Beslagen ramen auto

Iedereen herkent het wel: dat vervelende moment waarop je autoramen beslaan en je geen goed zicht meer hebt. Heel lastig, vooral wanneer je aan het rijden bent. Je ziet minder goed door je ruiten en dat kan het rijden gevaarlijk maken. Lees meer over de oorzaken van beslagen autoruiten en slimme oplossingen en maatregelen om ervoor te zorgen dat je autorit veilig blijft.

Waarom beslaan ramen aan de binnenkant van de auto? 

De belangrijkste reden waarom ramen aan de binnenkant van de auto beslaan, is het verschil in temperatuur tussen de binnenkant en buitenkant van de auto. Tijdens koude dagen wordt vochtige lucht in de auto opgewarmd door de verwarming, waardoor het vocht condenseert op de koudere autoruiten. Dit proces wordt versterkt door zaken zoals vocht in de auto, slechte ventilatie en isolatie en het dragen van vochtige kleding.  

Oplossingen voor beslagen autoruiten 

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om van je beslagen autoruiten af te komen: 

Gebruik de ontwasemingsknop 

De meeste auto's zijn uitgerust met een ontwasemingsknop die de voorruit en zijruiten snel ontwasemt door de luchtstroom te verhitten en te richten op de beslagen plekken. 

Zorg voor ventilatie 

Zorg voor genoeg ventilatie in je auto door ramen een stukje open te zetten. Hierdoor kan vochtige lucht weg en wordt de luchtstroom beter, zodat je ruiten kunnen drogen.  

Gebruik airconditioning

Het aanzetten van de airconditioning kan helpen bij het ontvochtigen van de lucht in de auto, waardoor de kans op beslagen ramen wordt verminderd. 

Houd een flinke schoonmaak 

Houd het interieur van je auto schoon en droog om vochtophoping te voorkomen. Verwijder vochtige vloermatten en droog ze als dat nodig is. 

Zet vochtvreters in je auto 

Misschien ken je een vochtvreter wel, maar wist je dat er ook vochtvreters zijn speciaal voor auto’s? Dit kunnen bijvoorbeeld speciale kussentjes of blikjes zijn die het teveel aan vocht opnemen. De meeste vochtvreters kun je vaker gebruiken door ze eenvoudig te laten opdrogen op de verwarming. 

Nog steeds beslagen autoramen?  

Is het probleem nog niet opgelost? Er kan dan een ander probleem zijn. Het is verstandig om langs een garage te gaan om te kijken wat er aan de hand is. Er kan bijvoorbeeld een lek zitten in de kachelradiateur.  

Nooit meer beslagen autoruiten 

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om beslagen ramen in de auto te voorkomen:  

  • Houd de auto droog: Laat geen vochtige voorwerpen in je auto liggen en zorg ervoor dat eventuele lekkages of vochtproblemen worden aangepakt. 
  • Regelmatig onderhoud: Zorg voor regelmatig onderhoud aan het ventilatiesysteem van je auto om ervoor te zorgen dat de luchtstroom goed is. 

  • Goede isolatie: Investeer in goede isolatie voor de ramen en deuren van je auto om verschillen in temperatuur te verminderen. 

Beslagen ramen en je autoverzekering 

Maak je autoschade als gevolg van slecht zicht door beslagen ramen? Dan ben je hier niet altijd voor verzekerd. Neem contact met ons op voor meer informatie over de dekkingen WA, WA Plus en All-Risk van de OHRA Autoverzekering

Geen beslagen autoramen meer  

Beslagen ramen in de auto kunnen vervelend zijn, maar met de juiste aanpak en maatregelen kun je dit probleem oplossen. Door te begrijpen hoe je het kunt voorkomen, geniet je van een helder zicht én veilige ritten.  

Ontdek alle voordelen van de OHRA Autoverzekering en bereken direct je premie.