Autoruit schoonmaken? De beste tips voor kraakhelder zicht.

Laaghangende zon, condens, vette autoruiten en flinke regenbuien zorgen er voor dat je in de herfst soms slecht zicht hebt op de weg. Zaak dus om je autoruiten goed schoon te maken en te houden. Met deze eenvoudige tips ga je snel op weg met kraakheldere ruiten.

Tips voor vuile en vette autoruiten bij laaghangende zon

In de winter staat de zon veel lager. Door het tegenlicht zijn vegen en vuil veel beter zichtbaar op je ruiten en heb je minder goed zicht. Zorg dus voor schone ruiten aan de binnen- en buitenkant van je auto.

Je autoruiten schoonmaken en vetvrij maken kan op verschillende manieren:

 • Doe een scheutje allesreiniger in een emmer warm/heet water. Doe een microvezeldoekje (met korte vezels) in het water en wring deze lichtjes uit.
 • Maak je autoruit schoon. Zet zijramen eerst een stukje open zodat je de bovenkant kunt doen. Daarna dicht doen en de rest van het raam schoonmaken.
 • Vaak zijn de rubbers aan de binnenzijde vettig, veeg deze dus ook even af.
 • Spoel daarna het doekje nog een keer uit. Wring hem daarna zoveel mogelijk uit en neem je ruit nogmaals af.
 • Pak hierna een droog microvezeldoekje en de ruit droog wrijven. Dit voorkomt strepen.
 • Herhaal dit voor elk raam en zorg dat je niet in de volle zon werkt.

Tips bij beslagen ramen

Na een koude herfstnacht kun je 's ochtends meestal niet zomaar wegrijden door condens op je autoruiten. Zet dan de ventilator op de heetste stand en zet de blazers richting de voorruit. Heb je een airco, zet die dan aan en zet je ramen op een kiertje. Zo kan de vochtige lucht uit de auto ontsnappen.

Nog een paar tips om condens op je ruiten te voorkomen:

 • Laat geen vochtige spullen in je auto liggen, zoals natte paraplu's of natte kleding.
 • Houd je ruiten aan de binnenkant goed schoon en vetvrij (zie hierboven hoe je dat doet).
 • Koop een anti-condensdoek of auto-ontvochtiger.
 • Ventileer de auto goed. Altijd ventilatie op minimaal stand 1 en bij vochtig weer een tandje hoger. Zo wordt vocht verwijderd en drogen de vloermatten ook sneller.

Rijd in elk geval nooit weg voordat je weer goed zicht hebt door je ruiten. Afgezien van het feit dat het levensgevaarlijk is, riskeer je ook een flinke boete die op kan lopen tot € 400.

Tips bij slechtwerkende ruitenwissers

Je ruitenwissers zijn ook belangrijk bij het schoon houden van je ruiten. Maar die hebben af en toe wel wat aandacht van je nodig. Wanneer je ruitenwissers uitdrogen, kunnen er scheurtjes ontstaan in het rubber. Deze zorgen ervoor dat je ruit niet goed droog wordt geveegd bij een regenbui. Door de rubbers van je ruitenwissers te behandelen met een rubberbeschermer blijven ze soepel en zacht. Dat heeft meerdere voordelen:

 • Ze liggen beter op je ruit en maken dus beter droog.
 • Er is minder wrijving door de rubbers op de ruit.
 • Ze bevriezen niet bij sneeuw en ijs.

Je autoruiten even schoonmaken is een kleine moeite en zorgt voor meer veiligheid voor jou en je medeweggebruikers. Helemaal met een goed gevoel de weg op? Zorg dan ook voor een autoverzekering die bij je past. 

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.