Schadevrije jaren en no-claimkorting. Zo werkt het.
Sluit je een autoverzekering af? Dan bepaalt het aantal schadevrije jaren dat je hebt hoeveel no-claim korting je ontvangt. En dus ook hoeveel je maandelijks voor je verzekering betaalt. Maar hoe zit het precies met schadevrije jaren en die no-claim korting? Kost elke schade je schadevrije jaren? En hoe lang zijn schadevrije jaren geldig? Wij leggen het uit.
Wat zijn schadevrije jaren?
Voor elk jaar dat je geen schade op je autoverzekering claimt, word je daarvoor 'beloond' met een schadevrij jaar. En die wil je graag, want: hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Dit is de 'no-claim korting'.
Claim je een schade, dan verlies je in de meeste gevallen een aantal schadevrije jaren. En rijd je vaak schade, dan kun je zelfs op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomen. In plaats van een korting, krijg je dan een toeslag op je premie.
No-claim korting
Veel autoverzekeraars werken met een zogenaamde no-claim tabel. Dit wordt ook wel eens 'bonus malus ladder' genoemd. Dit overzicht laat precies zien hoeveel no-claim korting je op je premie krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren.
Hoeveel korting je krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren, is per verzekeraar verschillend.
Schade kost je niet altijd schadevrije jaren
Niet elke schade heeft invloed op je schadevrije jaren, bijvoorbeeld:
- Wanneer je schade volledig te verhalen is op een ander
- Bij inbraak en diefstal van je auto
- Bij ruitschade
- Bij schade door brand, kortsluiting of explosie
- Bij storm, blikseminslag en natuurrampen
- Bij een aanrijding met een voetganger of fietser wanneer je hier geen schuld aan hebt (zie ook 'Een ongeval. Hoe zit het met je aansprakelijkheid')
- Bij schade aan het interieur van je auto als deze is ontstaan omdat je gewonde personen hebt vervoerd en je hier geen vergoeding voor hebt gekregen
- Wanneer je de schadevergoeding binnen een bepaalde termijn (12 maanden bij OHRA) terugbetaalt aan je verzekeraar
Let op:
Lees ook altijd de voorwaarden van je autoverzekering goed door voor een volledige lijst.
Niet altijd schade claimen
Zodra je schade claimt, gaat je no-claim korting vaak omlaag. Het maakt daarbij niet uit of je een kleine of grote schade claimt. Soms is het voordeliger om een kleine schade niet te claimen. Het bedrag voor de reparatie ervan kost je misschien minder geld dan het maandelijks betalen van een hogere premie omdat je na de claim minder schadevrije jaren hebt.
Het is soms lastig om zelf uit te rekenen of je de schade beter wel of niet kan claimen. Er zijn namelijk verschillende situaties die invloed kunnen hebben op je premie gedurende de jaren, zoals je leeftijd, de leeftijd van je auto, een adreswijziging, etc. Heb je een autoverzekering bij OHRA? Dan kun je ons altijd even bellen op 026 400 40 40. We helpen je graag bij het maken van je keuze
Schadevrije jaren en no claim-korting voor tweede auto
Schadevrije jaren bouw je altijd met 1 auto op. Koop je een tweede auto? Dan begin je weer vanaf 0 schadevrije jaren voor die auto. Hoewel je niet de schadevrije jaren kan overnemen van je eerste auto, krijg je van je verzekeraar vaak wel korting op de verzekeringspremie voor je tweede auto. Hoeveel dat is, is per verzekeraar verschillend. Heb je een autoverzekering bij OHRA? Dan krijg je voor je tweede voertuig niet hetzelfde aantal schadevrije jaren maar wel hetzelfde percentage no-claimkorting op de premie als voor je eerste auto.
Schadevrije jaren zijn beperkt houdbaar
Roy-data is het databasesysteem waarin alle Nederlandse verzekeraars de schadevrije jaren van hun klanten bijhouden. Sluit je een nieuwe verzekering af, dan vraagt de verzekeraar jouw schadevrije jaren bij Roy-data op. Zeg je je autoverzekering op en sluit je niet direct een nieuwe af? Dan zijn je opgebouwde schadevrije jaren vaak nog 1 jaar geldig. Verzeker je je auto bij OHRA? Dan zijn je schadevrije jaren nog 3 jaar geldig.
Zit je even zonder auto en wil je je autoverzekering daarom tijdelijk stopzetten? Dan kun je soms je verzekering laten 'opschorten'. Je schadevrije jaren zijn dan nog 3 jaar geldig en je betaalt in die periode geen premie. Een andere optie is om je autoverzekering te beëindigen en weer opnieuw af te sluiten. Bij OHRA zijn je schadevrije jaren dan ook gewoon nog 3 jaar geldig.
Tot slot
Je aansprakelijkheid bepaalt in grote mate of je bij schade of een ongeval schadevrije jaren verliest of niet. Je leest er meer over in ons blogartikel over je aansprakelijkheid bij een ongeval.