Kosten voor het castreren of steriliseren van je kat

Denk je er ook over om je kat te laten castreren of steriliseren? De meerderheid van de katten in Nederland is gesteriliseerd (of 'gecastreerd'). Lees waarom kattenbaasjes dit doen en kom meer te weten over de kosten van sterilisatie en castratie van je kat.

Waarom je kat castreren of steriliseren?

Vaak laat je een kat, voordat hij vruchtbaar is, castreren of steriliseren. Dit voorkomt ongewenste nestjes. Ook worden poezen hierna niet meer krols. Een kater castreren, heeft nog een ander voordeel. Het voorkomt je dat kat bijvoorbeeld gaat sproeien of agressief gedrag vertoont.

Ook gezondheid kan een reden zijn om je kat te laten castreren of steriliseren. De kans op melkkliertumoren of baarmoederontsteking bij poezen neemt bijvoorbeeld af na castratie of sterilisatie. Bij katers neemt de kans op vechtabcessen af en wordt de kans op besmetting met kattenaids veel kleiner. 

Verschil castreren en steriliseren van je kat

De termen castratie en sterilisatie worden door elkaar heen gebruikt. Castratie wordt vaak bij katers gebruikt en sterilisatie meestal bij poezen. Maar beide termen betekenen toch iets anders. Steriliseren betekent 'onvruchtbaar maken'. Castreren is een manier van steriliseren. Een kat laat je eigenlijk altijd castreren. In de volksmond wordt een castratie van een poes vaak een sterilisatie genoemd, terwijl ook een poes dus gecastreerd wordt.

Laat je je kat castreren, dan worden zijn voortplantingsorganen verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld de teelballen van een kater of de eierstokken van een poes. Laat je je kat steriliseren, dan worden alleen de zaadleiders/eileiders onderbroken waardoor de kat niet meer vruchtbaar is. Alle voortplatingsorganen en dus hormomen worden dan behouden. 

Hoe werkt het castreren of steriliseren van je kat?

Tijdens de castratie wordt de kat onder narcose gebracht. Bij een poes worden de eierstokken en soms ook de baarmoeder verwijderd. Bij een kater worden beide teelballen verwijderd.

Kosten castreren of steriliseren van je kat

De kosten voor het laten castreren of steriliseren van je kat zijn voor een poes hoger dan voor een kater. Dit komt omdat de ingreep bij een kater iets eenvoudiger is. De teelballen bevinden zich tenslotte buiten het lichaam en de eierstokken zitten in de buik van de poes. 

Kies je voor de aanvullende module Sterilisatie/Castratie bij de OHRA Huisdierenverzekering, dan worden de kosten gedeeltelijk vergoed afhankelijk van je gekozen pakket. Uitzondering hierop is chemische castratie: dit wordt niet vergoed.

Lees meer over de OHRA Huisdierenverzekering.

Alles over de kosten van je kat

Wat kost een kat eigenlijk?

Je hebt natuurlijk de aanschafkosten. Maar waar moet je nog meer aan denken?

Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Oeps, je kat veroorzaakt schade! Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Kosten van de dierenarts

Je hebt verwachte en onverwachte medische kosten voor je kat. Dit zijn ze.

Je kat laten steriliseren

Of castreren. Kan handig zijn! Maar wat zijn de kosten hiervan en worden ze vergoed?