Kosten voor sterilisatie of castratie van je kat

De meerderheid van de katten in Nederland is gesteriliseerd (of 'gecastreerd'). Denk je er ook over om je kat te laten steriliseren/castreren? Lees dan waarom kattenbezitters dit doen en kom meer te weten over de kosten van sterilisatie en castratie van je kat.

Waarom zou je kiezen voor sterilisatie/castratie?

Vaak worden katten, voordat ze vruchtbaar zijn, gesteriliseerd/gecastreerd. Dit voorkomt ongewenste nestjes. Ook worden poezen hierna niet meer krols. Bij katers voorkom je dat katten bijvoorbeeld sproeien of agressief gedrag vertonen.

Er zijn ook gezondheidsredenen om je kat te laten steriliseren of castreren. De kans op bijvoorbeeld melkkliertumoren of baarmoederontsteking is dan kleiner bij poezen. Bij katers neemt de kans op vechtabcessen af en wordt de besmetting met kattenaids veel kleiner. 

Verschil sterilisatie en castratie van je kat

De termen castratie en sterilisatie worden allebei gebruikt en sterilisatie meestal bij poezen. Maar beide termen betekenen toch iets anders. Sterilisatie betekent 'onvruchtbaar maken'.

Castratie is een manier van steriliseren. Bij een castratie worden voortplantingsorganen verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld de teelballen van een kater en de eierstokken van een poes. Bij een sterilisatie worden alleen de zaadleiders/eileiders onderbroken waardoor de kat niet meer vruchtbaar is, maar wel alle voortplatingsorganen en dus hormomen behoudt.

De meeste katten zijn gecastreerd. In de volksmond wordt een castratie van een poes vaak een sterilisatie genoemd, terwijl ook een poes dus gecastreerd wordt.

Hoe werkt castratie/sterilisatie?

Tijdens de castratie wordt de kat onder narcose gebracht. Bij een poes worden de eierstokken en soms ook de baarmoeder verwijderd. Bij een kater worden beide teelballen verwijderd.

Kosten sterilisatie of castratie van je kat

De kosten voor castratie of sterilisatie van je kat zijn voor een poes hoger dan voor een kater. Dit komt omdat de ingreep bij een kater iets eenvoudiger is. De teelballen bevinden zich tenslotte buiten het lichaam en de eierstokken zitten in de buik van de poes. 

Kies je voor de aanvullende module Sterilisatie/Castratie bij de OHRA Huisdierenverzekering dan wordt 60% van de kosten vergoed, met een maximum van € 300,-. Uitzondering hierop is chemische castratie: die wordt niet vergoed.

Lees meer over de OHRA Huisdierenverzekering.

Alles over de kosten van je kat

Wat kost een kat eigenlijk?

Je hebt natuurlijk de aanschafkosten. Maar waar moet je nog meer aan denken?

Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Oeps, je kat veroorzaakt schade! Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Kosten van de dierenarts

Je hebt verwachte en onverwachte medische kosten voor je kat. Dit zijn ze.

Je kat laten steriliseren

Of castreren. Kan handig zijn! Maar wat zijn de kosten hiervan en worden ze vergoed?