Tolwegen in Frankrijk

Ga je met de auto op vakantie naar Frankrijk? Dan kom je hoogstwaarschijnlijk tolwegen tegen. Deze snelwegen zijn heel belangrijk om je bestemming te bereiken, of het nu de zonnige Franse standen, de imposante Franse Alpen of de bruisende steden van Frankrijk zijn. Bij OHRA begrijpen we hoe belangrijk een zorgeloze autovakantie is. We vertellen je graag meer over de tolwegen in Frankrijk, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Hoe werken tolwegen in Frankrijk?  

Tolwegen in Frankrijk zijn een belangrijk onderdeel van alle wegen die het land heeft. Ze bieden een snelle en efficiënte manier om door het land te reizen. Als je over een tolweg rijdt, moet je tol betalen voor het gebruik van de weg. Dit geldt ook voor bepaalde bruggen en tunnels. In Frankrijk worden deze tolwegen vaak aangeduid als 'péage'. Het tolwegensysteem is bedoeld om bij te dragen aan het onderhoud van de wegen en de verbetering van de infrastructuur. De tolwegen zijn over het algemeen ook prima wegen met goede voorzieningen onderweg. 

Tol betalen in Frankrijk 

Toltrajecten zijn verspreid over heel Frankrijk. Anders dan in Nederland of België zijn de snelwegen geen eigendom van de staat. Ze worden beheerd door bedrijven die verantwoordelijk zijn voor zowel het onderhoud van de wegen als het innen van de tol. Iedereen die van de weg gebruikmaakt, is verplicht om tol te betalen. De tol betaal je het makkelijkste met je creditcard. Betalen met je bankkaart is niet overal mogelijk. Bij sommige poortjes kun je ook contant betalen; dit moet dan wel boven het poortje aangegeven staan.  

Het onzichtbare tolsysteem in Frankrijk 

Om het verkeer op de Franse snelwegen goed te laten doorrijden, zijn er ook ‘onzichtbare’ tolwegen. Deze worden aangeduid als 'péages en flux libre’. De onzichtbare tolwegen zijn tolwegen zonder fysieke poortjes of slagbomen. In plaats daarvan registreren camera’s de kentekens van alle auto’s die passeren. Het kenteken is gekoppeld aan een bankrekening, waardoor het tolbedrag automatisch wordt afgeschreven. Deze nieuwe tolwegen zijn herkenbaar aan borden met de tekst 'péage en flux libre’ en aan hoge metalen ‘poorten’ met verkeerscamera’s.  

Tolwegvignet in Frankrijk 

Een tolwegvignet is een andere handige optie voor tolbetaling in Frankrijk. Het biedt gemak en efficiëntie voor reizigers die regelmatig tolwegen gebruiken tijdens hun verblijf in Frankrijk. Het systeem werkt heel eenvoudig. Hier lees je hoe een tolvignet in Frankrijk werkt: 

  • schaf het vignet aan bij de ANWB-winkel; 
  • bevestig het vignet in het midden van je achteruit bij de achteruitkijkspiegel; 
  • rij over de rijstrook met een grote oranje ‘T’ boven het poortje;  
  • het tolpoortje registreert vervolgens je tolvignet; 
  • de factuur van je tol ontvang je thuis.  

Zorgeloos op vakantie met OHRA  

Wil je zorgeloos met de auto op vakantie? Bekijk de autoverzekeringen van OHRA en bereken direct je premie online. Bij ons kies je uit drie autoverzekeringen: 

Wil je je verzekering uitbreiden? Kies dan voor onze aanvullende dekkingen en ga goed voorbereid op vakantie.  

Heb je vragen over onze autoverzekeringen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag.