Auto uitdeuken

Een deuk in je auto kan een doorn in het oog zijn, maar gelukkig is er een oplossing: je auto uitdeuken. Ontdek hier alles wat je moet weten over het herstellen van deukschade, het herkennen van deuken, tot de kosten en verzekeringsopties bij OHRA.

Hoe herken je een deuk? 

Een deuk in je auto kan verschillende oorzaken hebben, zoals een botsing, hagelschade of parkeerschade. Het is belangrijk om deuken op tijd te ontdekken, omdat ze niet alleen voor het oog storend zijn, maar ook de waarde van je auto verminderen. 

Auto uitdeuken met en zonder lakschade 

Bij het uitdeuken van een auto zijn er twee opties: met en zonder lakschade. Als de lak niet beschadigd is, kan de deuk vaak zonder spuiten worden hersteld. Dit wordt ook wel uitdeuken zonder lakschade genoemd. Dit is een relatief goedkopere oplossing voor kleine deuken. Uitdeuken zonder spuiten is dan een optie. Je auto uitdeuken met lakschade is vervelender. Dan moet de ook lak hersteld worden.  

Hoe werkt auto uitdeuken? 

Het proces van auto uitdeuken begint met het onderzoeken van de deuk en het voorbereiden van het oppervlak. Vervolgens wordt met behulp van een speciale techniek en gereedschap de deuk voorzichtig uitgedeukt, waarbij de oorspronkelijke vorm van de je auto wordt hersteld. Bij uitdeuken zonder lakschade wordt de deuk van binnenuit gedaan, zodat de lak onbeschadigd blijft. 

Zelf kleine deukjes verwijderen 

Zelf een deuk uitdeuken kan een uitdagende klus zijn, maar met het juiste gereedschap en wat geduld kun je het soms zelf doen. Lees hier wat je nodig hebt voor deze klus en welke stappen je moet volgen.  

Wat je nodig hebt: 

  • Uitdeukgereedschap: Dit omvat een deuktrekker, een hamer, een deukverwijderingsset en eventueel een hete lijmpistool. 
  • Schone werkruimte: Zorg ervoor dat de auto goed geventileerd is en dat er genoeg ruimte is om comfortabel te werken. 
  • Beschermende uitrusting: Draag handschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tijdens het werken. 
  • Föhn of warmtepistool: Dit kan helpen bij het verwarmen van het metaal rond de deuk, waardoor het gemakkelijker wordt om uit te deuken. 

Stappen: 

  • Bepaal de plek van de deuk: bekijk de deuk goed en bepaal de beste aanpak voor het uitdeuken. 
  • Verwarm het gebied: Gebruik een föhn of warmtepistool om het metaal rond de deuk voorzichtig op te warmen. Dit maakt het metaal flexibeler en vergemakkelijkt het uitdeuken. 
  • Gebruik de deuktrekker: Plaats de deuktrekker in het midden van de deuk en trek eraan om de deuk langzaam uit te deuken. 
  • Klop de deuk voorzichtig uit: Gebruik een hamer en deukverwijderingsset om voorzichtig langs de randen van de deuk te kloppen, terwijl je de deuktrekker ingedrukt houdt. Herhaal dit proces totdat de deuk is verwijderd. 
  • Controleer je werk: Zorg ervoor dat de deuk volledig is verwijderd en dat er geen schade meer is aan het oppervlak. 
  • Afwerking: Als de deuk is verwijderd, kun je het oppervlak polijsten en waxen om eventuele overgebleven krassen te verwijderen en de glans van de lak te herstellen. 

Let op
Zelf auto uitdeuken vraagt geduld en precisie. Neem de tijd en wees voorzichtig om verdere schade te voorkomen. Als je twijfelt over je vermogen om de deuk zelf te repareren, is het altijd het beste om professionele hulp in te schakelen om verdere schade te voorkomen. 

Waarom moet je een deuk eruit halen? 

Het uitdeuken van een auto is niet alleen om schoonheidsredenen belangrijk. Een deuk kan zorgen voor roestvorming als het niet tijdig wordt hersteld. Door een deuk te verwijderen, behoud je niet alleen de waarde van je auto, maar zorg je ook voor de veiligheid en duurzaamheid op lange termijn. 

Wat zijn de kosten van het uitdeuken van een auto? 

De kosten voor het uitdeuken van een auto zijn afhankelijk van de omvang en locatie van de deuk, en of er lakschade is. Voor kleine deuken zonder lakschade liggen de kosten doorgaans tussen de € 50 en € 150 terwijl grotere deuken met lakschade meer kunnen kosten. 

Ben je verzekerd voor je auto uitdeuken? 

Of je verzekerd bent voor het uitdeuken van je auto hangt af van je autoverzekering. Met een All-Risk-verzekering ben je doorgaans gedekt voor schade aan je eigen auto, inclusief deukschade. Met een WA- of WA Plus-verzekering betaal je de kosten voor het uitdeuken meestal zelf. 

Moet je schade claimen? 

Of je schade aan je auto moet claimen, hangt af van de omvang van de schade en je eigen risico. Bij kleine deuken zonder lakschade kan het voordeliger zijn om de kosten zelf te dragen om ​​een premieverhoging te voorkomen. Als je schade meldt, gaan je schadevrije jaren weg en loopt de premie dus op.  

Laat je auto stralen met een OHRA autoverzekering  

Bij OHRA begrijpen we hoe belangrijk het is om je auto in topconditie te houden. Met onze uitgebreide autoverzekeringen bieden we dekking en gemoedsrust, zodat je altijd met een gerust hart de weg op kunt. Neem vandaag nog contact met ons op om je auto te verzekeren en geniet van zorgeloos rijden.