Autobahnvignet in Oostenrijk en Zwitserland

Ga je met de auto op vakantie naar Oostenrijk of Zwitersland?. Met een vignet betaal je automatisch voor je tol. Ontdek op deze pagina alles wat je moet weten over een vignet voor Oostenrijk en Zwitserland en waar je een vignet in je auto moet plakken.

Wat is een autobahnvignet? 

Voor bepaalde (snel)wegen die je met je auto gebruikt in Oostenrijk en Zwitserland moet je betalen. Het is een soort wegenbelasting die je betaalt met een vignet. Het vignet is een gekleurde sticker die je op de binnenkant van de voorruit van je auto plakt. Je koopt een vignet online, bij benzinestations of een grensovergang.  

Soorten autobahnvignetten in Oostenrijk 

In Oostenrijk zijn er 2 soorten autobahnvignetten: digitaal en stickers. Het digitale vignet is gekoppeld aan het kenteken van je voertuig. Je hebt geen fysieke sticker op je voorruit nodig. Het sticker-vignet moet je aan de binnenkant van je voorruit plakken. Beide vignetten zijn verkrijgbaar voor verschillende perioden: 1 dag (mogelijk sinds december 2023), 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar.   

Voor welke landen heb je een vignet nodig? 

Ieder land vraagt een ander autobahnvignet. Als je tijdens je autovakantie naar zowel Oostenrijk als Zwitserland reist, heb je voor beide landen dus een vignet nodig. In Oostenrijk zijn de autobahnvignetten vereist op A- en S-wegen voor auto’s tot 3500 kilogram. Rijd je in Oostenrijk zonder vignet over de snelweg? Dan heb je kans op een boete van ongeveer € 120,-. Camera’s langs de weg controlen of je een vignet hebt. 

In Zwitserland geldt ook dat je voor auto’s tot 3500 kilogram een autobahnvignet nodig hebt. Heb je een vouwwagen of caravan achter je auto? Zorg dan dat je 2  vignetten hebt: 1 voor je auto en 1 voor je aanhanger. Het vignet voor Zwitserland is 14 maanden geldig. Binnen deze periode kun je onbeperkt over de wegen van Zwitserland reizen met je vignet. Ook in Zwitserland heb je kans op een boete van zo’n € 120,- als je geen vignet hebt. Zorg dus dat je dit in orde hebt. 

Waar plak ik mijn vignet? 

Het is belangrijk dat je het vignet goed zichtbaar op de voorruit plakt. Zorg ervoor dat het je zicht niet belemmert. Plak het vignet linksboven aan de binnenkant van je voorruit, aan de kant van de bestuurder. Voor motorrijders geldt dat het vignet goed zichtbaar moet zijn op het windscherm, kuip of de tank.

Welk vignet heb ik in Oostenrijk nodig?  

Het vignet voor Oostenrijk is verkrijgbaar voor verschillende perioden. Kies op basis van je reisplannen het juiste vignet. Voor een korte trip zoals een wintersportvakantie is een vignet van 10 dagen misschien al genoeg. Een jaarvignet is ideaal als je Oostenrijk vaker in het jaar bezoekt. 

Autobahnvignet in Duitsland nodig? 

In tegenstelling tot Oostenrijk en Zwitserland is in Duitsland geen autobahnvignet vereist. In sommige steden heb je wel een milieusticker nodig, ook wel bekend als een milieuvignet. Zorg dat je ‘m hebt en voorkom een flinke boete.   

Goed voorbereid op reis met OHRA  

Een ontspannen reis met de auto begint met een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je de volgende zaken regelt voordat je vertrekt:  

  • Plan de route naar je eindbestemming. 
  • Controleer welke autobahnvignetten en/of milieustickers nodig zijn. 
  • Zorg dat je de verkeersregels van de betreffende landen weet en dat je de verplichte accessoires in je auto hebt. 
  • Zorg dat je reisverzekering en autoverzekering op orde is en overweeg aanvullende dekkingen.  

Vergeet niet om je autoverzekering te controleren. Bij OHRA kies je uit 3 autoverzekeringen: 

Bereken je premie online en reis zorgeloos naar het buitenland.

Heb je vragen over onze autoverzekeringen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag.