Kosten voor sterilisatie of castratie van je kat

De meerderheid van de katten in Nederland is gesteriliseerd (of 'gecastreerd'). Denk je er ook over om je kat te laten steriliseren/castreren? Lees waarom kattenbezitters dit doen en kom meer te weten over de kosten van sterilisatie en castratie.

Waarom castreren/steriliseren?

Vaak worden katten voordat ze vruchtbaar zijn gecastreerd/gesteriliseerd. Dit voorkomt ongewenste nestjes. Ook worden katten hierna niet meer krols. Hierdoor voorkom je dat katten bijvoorbeeld sproeien of agressief gedrag vertonen.
Er zijn ook gezondheidsredenen om je kat te laten steriliseren of castreren. De kans op bijvoorbeeld melkklierkanker of baarmoederontsteking is dan kleiner.

Verschil castratie en sterilisatie

De termen castratie en sterilisatie worden allebei gebruikt en sterilisatie meestal bij poezen. Maar beide termen betekenen iets anders. Sterilisatie betekent 'onvruchtbaar maken'.

Castratie is een manier van steriliseren. Bij een castratie worden voortplantingsorganen verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld de teelballen van een kater en de eierstokken van een poes. Bij een sterilisatie worden alleen de zaadleiders/eileiders onderbroken waardoor de kat niet meer vruchtbaar is, maar wel alle voortplatingsorganen en dus hormomen behoudt.

De meeste katten zijn gecastreerd. In de volksmond wordt een castratie van een poes vaak een sterilisatie genoemd, terwijl ook een poes dus gecastreerd wordt.

Castratie/sterilisatie poes en kater

Tijdens de castratie wordt de kat onder narcose gebracht. Bij een poes worden de eierstokken en soms ook de baarmoeder verwijderd. Bij een kater worden beide teelballen verwijderd.

Kosten sterilisatie of castratie

De kosten van castratie of sterilisatie zijn voor een poes hoger dan voor een kater. Dit komt omdat de ingreep bij een kater iets eenvoudiger is. De teelballen bevinden zich tenslotte buiten het lichaam en de eierstokken zitten in de buik van de poes. 

Kies je voor de aanvullende module Sterilisatie/Castratie bij de OHRA Huisdierenverzekering dan wordt 60% van de kosten vergoed, met een maximum van € 300,-. Uitzondering hierop is chemische castratie: die wordt niet vergoed.

Lees meer over de OHRA Huisdierenverzekering

Ook interessant voor jou

Deze planten zijn giftig voor je hond

Dit zijn ze en zo houd je je hond bij deze planten uit de buurt.

Een taart voor je hond

Is je hond jarig? Hiep-hiep! Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.