Auto kopen? Check deze 6 handige tips

Je gaat een auto kopen. Superleuk! Met deze 6 handige tips over de aanschaf, de overdracht en de verzekering ben jij goed voorbereid. Misschien koop je je eerste auto of is het juist een auto voor erbij. Het is in ieder geval  verstandig om je goed voor te bereiden. Zo geniet jij straks voor de volle 100% van je nieuwe auto.

Met deze tips ben je goed voorbereid als je een auto gaat kopen

1. Bedenk waar je de auto wilt kopen

Wil je een auto kopen bij een merkdealer? Vaak betaal je dan wat meer, maar krijg je goede service en weet je zeker dat je auto voldoet aan de normen van de autofabrikant. Weet je veel van auto’s? Of ben je een echte koopjesjager? Dan kun je je auto misschien ook kopen via internet of bij een merkonafhankelijk autobedrijf.

2. Auto kopen? Maak een proefrit

Tijdens een proefrit kun je van alles testen. Heb je genoeg beenruimte? Werkt de bediening prettig? En heb je goed zicht? Houd bij de proefrit rekening met het doel van je auto. Ben je van plan lange afstanden te rijden met de auto die je gaat kopen? Vergeet dan niet de cruise control te testen. Ga je juist voor een boodschappenautootje? Ga dan proefrijden in de stad. Koop je een cabrio? Gooi dan het dak lekker open.

3. Onderhandel over de auto die je gaat kopen

Heb je een auto op het oog die je wilt kopen? Eén van onze beste tips: tel niet meteen het bedrag neer dat de de verkoper vraagt voor een nieuwe of tweedehands auto. Zeker als je geen auto inruilt, kun je vaak een mooie korting krijgen. Onderhandel niet alleen over de prijs, maar ook over accessoires, zoals een open dak, navigatiesysteem of lichtmetalen velgen. Lees ook de leveringsvoorwaarden en de garantie goed door voor je de koop sluit. Is onderhandelen niet je sterkste punt? Neem iemand mee die je helpt.

4. Leg de afspraken vast in een contract

Ben je eruit? Leg alles schriftelijk vast in een koopovereenkomst. Neem daarin zoveel mogelijk afspraken over de auto die je gaat kopen op. Denk aan de prijs, de leveringstermijn, de kleur, het model en de accessoires. Het komt wel eens voor dat een nieuwe auto niet op tijd wordt afgeleverd. Leg dus ook vast wat er gebeurt als de verkoper de leveringstermijn niet haalt. 

5. Zorg voor een goede overdracht

Als je een tweedehands auto of een auto uit dealervoorraad koopt, is het belangrijk dat je de auto op jouw naam zet. Als je dat niet doet, blijft de oude eigenaar verantwoordelijk voor eventuele schade. Dat is natuurlijk niet te bedoeling. Lees hoe je een auto overschrijft en wat daar bij komt kijken. 

6. Auto kopen? Verzeker je auto voor je gaat rijden

Het is zover, je gaat de auto echt kopen. Zorg voor je gaat rijden dat je nieuwste aanwinst goed verzekerd is. Vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat, is een WA-verzekering voor je auto verplicht. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een All-Risk verzekering.

Kijk goed wat het beste bij jouw auto past. Bij OHRA stel je zelf eenvoudig je autoverzekering samen en je krijgt tot 82% no-claimkorting. Ook voor je tweede auto! Zo geniet je van je nieuwe auto, zonder gedoe. Bereken direct je premie bij OHRA.

Nog meer tips voor het kopen van een auto

We hopen dat je je met deze tips goed kunt voorbereiden op het kopen van een auto. Meer weten? Bekijk onze tips voor het kopen van een nieuwe auto of onze tips voor het kopen van een tweedehands auto

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.