Airbag verplicht

Tegenwoordig hebben alle nieuwe auto’s standaard een airbag. Een airbag in je auto zorgt voor extra veiligheid voor zowel de bestuurder als de passagiers in het geval van een ongeluk. Maar zijn airbags altijd veilig en ben je verplicht ze te hebben? Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten over airbags in je auto.

Wat is een airbag?

Een airbag is een soort luchtzak die in het stuur van je auto zit. Een airbag is gemaakt van nylonmateriaal dat bestand is tegen grote krachten. Zodra de ingebouwde sensoren een botsing signaleren, blaast een speciaal systeem  stikstof in de airbag, waardoor deze in een paar seconden is opgeblazen. Als je plotseling hard moet remmen, zoals bij een file of botsing, springt de zak uit het stuur. De zak vult zich met lucht en vormt een kussen tussen jou en het dashboard. Je hoofd en bovenlichaam zijn op deze manier bij een frontale botsing beschermd. Hoewel een airbag extra veiligheid geeft tijdens het autorijden is dit geen vervanging van een autogordel.  Draag daarom altijd een gordel.  

Diverse onderzoeken bewijzen dat een airbag echt een verschil kan maken voor de veiligheid van de bestuurder en medepassagiers. Een combinatie van autogordels en een airbag vermindert de kans op een dodelijke afloop na een ongeluk met 48%. In de meeste auto’s zitten meerdere airbags. De airbag in het stuurwiel heet ook wel de frontale airbag. Ook de bijrijder heeft een airbag. Laterale airbags en zij-airbags beschermen andere inzittenden tegen een zijdelingse botsing. 

Is een airbag verplicht?  

In Nederland is een airbag niet verplicht. Je kunt er zelf voor kiezen om één of meerdere airbags uit te schakelen. Als je bijvoorbeeld een sportstuur in je auto wilt plaatsen, kun je er dus voor kiezen om de airbag helemaal te verwijderen.  

De autogordel is de belangrijkste manier om veilig te rijden. Airbags in combinatie met een autogordel bieden extra veiligheid onderweg. Een airbag is dus niet verplicht, maar het is wel verstandig om een airbag te hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje.     

Hoe veilig is een airbag? 

Hoewel je met een airbag de kans op letselschade beperkt, heeft het systeem ook een keerzijde. Voor jonge kinderen die in een kinderstoeltje voor in de auto zitten, kunnen airbags gevaarlijk zijn. Het openklappen van de airbag kan verstikking veroorzaken. Je bent dan ook verplicht om de frontale airbag uit te zetten en een kinderzitje op de passagiersstoel tegen de rijrichting in te plaatsen. Lukt het niet om de front airbag uit te zetten? Plaats dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.  

Bij een aanrijding van achteren werken de airbags niet. De bestuurder en passagiers worden bij zo’n botsing achterovergedrukt. In deze situatie is het niet nodig om de airbags te activeren. 

De voordelen van een airbag 

Airbags in je auto zorgen voor een veilige autorit. Hier lees je wat de voordelen zijn van een airbag:  

  • Een airbag beschermt je hoofd en bovenlichaam tegen schokken en harde klappen. 
  • Het airbagsysteem werkt binnen enkele milliseconden en beperkt het risico op ernstig letsel bij een botsing of aanrijding. 
  • Verzekeraars vergoeden geen schade als je auto geen airbag heeft. 
  • Airbags beschermen niet alleen de bestuurder maar ook de bijrijder en medepassagiers.   

Wat moet ik doen als het lampje van mijn airbag brandt?  

Wat als er op je dashboard een oranje of roodkleurig airbag-lampje brandt? In de meeste gevallen geeft het lampje aan dat er een storing is. Dat kan door een los airbag stekkertje komen. Controleer dus of deze vast zit; het is een geel stekkertje die je vindt onder de stoel. Blijft het lampje branden? Plan dan altijd een afspraak in bij de garage om dit te controleren. Zo kun jij weer veilig de weg op.  

Goed verzekerd de weg op met OHRA  

Het gebruik van een airbag beperkt het risico op letselschade en verhoogt de rijveiligheid. Toch is het slim om een aanvullende Schade inzittendenverzekering af te sluiten. Dit is belangrijk omdat bij een ongeval de inzittenden onvoldoende zijn verzekerd en niemand aansprakelijk kan worden gesteld.  

Bij OHRA begrijpen we het belang van veiligheid op de weg. Bekijk de autoverzekeringen van OHRA en bereken direct je premie online. Ontdek de voordelen van onze drie opties: 

Wil je je verzekering uitbreiden? Kies dan voor onze aanvullende dekkingen. Met een OHRA-autoverzekering ga je altijd goed verzekerd de weg op.

Heb je vragen over onze autoverzekeringen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag.