Lakschade auto

Lakschade aan je auto kan op verschillende manieren ontstaan. Soms door een onhandigheid van jezelf en soms door anderen. Het is belangrijk om te weten wat je kunt doen als je lakschade hebt. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een kleine kras veroorzaakt tijdens het parkeren of om grotere beschadigingen door iets waar je zelf niks aan kan doen.

Lakschade autoverzekering 

Of het nu gaat om een kleine kras of een diepere beschadiging, het is belangrijk om lakschade aan je auto goed en op tijd te repareren. Wil je weten hoe het zit met de kosten van lakschade aan je auto? Lees het hieronder! 

Hoe herken je lakschade? 

Er zijn verschillende soorten lakschade. We zetten de meest voorkomende soorten lakschade voor je op een rijtje:  

Krassen en schrammen 

Oppervlakkige krassen en schrammen op de lak zijn de meest voor de hand liggende tekenen van lakschade. Denk daarbij aan kleine krasjes tot diepere groeven. 

Verkleuring 

Als de lak van je voertuig verkleurd is of dof lijkt, kan dit betekenen dat je lakschade hebt. Verkleuring kan ontstaan door  contact met direct zonlicht, chemicaliën, of andere schadelijke elementen. 

Blazen en bubbels 

Blazen en bubbels in de lak zijn een teken van lakschade veroorzaakt door vocht dat onder de laklaag komt. Dit kan ontstaan als  gevolg van blootstelling aan water. Bijvoorbeeld als je auto lang in de regen staat of door het wassen van je voertuig met warm water. 

Roestvorming 

Als je roestplekken op de lak ziet, is dit een duidelijk teken dat de lak beschadigd is. Roestvorming kan optreden wanneer de beschermende laklaag is beschaidgd en het metaal van het voertuig in contact komt met vocht en zuurstof. 

Oneffenheden 

Als je met je hand het oppervlak van de lak voelt en je voelt oneffenheden, zoals putjes of ruwe plekken, kan dit wijzen op lakschade. Mogelijke oorzaken van deze niet vlakke plekjes zijn steenslag, hagel, of schade door dingen die op de auto terecht komen. 

Wat zijn de kosten voor lakschade aan mijn auto met een WA-autoverzekering? 

Lakschade aan je auto is natuurlijk hartstikke vervelend. Met onze WA-autoverzekering ben je helaas niet gedekt voor lakschade kosten. Je kunt zelf beslissen of je de lakschade laat herstellen en waar. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening. Het is niet nodig om de schade bij ons te melden. 

Heb je een WA-autoverzekering met een aanvullende dekking voor lakschade? 

Indien je onze WA-autoverzekering hebt afgesloten, ben je helaas niet verzekerd voor deze schade.  

Heb je een WA Plus- of All-Risk autoverzekering? 

Met een WA Plus of All-Risk autoverzekering ben je helaas niet verzekerd tegen lakschade. 

Lakschade kosten 

De kosten van lakschade kunnen verschillen, afhankelijk van de ernst van de schade, het merk en het model van de auto. Over het algemeen liggen de kosten vaak tussen enkele tientallen tot enkele honderden euro’s.  

Heb je een eigen risico? 

Bij de reparatie of vervanging van de lak van je auto geldt soms een eigen risico. Bij de OHRA Autoverzekering heb je de keuze uit een eigen risico van: 

  • € 0,- 
  • € 150,- 
  • € 300,- 
  • € 450,- 

Deze bedragen gelden per gebeurtenis. Hoe hoger je eigen risico, hoe minder premie je betaalt. Je kiest je eigen risico bij het berekenen van je premie. 

De hoogte van je eigen risico heb je zelf bepaald en staat vermeld op je polisblad in Mijn OHRA. Bekijk wat je eigen risico is en zo weet je ook hoeveel eigen risico je eventueel moet betalen. 

Zijn er gevolgen voor je no-claimkorting? 

Nee, de reparatie of vervanging van de lak van je auto heeft geen invloed op je schadevrije jaren en no-claimkorting.