Kosten dierenarts

Heeft je kat een ongelukje gehad? Of is je hond ziek? Weet jij eigenlijk wat een dierenarts kost? Vaak is dat meer dan je denkt.

Huisdier. Dierenarts. Kosten.

Wat als jouw maatje iets overkomt? Daar sta je meestal niet bij stil. Toch kan ook jouw hond of kat zomaar ziek worden of een ongeluk krijgen en zit je plotseling met je hond bij de dierenarts. Daar wil je niet aan denken. Aan de onverwachte kosten van de dierenarts ook niet trouwens, want die kunnen snel oplopen.

Dierenartskosten hond

Wil je weten aan welke dierenartskosten je moet denken als je hond iets overkomt of ziek wordt? Lees ervaringen van andere hondenbaasjes en krijg meer inzicht in de kosten van de dierenarts. Heb jij een idee hoeveel je moet betalen? Vaak bestaat een behandeling uit meerdere rekeningen. 

We zetten de geschatte kosten voor je op een rij.

Dierenartskosten kat

Onverwachts beland je met je kat in de wachtkamer van de dierenarts. Geen idee hoe hoog de kosten voor de dierenarts zullen oplopen voor je kat. Wat nu? Lees ervaringen van andere katteneigenaren en wat de kosten zijn voor een consult bij de dierenarts. Weet jij welke kosten je kunt verwachten? Vaak bestaat een behandeling uit meerdere rekeningen.

Wij laten in voorbeelden zien wat veel voorkomende kosten zijn.

 

Welke dierenartskosten kun je verwachten bij je huisdier?

Stel je hond of kat wordt zomaar ziek en je weet niet of je er zelf iets aan kunt doen. Dan is de kans groot dat je naar de dierenarts gaat. Want je huisdier is een belangrijk onderdeel van je gezin. Welke aandoeningen ziet de dierenarts regelmatig bij honden en katten? En aan welke kosten voor de dierenarts moet je dan denken? Er bestaan heel veel aandoeningen. Om een idee te geven, hebben wij de meest voorkomende aandoeningen voor je op een rij gezet. Per aandoening zie je wat de risico’s zijn en wat je zelf kunt doen om een aandoening te voorkomen als dat mogelijk is. En bij welke signalen het handig is om met je hond of kat naar de dierenarts te gaan. Ook geven we een indicatie van veel voorkomende kosten. Denk hierbij aan de kosten van een consult bij de dierenarts of specialistische medische behandelingen. We stelden deze lijst van veel voorkomende kosten zo zorgvuldig mogelijk samen op basis van openbare informatie.

 

Honden- en kattenrassen met een hoger risico op aandoeningen

Sommige honden- en kattenrassen hebben een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen. Dit kan invloed hebben op de kosten voor de dierenarts. Het is een goed idee om een rashond of raskat bij een erkende fokker te kopen, want dan weet je in ieder geval waar je huisdier vandaan komt. Een erkende fokker zorgt ook voor de eerste noodzakelijke inentingen. Wel zo handig, want dan hoef je dit niet meer te regelen. Wil je weten wat de meest populaire honden- en kattenrassen zijn? Wij hebben ze voor je op een rij gezet. Per ras geven we je inzicht in de kosten van aanschaf, voeding en verzorging. We laten je ook het risico op bepaalde erfelijke aandoeningen zien en wat de kosten voor de dierenarts zijn. En we geven je voorbeelden van kosten die we wel of die we juist niet vergoeden. Benieuwd naar de hondenrassen of kattenrassen? Deze hebben we voor je op een rij gezet.

 

Deze dierenartskosten zie je nooit aankomen

Sommige aandoeningen kun je niet voorkomen. Zo krijgt een dierenarts regelmatig een hond op spreekuur met een speeltje in zijn maag. Of hij krijgt een hond op de behandeltafel die is aangereden. Het beestje glipte op een onbewaakt moment het huis uit en rende de straat op. Dit zijn kosten die je van tevoren niet kunt inschatten. Ook de meest behendige, lenige kat komt niet altijd zonder problemen op z’n 4 pootjes terecht. Het komt regelmatig voor dat een kat een pootje verzwikt of breekt. Of hij had net een flink kattengevecht achter de rug. Let goed op het gedrag van je huisdier, want je ziet niet altijd direct of hij ergens last van heeft. Gedraagt het beestje zich anders dan normaal? Ligt je hond bijvoorbeeld al een paar dagen lusteloos in z’n mand, of loopt je kat mank en miauwt hij de hele dag klaaglijk? Dan wordt het tijd om een bezoek aan de dierenarts te brengen. Want op zo’n moment is het welzijn van je huisdier belangrijker dan de dierenartskosten voor je hond of kat.