Dynamo auto kapot

Het kan gebeuren dat je achter het stuur van je auto zit en plotseling het batterijsymbool op het dashboard verschijnt. Het batterijsymbool licht op als een waarschuwingssignaal en daarover wil je natuurlijk alles weten. Wat is er precies aan de hand? Het lijkt erop dat je dynamo kapot is. Wij vertellen je alles wat je moet weten over een kapotte dynamo in je auto.

Wat is een dynamo? 

De dynamo is een onmisbaar onderdeel van je auto, het speelt een belangrijke rol bij het laten draaien van je auto. De dynamo levert elektrische energie om de elektrische systemen stroom te geven en laadt de accu van je auto op.  

Wat doet de dynamo van je auto precies? 

Het belangrijkste doel van de dynamo is dus om elektriciteit op te wekken, die nodig is om verschillende onderdelen van de auto stroom te geven. Denk daarbij aan de verlichting, de airconditioning, de autoradio en andere elektrische accessoires. Daarnaast zorgt de dynamo ervoor dat de accu van de auto wordt opgeladen, zodat deze voldoende vermogen heeft om de auto te starten. 

Dynamo auto kapot? Dit zijn de symptomen 

Een kenmerk van een kapotte dynamo is dat het rode controlelampje op het dashboard gaat branden. Dit lampje lijkt op een batterijsymbool en geeft aan dat er een probleem is met het laadsysteem van de auto. Andere mogelijke kenmerken van een kapotte dynamo zijn een zwakke accu, moeite met het starten van de auto, dimmende koplampen tijdens het rijden en elektrische problemen zoals het niet goed werken van de airco of de radio.  

Dynamo stuk van je auto: wat te doen? 

Als je opmerkt dat je dynamo stuk is, is het belangrijk om je auto zo snel mogelijk naar een garage te brengen. Het vervangen van een dynamo is dan namelijk vaak nodig.  

Dynamo van je auto kapot, wat zijn de kosten? 

De kosten van het vervangen van een dynamo kunnen hoog oplopen. De exacte kosten hangen af van het merk en model van je auto. De kosten voor het vervangen van een dynamo kunnen verschillen van een paar honderd euro tot duizend euro. Daarbij zijn wel de kosten voor arbeid meegerekend.  

Hoe voorkom je dat de dynamo in je auto kapot gaat? 

Om te zorgen dat de dynamo niet of minder snel kapot gaat, is het verstandig om regelmatig onderhoud te laten doen aan je auto en eventuele problemen zo snel mogelijk te laten oplossen.  

Natuurlijk kun je een kapotte dynamo niet altijd voorkomen. Hetzelfde geldt voor schades aan je auto. Of schade die je met je auto per ongeluk bij iemand anders veroorzaakt. Met een goede autoverzekering regel je zaken goed en kom je niet voor verrassingen te staan.

De autoverzekering van OHRA

Bij OHRA heb je keuze uit verschillende basisdekkingen voor je autoverzekering: 

  • WA: Met deze dekking ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto aan anderen veroorzaakt, inclusief letsel of materiële schade aan hun bezit.  
  • WA Plus: Met de dekking WA Plus verzeker je je voor meer risico's. Voorbeelden zijn schade door brand, storm, natuurrampen, inbraak, diefstal, joyriding en ruitschade.  
  • All-Risk: Dit is de meest uitgebreide dekking. Hiermee ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto, bijvoorbeeld als gevolg van een aanrijding. Het maakt niet uit wie er schuldig is.   

Met deze verschillende dekkingen kun je een verzekering kiezen die perfect aansluit op jouw wensen.  

Goed verzekerd op weg met OHRA 

Wil je goed verzekerd op weg? Verzeker je auto zonder onnodig gedoe bij OHRA tegen een betaalbare premie. Met onze autoverzekering verzeker jij je auto zoals jij dat wilt. Bereken direct je premie! Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!