjes en spieren, werd direct hun gebit gereinigd.

Vandaag de dag krijgen de meeste van onze huiskatten kant en klare brokken of natvoer. Dit is makkelijk, maar niet zo gezond voor hun gebit. Er zijn speciale voedingen op de markt waardoor er minder snel tandplak wordt gevormd, maar helemaal tandplak voorkomen, doet dat niet.

Dat betekent dat je als eigenaar iets beter je best moet doen om het gebit van je kat gezond te houden.

Regelmatige gebitscontrole bij je dierenarts

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, dus ook als zij een flinke ontsteking in hun bek hebben, kan het zijn dat jij als eigenaar daar niet of nauwelijks iets van merkt. Het is daarom erg belangrijk dat je het gebit van je kat minimaal één keer per jaar laat checken door je dierenarts.

Niet alleen blijft je kat dan veel pijn en ellende bespaard, het bespaart jou mogelijk ook hoge kosten. Als je je kat verzekerd heb met de module gebit, krijg je onvoorziene medische problemen tot een bepaald maximum vergoed. Maar als die medische problemen het gevolg zijn van het niet tijdig (in de afgelopen 12 maanden) laten controleren en indien nodig reinigen van het gebit, krijg je die helaas niet vergoed.  

Tandenpoetsen bij je kat

Om er zeker van te zijn dat jij er alles aan doet om het gebit van je kat in goede conditie te houden, is het aan te raden je kat te laten wennen aan tandenpoetsen. Dit zal niet eenvoudig zijn, maar geduld is een schone zaak in dit geval.. Onderstaande stappen kun je volgen om tanden te poetsen.

  1. Je kunt beginnen met voorzichtig masseren van de wangen van je kat. Net onder te oren en het liefst tijdens een kroelsessie. Dit vindt je kat waarschijnlijk wel prettig en tegelijkertijd ‘poets’ je met de binnenkant van zijn wang al een beetje de buitenkant van zijn tanden en kiezen. Ook wordt de speekselklier gestimuleerd en het speeksel heeft een reinigende werking op het gebit.
  2. Stap twee is dat je een steriel gaasje om je vinger windt, het bekje van je kat voorzichtig gesloten houdt en zachtjes de bovenlip ophoog duwt. Met je vinger en het gaasje kun je zo voorzichtig langs  de tanden en het tandvlees strijken. Houd het de eerste keren kort en breid dit heel langzaam uit naar een iets langere sessie en naar meer kiezen en tanden.
  3. De laatste stap is te gaan poetsen met een speciale tandenborstel voor katten. Deze is klein en zacht. Er bestaat ook speciale tandpasta voor katten. Gebruik geen menselijke tandpasta, deze is schadelijk voor je kat. Het is vooral belangrijk de buitenkant van het gebit te poetsen omdat de binnenkant redelijk schoon blijft dankzij het speeksel en het bewegen van de tong.

Gevolgen van slechte gebitshygiëne

Conclusie: als de tanden van je kat niet regelmatig goed schoongemaakt worden, kunnen er uiteindelijk problemen ontstaan. Dit kan variëren van tandsteen dat de dierenarts vrij snel en soms zonder narcose kan verwijderen, het maken van een röntgenfoto van het gebit tot het trekken van tanden en kiezen. Als je de module Gebit extra hebt afgesloten in de OHRA huisdierenverzekering, krijg je onvoorziene medische problemen aan het gebit van je kat tot een bepaald maximum vergoed, afhankelijk van je gekozen pakket.

Let op: als de problemen ontstaan zijn als gevolg van het niet regelmatig laten controleren van het gebit van je hond, krijg je deze kosten niet vergoed. Je dierenarts zal bij de jaarlijkse gezondheidscontrole ook het gebit van je kat checken. Dus wees lief voor je kat en je portemonnee; poetsen zullen we!